Kulttuurilähetteellä iloa ja sisältöä ikäihmisten elämään

Tampereella kokeillaan tänä vuonna kulttuurilähetettä, jolla voidaan ohjata ikäihmisiä kulttuurin ja yhdessä tekemisen pariin Kuuselan lähitorilla. Lähete voidaan antaa yli 60-vuotiaalle tamperelaiselle, joka kaipaa uutta tekemistä ja sisältöä elämäänsä. Kulttuurilähetteen voi saada Hatanpään terveysasemalta.

– Monet ihmiset hakeutuvat terveysasemalle muiden kuin terveydellisten syiden vuoksi. Heitä vaivaa ennemmin yksinäisyys ja elämänilon puute kuin varsinaiset fyysiset sairaudet. Iso-Britanniassa tehdyn selvityksen mukaan heitä on noin joka viides terveydenhuollon asiakkaista, toteaa suunnittelija Pilvi Nissilä Tampereen kaupungilta.

Tampereella tehdään tänä vuonna kokeilu, jossa ohjataan sosiaalisuutta ja uutta elämänsisältöä tarvitsevia yli 60-vuotiaita tamperelaisia kulttuurilähetteellä Kuuselan lähitorin toiminnan piiriin.

Lähete voidaan antaa henkilölle, joka on yksinäinen tai jolla on mielenterveydestä tai suurista elämänmuutoksista johtuvia haasteita. Niitä voivat aiheuttaa muun muassa muutto uudelle paikkakunnalle, eläkkeelle siirtyminen, sairastuminen tai leskeksi jääminen. 

Kulttuurilähetteen voi saada Hatanpään terveysasemalta terveydenhuollon ammattilaiselta. Lähete on maksuton.

Kulttuurilähetteen saanut ohjataan Kuuselan lähitorille, jossa hän keskustelee palveluohjaajan kanssa itseään kiinnostavasta toiminnasta. Kuuselan lähitorilla voi osallistua esimerkiksi keskustelu-, liikunta-, kädentaito-, taide- ja musiikkiryhmiin sekä erilaisiin tapahtumiin, esityksiin ja luentoihin paikan päällä tai etänä.

– Lähitorien toimintaan saa luonnollisestikin lähteä mukaan myös ilman erityistä kulttuurilähetettä. Lähetteellä kannustetaan kulttuurin ja yhteisöllisen toiminnan piiriin erityisesti niitä, jotka eivät tiedä lähitoreista tai jotka eivät ole uskaltaneet lähteä mukaan aiemmin, suunnittelija Nissilä toteaa.

Kulttuurilähetteestä kerätään kokemuksia vuoden 2022 ajan Kuuselan lähitorilla. Tavoitteena on, että kulttuurilähete saataisiin tulevina vuosina käyttöön kaikilla lähitoreilla.  

Kulttuurilähete on kehitetty Tampereen kaupungin ja Sointu Senioripalvelujen yhteistyönä. 

Lisätietoja

Pilvi Nissilä
Museolehtori
Puhelin:
040 728 7282
Teksti: Johanna Kurela
Kuvat: Kanerva Kartano
Jaa sosiaalisessa mediassa