Uutinen
4.4.2022 13.45

Kriisin keskellä ei tarvitse jäädä yksin

Sota Ukrainassa herättää monenlaisia ajatuksia, tunteita ja reaktioita. Moni kärsii pelosta, huolesta ja epävarmuudesta, ja pohtii myös omaa jaksamista. Kriisi koskettaa myös monen läheisiä. Älä jää yksin. Tukea ja apua on saatavilla.

Miten voin huolehtia hyvinvoinnistani kriisin aikana?

Mahdollisimman mielekäs ajankäyttö tukee psyykkistä jaksamista ja fyysistä hyvinvointia. Arkirutiinien ylläpito tukee mielenterveyttä poikkeuksellisessa ja epävarmassa tilanteessa ja auttaa pysymään kiinni arjessa. Arjen rutiinien ohella mieltä voi rauhoittaa monella eri tapaa, vaikka oman lempiharrastuksen parissa. Esimerkiksi ulkoilu ja muu liikunta, äänikirjojen ja podcastien kuuntelu tai tv-sarjojen katselu on monelle luontainen tapa irrottautua stressistä ja huolesta.

Yhteydenpito läheisten kanssa kriisitilanteissa on tärkeää ja parantaa usein mielialaa. Toisten ihmisten seura tukee ja rauhoittaa. Keskustelu ja kokemusten vertailu kannattaa etenkin sellaisten ihmisten kanssa, jotka auttavat rauhoittumaan ja etsimään vaikeuksiin ratkaisuja. Oloaan voi helpottaa arkisista asioista juttelemalla.

Uutisten vaikutus

Ukrainan kriisiä käsitellään mediassa runsaasti. Uutisvirran seuraaminen tuo silmien eteen sotatoimia, materiaalista hävitystä ja mahdollisesti myös muuta järkyttävää sisältöä. Tärkeää on seurata luotettavia tiedonlähteitä, sillä luotettava tieto auttaa hahmottamaan asioita ja toimimaan parhaan mahdollisen tiedon varassa. Uutisoinnin jatkuva seuraaminen voi lisätä kuormitteisuutta kehossa ja mielessä, joten uutisten lukua kannattaa mahdollisesti rajoittaa, esimerkiksi muutamaan kertaan päivässä. Muihin asioihin keskittyminen auttaa hengähtämään uutistulvan keskellä.

Lapset ja nuoret seuraavat tällä hetkellä paljon sosiaalista mediaa ja saattavat ahdistua kuulemastaan ja näkemästään. Vanhempia ja muita lähellä olevia aikuisia tarvitaan vastavoimaksi mahdollisille ahdistaviksi koetuille uutisille ja muille materiaaleille. Mannerheimin lastensuojeluliitto tarjoaa apua asian puheeksi ottoon lasten ja nuorten kanssa.

Mistä apua?

Huolien kanssa ei kannata jäädä yksin. Jos tuntuu, etteivät ystävien ja läheisten kanssa käydyt keskustelut tai mielekäs tekeminen lievitä omaa ahdistuneisuutta, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä kriisitukea tarjoaviin tahoihin. Keskustelutuen lisäksi on tarjolla runsaasti stressin ja ahdistuksen hallinnassa auttavia omahoito-ohjelmia. Jos ahdistus kasvaa sietämättömäksi, kannattaa hakea ammattiapua, jota nykyään on monessa paikassa saatavilla myös etänä.

Tampereella muun muassa Kriisikeskus Osviitta ja seurakunnat tarjoavat apua. Käytännön asioihin saa apua ja ohjausta soittamalla sosiaalipalvelujen neuvontaan. Mielenterveys- ja päihdepalveluihin voi hakeutua esimerkiksi terveysasemien tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollon kautta. Lisäksi on olemassa runsaasti valtakunnallisesti apua tarjoavia tahoja. Alla listattuna avun tarjoajia ja lyhyt kuvaus avun luonteesta.

Verkossa ja puhelimitse tukea tarjoavat

Mieli.fi-sivusto tarjoaa tietoa ja vinkkejä kriisin selättämiseksi.

Mieli.fi

Valtakunnallisessa kriisipuhelimessa vastataan asiakkaiden huoliin ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111. Englannin ja arabiankielinen palvelu päivystää numerossa 09 2525 0113 ma, ti klo 11–15, ke klo 13–16 ja 17–21 sekä to 10–15.

Tukinetistä saa tukea elämän eri kriisitilanteisiin kellon ympäri.

Tukinet

Kirkon Palvelevaan puhelimeen 0400 221180 voi soittaa joka päivä klo 18–24. Kirkon Palveleva chat on avoinna maanantaista perjantaihin kello 12–20. Palveleva kirje tarjoaa keskusteluapua perinteisen postitse lähetettävän kirjeen muodossa. Jos haluat vastauksen, liitä mukaan nimi- ja osoitetietosi. Lähetä kirje osoitteella: Palveleva kirje, PL 210, 00131 Helsinki.

