Uutinen
2.3.2022 18.38

Kysymyksiä ja vastauksia Ukrainan tilanteesta

Tampereen kaupunki valmistautuu vastaanottamaan Ukrainasta sotaa pakenevia. Toimenpiteitä ukrainalaisten hätää ja inhimillistä kärsimystä helpottamaan suunnitellaan parhaillaan. Kaupungin olemassa olevat eri palvelut auttavat hädässä olevia ja lisäksi tiivistä yhteistyötä tehdään vapaaehtoistyötä tekevien järjestöjen sekä viranomaisten kanssa.

Tampereen kaupunki avustaa sodasta kärsiviä ukrainalaisia 150 000 eurolla. Osa avusta annetaan Suomen Punaisen Ristin kautta ja osa lääkinnällisinä tarvikkeina yhteistyössä Suomen valtion kanssa.

Sotatila ja järkyttävät uutiset ja viestit Ukrainan tapahtumista ahdistavat kaiken ikäisiä. Kaupungille on tullut paljon kysymyksiä huolestuneilta kuntalaisilta, jotka haluaisivat eri tavoin auttaa ja tukea ukrainalaisia. Kokosimme usein toistuviin kysymyksiin vastauksia kaupungin asiantuntijoilta. Vastauksia päivitetään tiedon karttuessa.

Miten yksittäiset kansalaiset ja yritykset voivat auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia?
Esimerkiksi Suomen Punainen Risti, Kirkon ulkomaanapu ja YK:n lastenjärjestö Unicef sekä Lääkärit ilman Rajoja ovat tunnettuja, luotettavia tahoja, joiden kautta voi tukea sodassa olevaa maata. Ensisijaisesti järjestöissä toivotaan rahallista tukea, joka voidaan täsmällisesti kanavoida apua tarvitseville tai tiettyihin tarvikkeisiin. Jotkut järjestöt ovat käynnistäneet lipaskeräyksiä, ja heille voi lahjoittaa aikaa toimimalla lipaskerääjänä. Järjestöjen vapaaehtoisrekistereihin voi ilmoittautua avunantajaksi tulevia tarpeita varten.

Tällä hetkellä tavaralahjoituksille ei ole erilliskeräystä, joten tavaraa voi lahjoittaa normaaliin tapaan esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Kontin kautta. Konteista tavaraa saadaan hankittua avuntarvitsijoille Maahanmuuttovirasto Migrin välityksellä.

SPR auttaa Ukrainassa

Jos järjestän kuljetuksia ja tuon ukrainalaisia Suomeen, mitä teen?
Lukuisat toimijat ja yksityishenkilöt ovat kertoneet hakevansa Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen takia paenneita ihmisiä Suomeen. Maahanmuuttovirasto Migri pyytää, että heille ilmoitetaan vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista.

Maahanmuuttoviraston tiedote 3.3.2022

Miten järjestetään Tampereelle tulevien ukrainalaisten majoittaminen?
Kaupunki on varautunut tarjoamaan hätämajoitusta kunnan alueella oleskeleville, joilla ei ole muuta majoitusta Tampereella. Hätämajoitusta saavat kaikki, sillä ei ole väliä, onko tulija virallisesti turvapaikanhakija vai ei.

Hätämajoitukseen hakeudutaan hätämajoituksen sosiaaliohjaajan kautta
puh. +358 40 8004240 (ma-pe klo 8-15.45).
Muina aikoina sosiaali- ja kriisipäivystyksen kautta puh. +358 500 625990. www.tampere.fi/sosiaalipaivystys
sähköposti [email protected]
osoite: Sorinkatu 12 D 33100 Tampere.

Virallisten turvapaikanhakijoiden majoittamisesta vastaa Suomen maahanmuuttovirasto Migri ja Tampereen vastaanottokeskus. Jos saapuja hakee Suomesta turvapaikkaa, turvapaikanhakijaksi rekisteröiminen tapahtuu poliisiviranomaisen kautta.

