Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma
30.05.2006, tarkistettu 15.01.2007

HYHKY - PUISTOALUEEN OSAN MUUTTAMINEN ASUINALUEEKSI MATTILANKADUN, HENNERINKADUN JA KARVOLANKADUN VÄLISSÄ,
KARTTA NRO 8095.

Kaava-alue lähivaikutusalueineen

Ilmakuva kaava-alueesta v. 2003

Mikä osallistumis- ja arviointisuunnitelma on?
Osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) tarkoitus on määritelty Maankäyttö- ja rakennuslain 63 §:ssä mm. seuraavasti:

"Kaavaa laadittaessa tulee riittävän aikaisessa vaiheessa laatia kaavan tarkoitukseen ja merkitykseen nähden tarpeellinen suunnitelma osallistumis- ja vuorovaikutusmenettelyistä sekä kaavan vaikutusten arvioinnista.
Kaavoituksen vireilletulosta tulee ilmoittaa sillä tavoin, että osallisilla on mahdollisuus saada tietoja kaavoituksen lähtökohdista ja osallistumis- ja arviointimenettelystä."

Tarkoituksena on kertoa, miksi kaava laaditaan, miten asia etenee ja missä vaiheessa siihen voi vaikuttaa.

Aloite
Aloitteen asemakaavan muuttamiseksi on tehnyt Nokia Asset Management Oy, joka omistaa osan maa-alueesta ja rakennusliike Pirkanmaan Projektitoimi Oy, joka toimii hankkeen vetäjänä. Kaava-alue on Tampereen kantakaupungin yleiskaavan täydennysrakentamisalue nro 555 ja vuosille 2006-2008 hyväksytyn asemakaavoitusohjelman kohde nro 41. Dno: YPA: 2734/2006 pvm. 07.03.2006


Suunnittelualue
Alue sijaitsee n. 5,5 km länteen kaupungin keskustasta Hyhkyn kaupunginosassa Mattilan-kadun, Hennerinkadun ja Karvolankadun väliin jäävällä alueella. Muutosalue on puistoa ja alueen kokonaispinta-ala on 16 860 m2. Alueen lähiympäristössä on erillispientaloja, rivitaloja, Pispan palvelukeskuksen kerrostalot sekä puistoa. Pyhäjärvi on n. 150 m:n etäisyydellä.

Suunnittelun lähtökohdat ja tehtävät selvitykset
Tampereen kantakaupungin 12.12.2000 vahvistetussa yleiskaavassa alue on pientalovaltais-ta asuntoaluetta. Puiston eteläosa on merkitty maiseman- ja luonnonhoitoalueeksi varatuksi lähivirkistysalueeksi. Kaava-alueella on voimassa 14.11.1980 vahvistettu asemakaava nro 5636. Sen mukaan alue on istutettavaa puistoaluetta. Puistoalueen eteläreunassa on voimansiirtoalueeksi merkitty alueen osa.

Kaavan tavoitteet
Tavoitteena on lisätä alueelle asuntoja. Tämä on vahvistetun yleiskaavan täydennysraken-tamistavoitteen mukaista. Asemakaavoituksessa otetaan huomioon alueen kaupunkikuvalli-nen luonne. Kaavoituksessa otetaan huomioon myös Hyhkyssä 2005 tehty kadunrakentamisen yleissuunnitelma (Ramboll Oy, KARA).

Osalliset
Osallisia ovat
· Naapurikiinteistöt
· Hyhkyn kyläyhdistys ry
· Kaarilan omakotiyhdistys ry
· Kaupungin eri toimialat, ympäristövalvonta, kiinteistötoimi, pelastuslaitos, kaikki tekni-set toimialat, sosiaali- ja terveystoimi, koulutoimi jne.
· Pirkanmaan Ympäristökeskus, Tiehallinto
· Muut ilmoituksensa mukaan

Tiedottaminen ja osallistumisen ja vuorovaikutuksen järjestäminen

Aloitus
Kaupungin ilmoituslehdissä kuulutettu osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävänä
1.6. - 26.6.2006 välisen ajan Palvelupiste Frenckellissä, Frenckellin aukio 2 B.

