Uutinen
23.5.2022 15.58
Ihmisiä sateenkaarilippujen kanssa kävelemässä Tampereella.

Manse Pride -viikkoa vietetään Tampereella 6.–11.6.2022

Tampereella järjestettävän Manse Pride -viikon aikana 6.-11.6.2022 on luvassa monipuolisesti yhdenvertaisuuteen liittyvää ohjelmaa kaikenikäisille ja monen toimijan järjestämänä. Viikon teemana on Ole totta Tampereella!

Viikon järjestelyistä vastaavat Sinuiksi ry (ent. Pirkanmaan Seta) ja Tampereen kaupunki. Tampereen kaupungin nuorisopalvelut, kaupunginkirjasto sekä kaupunkikulttuuriyksikkö järjestävät viikon aikana erilaista toimintaa. Mukana on myös suuri joukko muita toimijoita.

Manse Pride -viikon kohokohta on Pride-marssi ja pääjuhla lauantaina 11.6. Marssi lähtee Koskipuistosta kello 14.30 ja päättyy Sorsapuistoon, jossa vietetään tapahtumaviikon pääjuhlaa alkaen kello 15. Juhlassa kuullaan Tampereen sateenkaarijulistus, luvassa myös näyttävä drag-show. Tunnelmaa nostattaa rapduo Sofa.

Pride-viikon tärkeätä sisältöä on arjen yhdenvertaisuustekojen lanseeraaminen. Tampereen kaupunki muun muassa avaa yhden uimahalleista sukupuolivähemmistöille, joilla ei kaksijakoisessa pukuhuonejaottelussa ole ollut perusoikeutta käyttää sujuvasti uintivuoroja. Maanantaina 6.6. on Manse pride -teemauimahallikerta klo 18.00-20.30. Uintiin on ilmoittautuminen Manse pride -ohjelmassa.

Yhdenvertaisuusseminaari Rainbow Rights and Wrongs 8.6.

Manse Pride -viikon tärkeätä antia ovat yhdenvertaisuuden edistämiseen liittyvät asukastilaisuudet ja seminaari. Tampereen kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa päivitetään vuoden 2022 aikana. Työ alkaa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nykytilan kartoituksella. Kaikki tamperelaiset voivat osallistua nykytilan selvittämiseen tulemalla mukaan asukastilaisuuksiin 7.6. tai 9.6. sekä vastaamalla asukaskyselyyn 6.–26.6.2022. Asukastilaisuuksista tiedotetaan tarkemmin lähempänä tapahtumaa.

Keskiviikkona 8.6. klo 13-15 järjestetään Tampereen kaupungin, Sinuiksi ry:n ja THL:n yhteisvoimin seminaari Keskusvirastotalon valtuustosalissa (Aleksis Kiven katu 14-16 C, 5 krs.). Seminaarin otsikkona on Rainbow Rights and Wrongs. Seminaarissa kuullaan muun muassa sateenkaarinuorten hyvinvointituloksista kouluterveyskyselyn osalta.

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista 6.6. mennessä verkkolomakkeella. Tilaisuus myös striimataan. Tilaisuuden tallenne lähetetään kaikille ilmoittautuneille ja on katsottavissa kahden viikon ajan. Tilaisuudessa noudatetaan turvallisemman tilan ohjeita ja tietosuojakäytäntöjä.

Seminaarin ohjelma

Kahvitarjoilu valtuustosalin aulassa klo 12.30-13.00.
klo 13.00 Tervetulosanat, Annamari Tuominen (she/her), Tampereen kaupungin yhdenvertaisuuskoordinaattori.
Klo 13.05 Puheenjohtajan avaus, Peik Ingman (he/him), väitöskirjatutkija, Åbo Akademi.
klo 13.15 Sexual and gender minorities among the foreign origin populations in Finland: what do we know and what should we do? Mercédesz Czimbalmos (she/her), THL, Moninaisesti parempi –hanke (ESR) / Yhdenvertaisuus–yksikkö HYMA, erikoistutkija.
klo 13.45 Gender and sexual minority youth in School Health Promotion study. Anni Hyvärinen (she/her). THL, Yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo, erikoissuunnittelija.
klo 14.00 Merkityt puheenvuorot:
Teija Ryhtä (they/them), Seta ry:n (kattojärjestö) nuorisotyön osallisuuden asiantuntija.
Tanja von Knorring (she/her), Sateenkaariseniorit ry:n varapuheenjohtaja, Transfeminiinit ry:n puheenjohtaja.
Riikka Piironen (she/her), Tampereen kaupungin vanhusasiamies.
Mikko Ala-Kapee (he/him), Sinuiksi ry:n toiminnanjohtaja.
klo 14.20 Yleinen keskustelu, Peik Ingman (he/him), väitöskirjatutkija, Åbo Akademi.
klo 14.50 Päätössanat ja loppuyhteenveto, Annamari Tuominen (she/her), Tampereen kaupungin yhdenvertaisuuskoordinaattori.

8.6. Rainbow Rights and Wrongs -seminaariin ilmoittautuminen viimeistään ma 6.6.2022:

E-lomake - Ilmoittautuminen Rainbow Rights and Wrongs -seminaariin (tampere.fi)

Ohjelmaa kirjastoissa ja Laikunlavalla

Tiistai 7.6. klo 16-19 Vision kassi- ja pinssipaja, Pääkirjasto Metso, harrastustila Visio.
Tule tekemään ohjatusti sateenkaariteemaisia pinssejä tai painamaan oma teemaan sopiva paita/kangaskassi Metson uuteen harrastetila Visioon. Ota halutessasi mukaan oma kuva muistitikulle tallennettuna ja kankaanpainantaa varten paita/kassi. Visioon mahtuu kerralla 5-6 hlö. Vapaa pääsy. 

Keskiviikko 8.6. klo 17 Kirjailijavieraana Tiina Tuppurainen Pääkirjasto Metsossa (Metson lava).
Kirjailija ja tuottaja Tiina Tuppurainen vierailee pääkirjasto Metsolla. Tuppuraista haastattelee kirjailija ja taiteilija Katriina Rosavaara. Tapahtuma striimataan Metso STUDIOn toimesta ja sitä voi seurata myös etänä kirjaston YouTube-kanavalla. Tapahtuma on osa Manse Pride ja Annikki OFF -viikkojen ohjelmia ja se toteutetaan yhteistyössä Sinuiksi ry:n (ent. Pirkanmaan Seta), Tampereen sivistyspalveluiden yhdenvertaisuustyön, kaupunginkirjaston ja kaupunkikulttuuriyksikön kanssa. 

Keskiviikko 8.6. klo 18 Puistokonsertti: Pirkkalaiskirjailijat Goes Pride & Suhina Kollektiivi Laikunlavalla.
Pirkkalaiset ja kirjagram yhdistävät voimansa Laikunlavalla. Kuulemme kirjailijoiden Liliana Lennon ja Anni Kuu Nupposen ajatuksia sateenkaarikirjallisuudesta - niin omasta kuin yleisemminkin, kun aktiivinen kirjagrammaaja ja yksi #QueerLukuhaaste2022:n luojista Nea Lahtinen eli @siperiankirjat vetää kaksi pirkkalaiskirjailijan haastattelua. Haastattelujen jälkeen nautitaan vielä Suhina Kollektiivin musiikista.
Tapahtumasivu

Koko viikko 6.-12.6. OLET TÄSSÄ -yhteisöllinen sanataideteos kaikissa kaupungin kirjastoissa. Kirjaston kävijöiden omista sanoista ja runoista muodostuvassa teoksessa liikutaan Tampereen kartalla ja muistellaan eri kaupunginosissa tapahtuneita kohtaamisia, aistimuksia ja sattumuksia. Teokseen voi osallistua työpajapisteissä, joita tulee kaikkiin kirjastoihin. Myös verkko-osallistuminen on mahdollista. Matkanjohtajana toimii kirjallisuusalan moniosaaja Maria Laakso. Yhteistyössä mukana Tampereen kaupunginkirjasto, Taiteen edistämiskeskus ja kaupunkikulttuuriyksikkö.
 

Lauantaina 11.6. klo 11–14 Pride-viikon hengessä Haiharan taidekeskuksessa Radikaalit ristipistot -työpaja. Haiharan kartanossa kirjotaan ja ristipistellään queer-feministisessä hengessä. Paikalle sopii saapua ilman minkäänlaista ennakko-osaamista, ideoita tai materiaaleja. Radikset auttavat sinut alkuun. Vapaa pääsy.

Nuorille runsaasti pride-ohjelmaa

Tampereella on tehty sateenkaarisensitiivistä nuorisotyötä jo monta vuotta. Tampereen kaupungin nuorisopalvelut järjestää viikon aikana runsaasti ohjelmaa. Nuorisokeskukset ovat pride-teemaisia, tarjolla on erilaisia infoja ja tilaisuuksia. Sateenkaarinuorisotila on avoinna maanantaina (Otavalankatu 12 klo 16-21) ja torstaina sateenkaarityöntekijät ovat tavattavissa Monitoimitalo 13 takapihalla klo 16-20.

Maanantaina 6.6. Kaareva on auki klo 16-21. Kirjailijavieraana Dess Terentjeva! Otavalankatu 12 (ikäraja 13-29). Esteetön sisäänkäynti avataan tarvittaessa, soita 040 8062305.

Tiistaina 7.6. klo 14-20 Monitoimitalo 13:ssa kädentaidoissa Pridepaita-tuunauspaja. Monitoimitalo13 osoitteessa Pellavatehtaankatu 4 (ikäraja 7-29). Tuunaa vaatteesi Pridekuntoon taitavan kädentaito-ohjaaja Merjan avustuksella. Voit ottaa oman t-paidan mukaasi tai ostaa sen pajasta. Pieni materiaalimaksu, n. 5 euroa.

Leffailta Pirkanmaan elokuvakeskus Niagarassa, katsotaan nuorten sateenkaarielokuva Beyto. Kieli sveitsinsaksa, tekstitys englanniksi. Ikäraja 12. Kaareva maksaa 13-29 -vuotiaiden ennakkoon ilmoittautuneiden liput. Ilmoittaudu Instagram-viestillä @nuortensateenkaari

Keskiviikkona 8.6. Etäpäivä:

12.00 Sateenkaarietäpäivän startti Kaarevan IG:ssa @Nuortensateenkaari
13.00 Sateenkaarifaktat TikTok @Nuortensateenkaari
15.00 Sateenkaariteemaiset pelit Nuortentampere Discord
16.00 vierailijana transnaiseuden kokemusasiantuntija Elise Nuortentampere Discordissa
18.00 Piki Rantanen IG livessä @Nuortensateenkaari Muunsukupuolinen taiteen moni-innostuja keskustelemassa siitä, miten sateenkaarinuoret kohdataan erilaisissa palveluissa.
19.00 Taidepajan nuorten videot @Nuortensateenkaari
21.00 etäpäivä päättyy

Torstaina 9.6.
Monitoimitalo 13:ssa Pride-päivä (Pellavatehtaankatu 4). Ikäraja 13-29. Maksuton.
Klo 16-20 Kaareva-picnic M13 takapiha. Tarjolla kahvia, mehua ja pientä purtavaa. Liikkuvan nuorisotyön Liikkis-auto paikalla klo 16-17.
Klo 16-20 Kylttipaja ja sateenkaarinuorten verkkonuorisotalo Loiste-hankkeen työntekijät tavattavissa 2 krs. aulassa. Tee myös itsellesi Pride-pinssi.
Klo 16-20 Nuorisovaltuuston Pride-tapahtuma 4.krs aulassa

Perjantaina 10.6.
Museokeskus Vapriikissa pelipäivä klo 15-18 (ikärajaton, vapaa pääsy). Pelataan yhdessä sateenkaarevia pelejä. Mukana Rantsun pelitilalta tuttu työntekijä Ville sekä museon työntekijät Asla ja Elina.

Lauantaina 11.6.
Nuoriso-ohjaajat ovat Pride-marssille lähteviä nuoria vastassa Koskipuiston Tammerlammen puoleisella reunalla klo 13 alkaen. Tule hakemaan itsellesi ilmapallo ja juhlaglitterit. Marssi päättyy Sorsapuiston pääjuhlaan.

Tampereelle oma pride-lippu

Manse Pride -viikolle tuotettiin myös uusi Tampereen tiedostava pride-lippu, joka liehuu viikon aikana Raatihuoneen, Vapriikin ja Tampere-talon edustalla. Oman lipun myötä Tampere nousee niiden kansainvälisten kaupunkien joukkoon, jotka omalla nimellään profiloituvat yhdenvertaisuuden edistäjäksi pride-tapahtumien yhteydessä.

Viikon aikana runsaasti myös muiden toimijoiden ohjelmaa. Katso ajantasaiset ohjelmatiedot osoitteesta: Mansepride.fi. Sosiaalisessa mediassa: @mansepride (FB, Instagram, Twitter).

Lisätietoja
Yhdenvertaisuuskoordinaattori Annamari Tuominen
Puhelin:
040 801 6188
Tapahtumakoordinaattori Venla Moisala
Puhelin:
040 800 4836
Nuoriso-ohjaaja Jonna Stenberg
Puhelin:
040 806 2305
Teksti: Aila Rajamäki
Kuvat: Laura Vanzo/ Visit Tampere
Jaa sosiaalisessa mediassa