Uutinen
22.6.2021 15.45

Kevään Vaikuta!-päivillä saatiin lasten ja nuorten ääni kuuluviin

Keväällä 2021 Tampereen kaupungin nuorisopalvelut järjestivät useita Vaikuta! -päiviä. Päivien tarkoitus on esitellä lapsille ja nuorille erilaisia vaikuttamistapoja sekä kerätä lasten ja nuorten ajatuksia ja mielipiteitä ajankohtaisiin asioihin. Vaikuta!-päivät järjestettiin Tampereen 4. luokkalaisille, 9. luokkalaisille sekä ammattiopisto Tredun opiskelijoille.

4.-luokkalaiset pääsivät vaikuttamaan päivän aikana muun muassa kouluruokaan, Taidekaaren koululaisten kulttuuriohjelmaan, kaupungin kirjaston pelitoimintaan, Kestävä Tampere 2030 liikenteen ja liikkumisen kehittämiseen, Lasten kulttuurikeskus Rullan kehittämistyöhön ja kaupungin harrastustoiminnan tiedottamisen tapoihin. Vastausten myötä kouluihin saadaan uusia kasvisruokia ruokalistalle. Ruokaraadin testattavaksi lähtee uusina kasvispasta ja täytetyt paprikat. Lasten kulttuurikeskus Rullassa innostuttiin lasten vastausten myötä järjestämään eläinaiheinen näyttely vuodelle 2023 ja suunnittelemaan tiloihin lautapelialue.

9.-luokkalaisia puolestaan kuultiin ALL-YOUTH-tutkimushankkeeseen, joka tutki nuorten ajatuksia tulevaisuuden työelämästä. Ajatuksista koottiin avoin kirje, joka lähetettiin työministeri Tuula Haataiselle. Tämän lisäksi 9.-luokkalaiset pääsivät muun muassa visioimaan tulevaisuuden Tamperetta osana kaupungin strategiatyötä. He pohtivat, millainen tulevaisuuden Tampere voisi olla ja millaisessa kaupungissa olisi hyvä elää ja asua 10 vuoden päästä. Näitä pohdintoja kaupungin kehittäjät pääsevät hyödyntämään Tampereen kaupungin strategiatyössä.

Tampereen seudun ammattiopistossa opiskelijat vaikuttivat päivän aikana muun muassa Kestävä Tampere 2030 liikenteen ja liikkumisen kehittämiseen sekä Tredun toimintaan, oppimisympäristöihin ja opetukseen. Tredun Vaikuta! -päivässä yksi opiskelijaryhmä oli myös alusta asti suunnittelemassa ja toteuttamassa päivää.

Vaikuta! -päiviin osallistui yhteensä noin 1250 lasta ja nuorta, joista 4. luokkalaisia oli 700, 9. luokkalaisia 460 ja Tredun sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ja kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon opiskelijoita 90.

Teksti: Ilana Pantzar
Jaa sosiaalisessa mediassa