Uutinen
8.6.2022 11.02
Vaalean ruskeita valkokuvioisia hiehoja laitumella.

Suomenkarja jatkaa hoitotöitä Iidesjärven rantaniityllä kesällä 2022

Iidesjärven itäpään rantaniittyä hoitaa kesällä 2022 neljän suomenkarjan hiehon lauma, joka saapuu työmaalleen torstaina 9.6.2022 Ahlmanilta.  Samaa aluetta laidunnettiin onnistuneesti myös viime kesänä. Hiehot parantavat linnuston olosuhteita pitämällä niityn avoimena ja matalakasvuisena. Myös hyönteisten määrä lisääntyy ja lajisto monipuolistuu lannan myötä, ja hyönteissyöjälintujen ravinnon saanti paranee.  

Hyötyjiä ovat lintujen lisäksi lepakot sekä luontodirektiivilla suojellut viitasammakko ja täplälampikorento. 

Laidunnus on osa ympäristöministeriön rahoittamaa Kunta-Helmi-hanketta. Tampere kunnostaa hankerahoituksella sekä Iidesjärven että Vähäjärven linnuston oloja. Iidesjärvi on Tampereen tunnetuin lintujärvi, jonka linnustoon kuuluvat muun muassa naurulokki, silkkiuikku, telkkä, nokikana, liejukana, satakieli ja ruokokerttunen.

Hiehoja voi katsella aidan takaa, mutta niitä ei pidä ruokkia eikä häiritä. Laidun tarjoaa naudoille sopivasti ravintoa, ja niille tarjotaan lisäksi puhdasta vettä ja kivennäistä.  Eläinten vointia seurataan päivittäin.  Varothan sähkölankaa ja huolehdi, ettei koirasi häiritse eläimiä.  Koiria ei saa päästää laitumelle edes laidunkauden ulkopuolella loisriskin takia.

Laumassa on neljä länsisuomenkarjan hiehoa. Länsisuomenkarjan lehmiä on Suomessa noin 1100  tällä hetkellä, ja se on uhanalainen.  Länsisuomenkarjan lehmät ovat usein punaruskeita, mutta väri voi olla vaalea tai lehmässä voi olla valkoisia läikkiä.  Ahlman on  länsisuomenkarjan geenipankki. Suomessa on lisäksi geenipankit itäsuomenkarjalle ja pohjoissuomenkarjalle.

Hiehot laiduntavat haassa elo-syyskuulle saakka. Laidunnusta on tarkoitus jatkaa alueella myös tulevina kesinä.

Lisätietoja
Lisätietoa Lintuvesien hoitoa Tampereella -hankkeesta: Ympäristösuunnittelija Eeva Punju
Puhelin:
040 806 2184
Lisätietoa hiehoista, Ahlmanin navetta: Harri Ala-Kapee
Puhelin:
050 995 0094
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa