Jääkiekkomuseon vaihtuva näyttely keskittyy kotikisojen ilmeeseen

Suomessa on pelattu jääkiekon arvoturnauksia vuodesta 1965 lähtien. Suomen Jääkiekkomuseon vaihtuvassa näyttelyssä keskitytään kotikisojen visuaaliseen ilmeeseen ja katsomon tunnelmaan. Liekehtivä leijona palauttaa mieliin rakastetut maskotit, kisatunnukset ja -biisit sekä oheistuotteet ja markkinointimateriaalit.

Kotikisoihin on aina kuulunut mielenkiintoisia ilmiöitä. Esimerkiksi vuoden 1965 turnauksen suojelijana toimi itse presidentti Urho Kekkonen ja vieraita kuljetettiin kisaorganisaatiolle lainatuilla Rambler-merkkisillä amerikanraudoilla. Kannattajakulttuurissa on nähtävissä suuri muutos ensimmäisten kotikisojen juhlavasta pukeutumisesta ja arvokkaasta tunnelmasta 70-luvun leveiden lahkeiden ja pitkien tukkien kautta nykyiseen karnevaalimeininkiin.

Kotikisojen ilmeessä ja markkinoinnissa rajapyykkinä voi pitää vuotta 1997. Sitä ennen kisojen ulkoasu oli nykypäivän näkökulmasta hillitty ja keskiössä olivat pääasiassa kaukalon tapahtumat. Maskotti Jello liekehtivine harjoineen esiteltiin -97-turnaukseen, jolloin oheistapahtuminen ja kisatuotteiden sekä tarjonta että tuotto nousivat uudelle tasolle. Samaa sarjaa ovat jatkaneet salamoiva Finkey (2003) ja tämän kevään revontulen väreissä hehkuva Miracleo. Vuoden 2012 kotikisojen maskottina toimi Angry Birds -buumin innoittamana Hockey Bird -hahmo.

Kotikisatunnelmaan pääsee virittäytymään Liekehtivä leijona -näyttelyssä museokeskus Vapriikin Galleriatilassa 29.4.–29.5.

Museokeskus Vapriikki

Teksti: Heli Nousiainen
Jaa sosiaalisessa mediassa