Uutinen
23.5.2022 15.07

Mitä luonto meille suomalaisille merkitsee – tule kuulemaan

Suomen luontodialogikeskusteluista on koottu yhteenveto, joka luo näkymää siihen, mitä luonto suomalaisille merkitsee ja miten voisimme yhdessä pysäyttää luontokadon. Tervetuloa kuulemaan yhteenvedon tuloksista Sitran verkkotilaisuuteen keskiviikkona 25.5. klo 9.00–10.30.

Keskustelu luonnon ja sen monimuotoisuuden ympärillä on ollut viime aikoina kärjistynyttä. Luonto on suomalaisille tärkeä, mutta usein eri syistä. Voimme pysäyttää luontokadon ainoastaan yhteistyöllä, ja se edellyttää myös eriävien näkökulmien kuuntelua ja ymmärrystä.

Maaliskuussa Sitra järjesti suuren luontodialogin. Yli sadassa luontodialogissa noin 800 ihmistä eri puolilta yhteiskuntaa kävi rakentavaa keskustelua luonnosta, sen merkityksestä ja luontokadon torjumisesta.

Myös Tampere osallistui suureen luontodialogiin keskusteluttamalla Peltolammi-Multisillan asukkaita heidän suhteestaan lähiluontoon.

– Alueella luonnonläheisyys on koettu voimavaraksi. Halusimme paitsi keskustella luonnon merkityksestä myös ymmärtää, mikä alueen asukkaita innostaisi vaalimaan luontoa tulevaisuudessa. Ihmiset innostuivat keskustelusta ja antoivat palautetta, että keskustelu oli tärkeä, kertoo Sini Lempinen Peltolammin-Multisillan lähiöohjelmasta.

Koko Suomen luontodialogikeskusteluista on nyt koottu yhteenveto, joka luo näkymää siihen, mitä luonto suomalaisille merkitsee ja miten voisimme yhdessä pysäyttää luontokadon. Erityisesti dialogeissa mukana olleita toivotaan kuulolle.

Dialogi auttaa meitä paitsi hahmottamaan omaa suhdettamme luontoon, myös rakentamaan luottamusta erilaisten ihmisten, yhteisöjen ja näkökulmien välille. Tuloksissa käsitellään ja vedetään yhteen myös niitä esteteitä, jotka estävät meitä estää onnistumasta ja pohditaan niitä dialogin merkitystä tarvittavassa muutoksessa.

Peltolammi ja Multisilta ovat mukana ympäristöministeriön koordinoimassa lähiöohjelmassa vuosina 2020–2022, jonka tavoitteina ovat hyvinvoivat ja vetovoimaiset lähiöt. Alueiden fyysisen ympäristön kehittämisen toimenpiteisiin saadaan lähiöohjelman kehittämis- ja investointiavustusta (35 %).

Yhteenvedosta julkaistaan myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot kesäkuun aikana.

Tervetuloa kuulemaan yhteenvedon tuloksista suorassa verkkolähetyksessä keskiviikkona 25.5. klo 9.00–10.30.

Lisätietoja
Projektisuunnittelija Sini Lempinen
Puhelin:
041 730 8186
Teksti: Kaisa Mustajärvi
Jaa sosiaalisessa mediassa