Uutinen
3.12.2021 09.48

Tampereen kaupunki toivoo palautetta uusien Tampere.fi-sivujen kehitysversiosta

Tampereen kaupunki uudistaa Tampere.fi-verkkosivunsa. Uudet sivut otetaan kokonaisuudessaan käyttöön keväällä 2022. Sivuista on nyt julkaistu suppea kehitysversio eli beta, ja siitä toivotaan palautetta käyttäjiltä.

Beta-versio on sisällöltään hyvin suppea kehitysversio, jossa ei ole mukana kaikkia sivuille tulevia ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia ja suurin osa sisällöistä puuttuu kokonaan. Beta-versioon on tehty vain muutamia suomenkielisiä koesisältöjä muun muassa terveyspalveluista ja kirjastojen palveluista sekä kaavoituksesta ja esimerkiksi tietojen alueittaiset suodatus- ja hakumahdollisuudet sekä tapahtumalistaukset puuttuvat. Sivuston oma hakutoiminto tulee kehitysversioon mukaan myöhemmin. Sivuilla liikkumista helpottavat murupolut eivät vielä tässä sivustoversiossa toimi oikein.

Betaa täydennetään ja kehitetään aina sivujen varsinaiseen julkaisuun asti. Beta-versio on julkisena esillä palautteenantoa varten helmikuun 2022 alkuun. Varsinaiset uudet sivut on tavoitteena julkaista viimeistään toukokuussa 2022.

Kehitysversiolla testataan ennen kaikkea käyttöliittymää: Miltä navigointimahdollisuudet vaikuttavat? Osaisitko päävalikon ja muiden valikoiden kautta lähteä eteenpäin etsimään tietoa? Kuinka selkeinä pidät sivuja? Anna vapaata palautetta ja/tai vastaa kyselyyn! Palautetta antamalla voit vaikuttaa siihen, että sivut saadaan viimeisteltyä palvelemaan käyttäjiään mahdollisimman hyvin. Uusista Tampere.fi-sivuista tehdään entistä asiakaslähtöisemmät, käytettävämmät ja saavutettavammat käyttäjilleen.

Uusi Tampere-fi-sivusto tarjoaa helposti löytyvää tietoa kaupungin toiminnasta sekä sujuvan pääsyn palveluihin. Huomiota kiinnitetään erityisesti siihen, että sivuja on sujuva käyttää eri laitteilla, varsinkin älypuhelimella. Yli puolet Tampere.fi:ssä vierailevista käyttää älypuhelinta.

Kaupunki kilpailutti loppuvuodesta 2020 Tampere.fi:n toteuttamisen Drupal-alustalle. Tarjouskilpailun voitti Exove Oy ja toteutusprojekti aloitettiin maaliskuussa 2021. Toteutusprojektissa uudistuvat Tampere.fi:n palvelukonsepti, ulkoasu ja käyttöliittymä sekä sisällöt.

Verkkosivuraati kommentoi suunnitelmia

Verkkopalvelujen käyttäjiltä kuten kuntalaisilta on kysytty näkemyksiä uuden verkkopalvelun kehittämisen tueksi koko uudistuksen ajan järjestämällä työpajoja, haastatteluja ja kyselyjä. Ymmärrystä käyttäjien tarpeista on kerätty myös tutkimalla nykyisten verkkosivujen analytiikkaa ja sivuilla tehtyjä käyttäjäkyselyjä sekä sivuista saatuja palautteita.

Uuden sivuston toteuttamisen ajaksi käyttäjistä koottiin Verkkosivuraati, joka toimii sähköisellä osallistumisalustalla ja testaa sekä kommentoi suunnitelmia. Verkkosivuraadissa on tämän vuoden huhtikuulta lähtien toiminut 159 jäsentä. Raatilaiset ovat tähän mennessä kertoneet mielipiteensä 13:ssa eri tehtävässä ja osa heistä on osallistunut sivuston ensimmäisiin käytettävyystestauksiin. Vastauksia tehtävää kohden on annettu 50 - 70. Verkkosivuraadilta kysytään myös beta-kehitysversiosta omalla erillisellä tehtävällä.

Verkkosivuraadin näkemyksistä ja kokemuksista on ollut paljon hyötyä sivuston suunnittelussa ja toteuttamisessa. Raati on vaikuttanut mm. päävalikon otsikoihin, etusivun käyttöliittymän selkeyteen ja ymmärrettävyyteen sekä alueittaisen tiedonhaun toimintoihin.

2,6 miljoonasta käyttäjästä suurin osa hakukoneen kautta

Tampere.fi-verkkosivusto on kaupungin tärkein viestintäkanava. Sen käyttö on kasvanut vuosittain. Vuonna 2020 sivustolla oli 2,6 miljoonaa käyttäjää ja 15,6 miljoonaa sivulatausta. Käyttäjistä 64 prosenttia tuli sivuille hakukoneen kautta. Älypuhelimella sivuja käytti 56 prosenttia kävijöistä.

***
Päivitetty 21.12.2021:
Ensimmäinen versio sivuston omasta hakutoiminnosta on kokeiltavissa beta-versiossa. Myöhemmässä vaiheessa hakuun kehitetään mukaan älyä, joka osaa ehdottaa käyttäjän kirjoittaman haun ensimmäisten kirjainten perusteella hakutuloksia.

Tutustu kehitysversioon:

beta.tampere.fi

Verkkopalvelujen uudistaminen

Teksti: Satu Aalto
Jaa sosiaalisessa mediassa