Kirkon keskusteluapua

Mannerheimin lastensuojeluliitto tarjoaa tukea asioiden puheeksi ottamiseen lasten ja nuorten kanssa. Lasten ja nuorten puhelimeen voi soittaa ma–pe klo 14–20 ja la–su kelo 17–20 puh. 116 111. Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Puhelu on täysin ilmainen eikä näy puhelinlaskussa. Yhteyttä voi ottaa nimettömästi, eikä puhelua nauhoiteta. Chatissa voi jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa, ihan mistä tahansa aiheesta. Chat on auki jokaisena päivänä klo 17–20.

Mannerheimin lastensuojeluliitto

Sekasin-chat ja -Discord nuorille: Matalan kynnyksen keskusteluapua tarjolla joka päivä ja yö puhelimitse ja verkossa. Chat on suunnattu 12–29-vuotiaille. Sekasin-chat on avoinna ma–pe klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24. Sekasin-Discord on auki 24 h.

Sekaisin-chat

Sekasin-Discord

Suomen Punainen Risti tarjoaa verkkosivuillaan itsehoito-ohjeita henkisen jaksamiseen ja Ukrainan sodan aiheuttamien tunteiden ja ajatuksien käsittelyyn. Kuunneltavissa on myös podcast, jossa psykologi Nina Lyytinen keskustelee Suomen Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmän psykologi, psykoterapeutti Ferdinand Garoffin kanssa akuutista kriisitilanteesta ja sodasta Ukrainassa. Jakso on äänitetty 25.2.2022.

Suomen Punainen Risti

SPR podcast: Sota Ukrainassa ja mielen hyvinvointi

Mielenterveystalo.fi-sivusto tarjoaa tietoa ja harjoituksia kriisistä selviämiseksi. Lisäksi sivuston muita omahoito-ohjelmia voi hyödyntää olon lievittämiseksi.

Mielenterveystalo

Tampereen ja Oriveden alueella apua tarjoavat

Kriisikeskus Osviitta tarjoaa kriisiapua eri elämän tilanteisiin, myös Ukrainan kriisin aiheuttamiin tarpeisiin. Avoinna ma–to 9–20 ja pe 9–17 ajanvarauksella, puh. 0400 734 793. Palvelua voidaan järjestää venäjän- ja englanninkielellä.

Tampereen mielenterveysseura

Tampereen kirkoissa on mahdollisuus hiljentyä ja saada henkistä tukea sitä tarvitseville. Avoimen kirkon vapaaehtoiset päivystäjät tarjoavat keskusteluapua tavallisen ihmisen taidoilla Aleksanterin kirkossa arkisin kello 12–18. Pappi on tavattavissa Aleksanterin kirkossa viikkomessujen yhteydessä torstaisin kello 16–18. Vanhalla kirkolla annetaan walk in -terapiaa, joka on suunnattu 16–30-vuotiaille. Walk in -terapia on maksutonta ja vastaanotto on avoinna maanantaisin kello 12–19 eikä edellytä ilmoittautumista. Lisäksi Vanhalla kirkolla on tarjolla keskusteluapua klo 17 ti–la (suomenkielisille). Kirkkojen tarkat aukioloajat löytyvät Tampereen seurakuntien verkkosivulta.

Kirkko tarjoaa myös valtakunnallista keskusteluapua verkossa. Keskusteluapu ja palveleva puhelin numerossa 0400 221 180 ovat avoinna joka päivä klo 18–24.

Tampereen seurakunnat

Oriveden seurakunnan diakoniapäivystys Oriveden seurakuntakeskuksen alakerrassa keskiviikkoisin klo 10–12.30. Varaa aika etukäteen soittamalla diakoniatyöntekijälle, puhelin 050 300 3155, 050 345 1961 ja 050 576 8343. Seurakunnan papiston tavoittaa ympäri vuorokauden päivystysnumerosta 045 133 8640.

Oriveden seurakunta

Tampereen kaupungin sosiaalipalvelujen neuvonta auttaa tamperelaisia ja orivesiläisiä, kun tarvitset tietoa sosiaalipalveluista ja etuuksista tai palveluohjausta. Neuvontapuhelin vastaa numerosta 03 5657 0200 arkisin klo 9–15 ja tiistaisin klo 17.30 asti. Neuvonnan chat palvelee verkkosivuilla. Yhteyttä voi ottaa myös Kysy neuvoa -lomakkeella . Paikan päälle Sarvikselle voit tulla ma–ti ja to–pe klo 9–14. Akuuttitilanteessa virka-aikojen ulkopuolella voi olla yhteydessä myös sosiaalipäivystykseen, puhelin 0500 625 990.

Sosiaalipalvelujen neuvonta

Tampereen ja Oriveden terveysasemille saat yhteyden arkisin puhelimitse, yhteydenottolomakkeella, Omaolon kautta tai saapumalla paikan päälle. Lisätietoa terveysasemista löydät Tampereen kaupungin verkkosivuilta:

Terveysasemat

Oriveden terveyskeskus

Teksti: Lähteinä mieli.fi ja punainenristi.fi
Jaa sosiaalisessa mediassa