Uutinen
10.3.2022 13.31

Ukrainan sotaa pakenevat voivat rekisteröityä tilapäisen suojelun piiriin poliisilaitoksella: kaupunki järjestää apua ja tukea hätämajoituksessa sekä vastaanottokeskuksessa

Tampereelle on saapunut kaupungin majoitukseen noin 90 Ukrainan sotaa pakenevaa. Lisäksi ukrainalaisia on yksityismajoituksessa tai ystävien ja sukulaisten luona, eikä tarkkaa määrää tiedetä. Kaupunki tekee yhteistyötä eri kumppaneiden kanssa, muun muassa SPR:n ja Tampereen Suomen ukrainainalaiset -yhdistyksen kanssa, jotta majoittuminen Tampereelle hätämajoitukseen ja sieltä edelleen vastaanottokeskukseen olisi mahdollisimman sujuvaa.

Ukrainasta Tampereelle saapuneista osa on nyt hätämajoituksessa. Se on välivaihe siihen, kunnes saapuneella on joko turvapaikanhakijan status tai he ovat rekisteröityneet tilapäisen suojelun piiriin. Tämän jälkeen saapuneet voivat siirtyä hätämajoituksesta vastaanottokeskukseen, jossa on enemmän palveluja. Vastaanottokeskuksesta saa muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelut, aloituspakkauksen tarvikkeita asumiseen sekä vastaanottorahaa. Perheet saavat oman huoneen, jossa he voivat tehdä itse ruokaa.

Suomeen sotaa pakenevien ukrainalaisten ei siis tarvitse kirjautua turvapaikanhakijaksi, vaan he voivat hakea tilapäistä suojelua, mutta se edellyttää rekisteröitymistä maahanmuuttoviranomaiselle (Migri) lähimmällä poliisilaitoksella. Tilapäisen suojelun -oikeuden saatuaan sotaa paossa oleva ukrainalainen voi ottaa vastaan työpaikan tai opiskelupaikan. Ennen sitä ei ole työnteko-oikeutta.

Olosuhteita järjestellään tiiviissä yhteistyössä eri kumppaneiden kanssa

Kaupungin psykososiaalisen tuen palvelut -yksikön palvelujohtaja Maritta Närhin mukaan hätämajoitustiloja ja vastaanottokeskuksen tiloja sekä palveluita kohennetaan yhteistyössä eri järjestöjen kanssa.

– Hätämajoitus voi tuntua karulta, mutta se on nimensä mukaisestikin väliaikainen vaihe tänne saapuneelle. Teemme luonnollisesti parhaamme tilanteen helpottamiseksi. Hätämajoituksessa tehdään terveystarkastus ja koronatesti, sen jälkeen tulija voi siirtyä vastanottokeskuksen puolelle, mikäli hän on rekisteröitynyt Migrin tilapäiseen suojeluun tai turvapaikan hakijaksi.

Hätämajoituksessa yöpyville on järjestetty aamu- ja iltapalamahdollisuus sekä kaksi lämmintä ateriaa päivässä ja terveystarkastukset. Käytössä on pyykkikone vaatehuoltoa varten, jääkaappeja. SPR:n Kontin kautta on mahdollista saada vaatetusta. Hätämajoituksessa on tarjotaan henkistä tukea ja keskusteluapua. Saatavilla on myös 4 ukrainan kielen tulkkia ja lisäksi on ukrainaa puhuvia avustajia. Henkilöstömäärää lisätään tarpeen mukaan. Hätämajoituksessa on apuna SPR kautta vapaaehtoistyöntekijöitä ja vapaaehtoiseksi haluavat voivat ilmoittautua vapaaehtoistyöhön SPR kautta.

Vastaanottokeskus toimii monelle kotina ja työntekijät tekevät työtä joka hetki sekä olosuhteiden että tilanteiden ratkaisemiseksi ja edistämiseksi. Työrauha ja asuinrauha ovat tärkeitä sekä henkilökunnalle että vastaanottokeskuksen ja hätämajoituksen asukkaille.

Hätämajoituksen ja vastaanottokeskuksen alueella oikuttelevien tietoliikenneyhteyksiä pyritään kohentamaan, jotta majoittuneiden puhelut läheisilleen sujuisivat ongelmitta. Maritta Närhin mukaan asukkaille on saatu pika-avuksi lahjoituksena prepaid-liittymiä, jotka ovat auttaneet hankalassa tilanteessa.

Monet tamperelaiset ovat kysyneet, miten voisivat auttaa hätämajoitukseen ja vastaanottokeskukseen saapuvia ukrainalaisia. Maritta Närhi on hyvillään tarjotusta avusta:

– Koordinoimme apua yhdessä eri järjestöjen ja auttajien kanssa. Haluamme näin varmistaa, että apu on varmasti oikeanlaista, tulee hallitusti eikä mene hukkaan. Apua voi antaa esimerkiksi tukemalla SPR:n Kontin toimintaa, heillä on kokemusta ja tietoa tällaisten tilanteiden organisoimisesta.

Tarvikkeita voi lahjoittaa SPR:n Kontin kautta. Tehokas tapa auttaa on toimia SPR koordinoinnin kautta ja on tärkeää myös varmistaa, että ihmiset saavat juuri sitä mitä tarvitsevat, esimerkiksi oikean kokoisia vaatteita.

Teksti: Raija Lindell
Jaa sosiaalisessa mediassa