Osa Ukrainasta tulevista saattaa majoittua sukulaisten ja ystävien luona ilman minkään virallisen tahon apua. Passin kanssa matkustavilla on vapaa oikeus oleskella Suomessa 3 kuukautta ilman viisumia.

Yksityismajoituksen osalta kaupungilla ei ole vielä tiedossa virallista koordinoivaa tahoa. Sosiaalisessa mediassa ja verkossa on ryhmiä, joissa tarjotaan yksityismajoitusta. Kaupunki voi ohjata ottamaan yhteyttä kuitenkin vain sellaisiin toimijoihin, jotka ovat vakiintuneita järjestöjä ja perehtyneet sotaa paossa olevien majoittamiseen.

Maahanmuuttoviraston ohjeita

Miten Tampereen kaupunki varautuu auttamaan tänne tulevia sotaa pakenevia henkilöitä?
Varautumissuunnitelmia ja valmisteluja tehdään kaupungin eri palveluissa.

Mistä saan ajankohtaista tietoa pakolaisasioihin liittyen?
Suomen Maahanmuuttovirasto Migrin verkkosivuilta saa ohjeita ja neuvoja siitä, kuinka on hyvä toimia vieraaseen maahan tullessa. Tietoja on sekä suomeksi että englanniksi. Sivuilla myös neuvoja Ukrainan tilanteeseen liittyen muun muassa turvapaikanhausta, oleskeluluvasta, avustuksista, lahjoituksista ja auttamisesta.

Maahanmuuttovirasto Migri

Olen saapunut Ukrainasta Tampereelle ja järjestän majoituksen itse, miten toimin?
Jos asut yksityismajoituksessa esimerkiksi sukulaisten, puolison tai tuttavien luona ja olet rekisteröitynyt poliisiviranomaiselle turvapaikanhakijaksi, sinut ohjataan ilmoittautumaan Suomen Punaisen Ristin Hämeen Piirin yksityismajoitusyksikköön. Poliisi ilmoittaa kaikista yksityismajoituksessa olevista turvapaikanhakijoista yksityismajoitusyksikköön, joka ottaa yhteyttä turvapaikanhakijaan. Saat yksityismajoitusyksikön kautta sinulle kuuluvat vastaanottopalvelut, kuten kiireellisen ja välttämättömän terveydenhuollon sekä mahdollisen vastaanottorahan, jos olet siihen oikeutettu.

Yksityismajoituksen kustannuksiin ei tarjota rahallista tukea. Suomen Punaisen Ristin Hämeen Piirin yksityismajoitusyksikkö ei myöskään välitä asuntoja.

Sisä-Suomen poliisilaitos Tampereen pääpoliisiasema, Sorinkatu 12, keskus puh. 0295 440 131. Avoinna ma-pe kello 9–16.

Järjestääkö Tampere tapahtumia, joissa kerätään apua Ukrainaan?
Tamperelaiset taidelaitokset järjestävät monitaiteisen tukikonsertin Ukrainan kriisin uhreille keskiviikkona 16. maaliskuuta klo 19 Tampere-talon Isossa salissa. Apua Ukrainalle! -tukikonsertin tuotto ohjataan lyhentämättömänä Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Tukikonsertin liput ovat nyt myynnissä Lippu.fi-verkkokaupassa ja Tampere-talon lipunmyynnissä. Peruslippu maksaa 49 euroa. Konserttilippua ostaessa voi maksaa lisätukea joko 50, 100 tai 150 euron arvosta.

Mihin voi ottaa yhteyttä, jos sota Ukrainassa ahdistaa ja tarvitsen tukea?
Vakavissa traumaattisissa kriiseissä ja välittömän sosiaaliavun tarpeissa voit olla yhteydessä Tampereen kaupungin Sosiaali- ja kriisipäivystykseen puh. 0500 625990 (24h).

Mieli – Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin
- Kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111
- Englannin ja arabiankielinen palvelu päivystää numerossa 09 2525 0113
ma, ti klo 11–15, ke klo 13–16 ja 17–21 sekä to 10–15.

