Uutinen
28.3.2022 10.51

Iloa ja virkistystä ikäihmisille – nyt kootaan lähitorien asiakkailta osallistuvan budjetoinnin ideoita

Tampereen lähitoreilla kokeillaan tänä vuonna osallistuvaa budjetointia. Lähitorien asiakkaat saavat ideoida ja päättää, miten käytetään 17 500 euroa ikäihmisten iloksi ja virkistykseksi. Kokeilussa ovat mukana Nekalan, Pappilanpuiston, Pohjolan, Pispan ja Lielahden lähitorit. Kevään aikana lähitoreilla kerätään ideoita, joista parhaat valitaan äänestämällä.

Osallistuva budjetointi (osbu) on osallistumisen menetelmä, joka laajenee Tampereella. Tänä vuonna tamperelaiset lähitorien asiakkaat pääsevät ehdottamaan, miten voitaisiin lisätä ikäihmisten hyvinvointia.

Ideoita kootaan lähitoreilla muun muassa keskustellen ryhmissä tai keräämällä ehdotuksia esimerkiksi ideaseinälle. Myöhemmin lähitorin asiakkaat äänestävät siitä, mitkä ehdotuksista toteutetaan. Äänestyksessä voittaneiden ideoiden toteutukseen on käytössä yhteensä 17 500 euroa.

– Nyt on lähitorien asiakkailla mahdollisuus ehdottaa mukavia asioita. Iloa ja virkistystä voivat tuottaa vaikkapa viherkasvit tai viljelylaatikot, erilaiset tapahtumat, hemmottelutuokiot, retket tai juhlat, toteaa suunnittelija Pilvi Nissilä Tampereen kaupungilta.

– Lähitorien toiminnan lähtökohtana on, että asiakkaita kuullaan ja heidän toiveitaan pyritään toteuttamaan. Resurssien vähäisyyden vuoksi on osa toiveista jäänyt odottamaan. Nyt voidaan saada osbu-rahan ansiosta mieluisimpia ideoita toteutetuksi, Nissilä jatkaa.

Ikäihmisten osbu -kokeilussa ovat mukana Nekalan, Pappilanpuiston, Pohjolan, Pispan ja Lielahden lähitorit. Kukin niistä toteuttaa osallistuvaa budjetointia omaan tahtiinsa. Lähitoreilta saa tarkempaa tietoa osbun toteutuksesta ja aikataulusta.

Ikäihmisille suunnattua osbu-toimintaa voidaan laajentaa tulevaisuudessa, jos lähitoreilla tehty ensimmäinen kokeilu osoittautuu onnistuneeksi ja ikäihmisiltä saadaan myönteistä palautetta.

Teksti: Johanna Kurela
Jaa sosiaalisessa mediassa