Uutinen
10.11.2021 09.13

Metso TALK -keskustelusarja pureutuu tasa-arvoon

Metso TALK -keskustelusarja palaa marraskuussa kirjaston ohjelmistoon. Syksyn teemana on tasa-arvo. Keskusteluiltoja voi tulla katsomaan paikan päälle pääkirjasto Metsoon tai seurata etänä Radio Moreenista tai kirjaston YouTube-kanavalta.

Tampereen kaupunginkirjaston ja Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen yhteistyössä järjestämä Metso TALK -keskustelusarja järjestetään marraskuussa jo viidettä kertaa. Tänä vuonna sarjassa tarkastellaan monelta kantilta tasa-arvoa: keskusteluissa pohditaan niin sukupuolirooleja kuin mahdollisuuksien tasa-arvoa ja kulttuurin rakenteisiin kätkeytyvää syrjintääkin. Toimittajaopiskelijoiden haastateltavaksi saapuvat Samuel Jyrinki, Leena-Maija Rossi, Sami Kieksi, Johanna Kallio, Koko Hubara ja Olli Löytty.

Metso TALK -illat järjestetään pääkirjasto Metson lavalla, ja tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Yleisöllä on mahdollisuus kommentoida keskustelua ja esittää vieraille kysymyksiä paikan päällä tai Twitterissä aihetunnisteella #metsotalk.

Keskusteluita voi kuunnella suorana lähetyksenä myös Radio Moreenista sekä katsoa suoratoistona tai tallenteena kirjaston YouTube-kanavalta. Etälähetykset toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden Pajaston kanssa.

10.11. Metso TALK: Lokeroita ja lasikattoja

Ke 10.11.2021 klo 18, pääkirjasto Metso ja virtuaalitapahtuma

Stereotyyppiset sukupuoliroolit muovaavat osaltaan sitä, millaisiksi ihmisiksi ja millaisessa maailmassa kasvamme. Mikä rooli medialla on sukupuolen rakentajana ja miten eri sukupuolia kohdellaan julkisuudessa? Kuinka vaikeaa sukupuolinormeja on rikkoa? Aiheesta keskustelemassa somevaikuttaja ja kirjailija Samuel Jyrinki sekä sukupuolentutkija Leena-Maija Rossi.

Samuel Jyrinki on Herkkä mies -blogistaan tunnettu somevaikuttaja ja keväällä esikoisteoksensa (Paratiisi vai helvetti, Otava 2021) julkaissut kirjailija. Hän puhuu aktiivisesti henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin teemoista, kuten tasa-arvosta ja sukupuolinormeista.

Leena-Maija Rossi on sukupuolentutkija, joka on työssään keskittynyt sukupuolen ja seksuaalisuuden esityksiin mediakulttuurissa ja nykytaiteessa, sekä sukupuoleen liittyvien käsitteellisten kysymysten tarkasteluun. Erityisesti häntä kiinnostaa intersektionaalisuus: moninaisten muiden erojen yhteisvaikutus sukupuolen ohella. Tutkimus- ja opetustyön ohella Rossi on toiminut mm. kuraattorina ja journalistina. Parhaillaan hän on taidehistorian yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

17.11. Metso TALK: Köyhät eväät

Ke 17.11.2021 klo 18, pääkirjasto Metso ja virtuaalitapahtuma

Eriarvoisuus näkyy paitsi lompakossa, myös esimerkiksi terveydessä, syrjäytymisessä ja suhtautumisessa tulevaisuuteen. Kuinka iso osa huono-osaisuudesta on jo syntymässä saatua perintöä? Työnnetäänkö joitakin ihmisiä jo valmiiksi marginaaliin ja miten mahdollisuuksien tasa-arvoa voi edistää? Aiheesta keskustelemassa dokumentaristi Sami Kieksi ja sosiaalityön professori, yhteiskuntapolitiikan dosentti Johanna Kallio.

Sami Kieksi on palkittu suomalainen tuottaja, ohjaaja, käsikirjoittaja ja yrittäjä. Kieksi on käsitellyt työssään yksinäisyyttä, syrjäytymistä sekä kiusaamista sen eri muodoissa. Hän ohjasi ja tuotti Some Deep Story -nimellä kulkevan televisiosarjan, joka julkaistiin elokuussa 2016 Yle Areenassa ja esitettiin loka–marraskuussa Yle TV2 -kanavalla. Sarjan neljäs tuotantokausi käsitteli köyhyysrajan alapuolella elävien suomalaisten elämää. Maaliskuussa 2020 julkaistiin Yle Areenassa Kieksin ohjaama dokumenttisarja Logged In, joka kertoo viidestä nuoresta miehestä ja heidän arjestaan, josta pelimaailma tarjoaa pakopaikan.

Johanna Kallio toimii sosiaalityön professorina Turun yliopistossa ja dosenttina Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan oppiaineessa. Hän on myös laillistettu sosiaalityöntekijä ja yhteiskunnallisten aineiden opettaja. Kallion tutkimuksellinen mielenkiinto liittyy sosiaaliseen ja taloudelliseen eriarvoisuuteen. Hän tutkii muun muassa huono-osaisuutta ja sen ylisukupolvisuutta.

24.11. Metso TALK: Meitä ja muita

Ke 24.11.2021 klo 18, pääkirjasto Metso ja virtuaalitapahtuma

Myös sillä on väliä, mitä ei sanota, kenen tarina jää kertomatta ja mitä näkökulmia valitaan? Kätkeytyykö esimerkiksi suomalaiseen kirjallisuuteen tai mediasisältöihin rasismia? Miten syrjintää voi purkaa kulttuurin rakenteista? Aiheesta keskustelemassa Ruskeat Tytöt Median perustaja, vapaa kirjoittaja Koko Hubara sekä kirjallisuudentutkija, tietokirjailija Olli Löytty.

Koko Hubara on Ruskeat Tytöt Median perustaja, VTM, vapaa kirjoittaja, kääntäjä ja kirjoittamisen opettaja. Hubara on syntyperäinen vantaalainen, kotoisin Viipurista, Kemijärveltä, Israelista ja Jemenistä. Hänen esikoisteoksensa, esseekokoelma Ruskeat Tytöt (Like), ilmestyi vuonna 2017, ja hänen uusin romaaninsa Bechi (Otava) julkaistiin tänä vuonna.

Olli Löytty on tamperelainen kirjallisuudentutkija ja tietokirjailija. Hänen uusimmat teoksensa ovat Jäähyväiset kotimaiselle kirjallisuudelle (Teos 2021) ja yhdessä Annina Holmbergin kanssa kirjoitettu Ina ja Tito: kohtauksia Collianderien taiteilijaliitosta (Kirjapaja 2020).

Etälähetykset

Radio Moreeni 98,4 MHz

Kirjaston YouTube-kanava

Teksti: Emma Salmi
Jaa sosiaalisessa mediassa