Kriisikeskus Osviitta
Avoinna ma–to 9–20 ja pe 9–17 ajanvarauksella, puh. 0400 734 793. Palvelua voidaan järjestää venäjän ja englannin kielellä.

Tukinet
Tukinetistä tukea elämän eri kriisitilanteisiin kellon ympäri. www.tukinet.net

Kirkon keskusteluapua
- Palveleva puhelin puh. 0400 22 11 80, joka ilta klo 18–24.
- Palveleva chat www.kirkonkeskusteluapua.fi ma–pe klo 12–20.
- Palveleva kirje tarjoaa keskusteluapua perinteisen postitse lähetettävän kirjeen muodossa. Jos haluat vastauksen, liitä mukaan nimi- ja osoitetietosi. Lähetä kirje osoitteella: Palveleva kirje, PL 210, 00131 Helsinki.

Tampereen ev.lut seurakunnat:
Vanhalla kirkolla, Tampereen keskustorilla klo 17 ti–la keskusteluapua (suomenkielisille).

Lasten ja nuorten puhelin ja chat
- Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen voi soittaa ma–pe klo 14–20 ja la–su kelo 17–20 puh. 116 111. Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Puhelu on täysin ilmainen eikä näy puhelinlaskussa. Yhteyttä voi ottaa nimettömästi, eikä puhelua nauhoiteta.
- Mannerheimin Lastensuojeluliiton chatissa voi jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa, ihan mistä tahansa aiheesta. Chat on auki jokaisena päivänä klo 17–20.
- Nuortennetti-verkkosivusto: www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin
- Sekasin-chat ja -Discord nuorille: Matalan kynnyksen keskusteluapua tarjolla joka päivä ja yö puhelimitse ja verkossa. Chat on suunnattu 12–29-vuotiaille. Sekasin-chat on avoinna ma–pe klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24 osoitteessa sekasin247.fi.
Sekasin-Discord on auki 24 h: discord.com/invite/sekasin

Saako Tampereella palveluita ukrainaksi?
Viranomaisasioinnissa voidaan käyttää apuna ukrainan tulkkia.

Monikielinen neuvonta Mainio tarjoaa venäjänkielistä neuvontaa myös ukrainalaisille. Mainio neuvoo venäjän kielellä ilman ajanvarausta ma ja to klo 10–12 ja 13–16. Lisäksi Ukrainan ja lähialueen kansalaisille on tarjolla neuvontaa ajanvarauksella ke klo 10–12 ja 13–16.

Varaa aika suoraan neuvojalta, puh. 040 163 2858. Neuvojalla ei ole kansallisuuteen, kieleen tai politiikkaan liittyviä sidonnaisuuksia, ja palvelemme kaikkia venäjänkielisiä matalalla kynnyksellä. Mainion osoite on Rautatienkatu 10 (1. krs) International House Tampere.

Можно получить совет или консультацию нейтрально на русском языке, записавшись на прием по телефону 040 163 2858 (только Пирканмаа).

Maahanmuuttaneille

Millaisia sosiaali- ja terveyspalveluita ukrainalaisten on mahdollista saada Tampereella?
Oikeutta kunnan palveluihin määrittää henkilön oleskelustatus. Kaikilla kunnan alueella oleskelevilla on kuitenkin oikeus välttämättömiin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Mistä saan tietoa kaupungin palveluista Ukrainasta paenneille?
Tampereen kaupungin verkkosivuilta löytyy tilanteeseen liittyvää tietoa suomeksi ja englanniksi ja tulossa on myös tietoa ukrainaksi.

Mikäli sinulla on maahantuloon, auttamiseen tai muita kriisiin liittyviä kysymyksiä, joihin et tältä sivulta löytänyt vastausta, voit olla yhteydessä meihin sähköpostitse: [email protected]

Venäjän hyökkäys Ukrainaan

Teksti: Raija Lindell
Jaa sosiaalisessa mediassa