Uutinen
24.2.2022 14.57

Tampere Steampunk Festival on Tampereen vuoden kulttuuriteko

Finlaysonin alueella viime syyskuussa ensimmäistä kertaa järjestetty Tampere Steampunk Festival on palkittu Tampereen vuoden kulttuuritekona 2021. Vuosittain jaettavan palkinnon myöntää Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta.

Steampunk, eli suomeksi höyrypunk, on kattotermi alakulttuureille, jotka lainaavat viktoriaanisen ajan estetiikkaa ja rakentavat siitä retrohengessä sellaista nykyhetkeä ja tulevaisuutta, jota 1800-luvun loppupuolen visionäärit kuvittelivat. Tampere Steampunk Festival toi suosittua alakulttuuria esiin kiinnostavalla tavalla kirjallisuuden, esittävän taiteen, musiikin ja työpajojen hengessä.

Tapahtumapaikkana toiminut Finlaysonin alue vanhoine tehtaineen sopi täydellisesti romantisoidun 1800-luvun teollisen vallankumouksen näyttämöksi.

- Tampere Steampunk Festival on uusi ja virkistävä monitaiteinen kokonaisuus, joka yhdistää Tampereen historiaa ja erilaisia taiteen lajeja oivaltavalla tavalla ottaen huomioon erilaiset yleisöt lapsiperheistä aikuisiin, toteaa sivistys- ja kulttuurilautakunta 18.1.2022 tekemänsä päätöksen perusteluissa.

Huomionosoituksesta ilahtunut yhdistys suunnittelee jo tapahtumalle jatkoa.

- Palkinto tuli meille iloisena yllätyksenä, ja se merkitsee todella paljon koko festivaalitiimille, yhteistyökumppaneille ja tietysti itse festivaalille. Palkinto antaa uutta intoa koko porukalle ja mahdollisuuksia ensi syksyn festarin laajentamiselle. Haluamme erityisesti kiittää Finlaysonin aluetta, joka on mahdollistanut festivaalin heidän upeassa tehdasmiljöössään sekä Tampereen kaupunkia tuesta ja kulttuurimyönteisen ilmapiirin luomisesta. Tästä on hieno jatkaa täyttä höyryä kohti seuraavia festivaaleja, toteaa Steampunk Tampere ry:n puheenjohtaja J. S. Meresmaa.

Tampereen kaupunki palkitsee vuosittain vuoden kulttuuriteon tunnustuspalkinnolla. Palkinnon perusteena on jokin ponnistus kulttuurin alueella. Kulttuuriteon tunnusmerkki on, että se on olemassaolollaan tai toiminnallaan kehittänyt, rikastuttanut tai monipuolistanut kaupungin kulttuurielämää. Vuoden kulttuuritekopalkinnon suuruus on 3000 euroa. Viime vuosina palkinnolla on palkittu mm. G Livelab, Kulttuuritoimitus sekä Kulttuuriosuuskunta Trelmu.

Vuoden kulttuuriteko -palkinto

Teksti: Jaakko Laurila
Jaa sosiaalisessa mediassa