Mahdolliset mielipiteet tulee toimittaa nähtävilläoloaikana yhdyskuntapalveluiden kirjaamoon, PL 487, Tampere 33101, käyntiosoite Frenckellin aukio 2, tai sähköpostitse kirjaamo@tampere.fi. Kaavoituksen Internet-sivuilla osoitteessa http://www.tampere.fi/kaupunkisuunnittelu/kaavoitus/index.html on nähtävänä sekä kuulutus että laadittu osallistumis- ja arviointisuunnitelma.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetetään sen nähtävilläoloaikana aloitteen tekijälle, lähivaikutusalueella oleville naapureille, Hyhkyn kyläyhdistys ry:lle ja Kaarilan omakotiyhdistys ry:lle, Hyhkyn koululle, kaupungin ympäristövalvontaan, kiinteistötoimelle, koulutoimelle, pelastuslaitokselle sekä Pirkanmaan ympäristökeskukselle ja Tiehallinnolle.

Valmisteluvaihe
Valmisteluvaiheessa järjestetään tarvittaessa neuvotteluja eri osapuolten kesken. Kaavaluonnos kuulutetaan erikseen nähtäville ja siitä pidetään yleisötilaisuus sekä luonnos on nähtävillä Internet-sivuilla. Osallisten on myös mahdollista varata suunnittelijalta aika tapaamista varten. Kooste saaduista mielipiteistä kirjataan kaavaehdotuksen selostukseen tai vastineluetteloon.

Valmisteluvaiheen lausuntopyynnöt
Asemakaavaluonnoksesta pyydetään lausunnot asianomaisilta kaupungin toimialoilta. Saadut lausunnot kirjataan ja jos luonnosta muutetaan niiden tai saadun palautteen pohjalta, muutoksesta tiedotetaan niille tahoille, joita muutos koskee. Tehty muutos kirjataan saatuun lausuntoon ja se palautetaan lausunnon antajalle.

Asemakaavaehdotus
Yhdyskuntalautakunta käsittelee laaditun ehdotuksen ja asettaa sen yleisesti nähtäville. Nähtävillä olosta julkaistaan sanomalehtikuulutus ja siitä tiedotetaan Internetissä. Kaavoitusviranomainen pyytää ehdotuksesta viranomaistahojen lausunnot (tiehallinto ym.).
Kartta ja asemakaavan selostus ovat nähtävänä palvelupisteessä, Frenckellin aukio 2 B ja kaavoitusyksikön Internet-sivuilla osoitteessa www.tampere.fi/kaupunkisuunnittelu/kaavoitus. Ehdotuksen selostuksesta selviää, miten jätetyt mielipiteet ovat vaikuttaneet suunnitteluun. Ehdotusta vastaan on mahdollista jättää muistutuksia ja ne käsitellään säädetyssä järjestyksessä.

Vaikutusten arviointi
Ympäristövaikutusten arviointi tehdään asemakaavan muutoksen laatimisen yhteydessä. Suunnitelmasta arvioidaan vaikutukset mm.:
1) elinympäristöön;
2) luonnon monimuotoisuuteen;
3) yhdyskuntarakenteeseen, yhdyskunta- ja energiatalouteen sekä liikenteeseen;
4) kaupunkikuvaan, maisemaan ja rakennettuun ympäristöön

Kaavan käsittelyvaiheet kaaviona ja asiasta päättäminen
Asiasta päättäminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan. Oheisena kaavio asemakaavan käsittelyvaiheista, josta selviää, miten osallistumismahdollisuus jatkuu yhdyskuntalautakunnan käsittelyn jälkeen.
Asemakaavan käsittelyvaiheet


Työn tilaaja / kaavoitusviranomainen
Tampereen kaupunki
Yhdyskuntapalvelut / kaupunkisuunnittelu
asemakaava-arkkitehti Sakari Leinonen

Kaavan laatija
Tampereen kaupunki
Yhdyskuntapalvelut / suunnittelupalvelut
Asemakaavoitus
asiaa hoitaa arkkitehti Vesa Kinttula
puh. 5656 5595

Aineiston esíttely
Asiakaspalvelu
Palvelupiste Frenckell
Frenckellin aukio 2 B
puh. 5656 6700

Mielipiteitten vastaanotto
Kirjaamo
PL 487, Tampere 33101
käyntiosoite Frenckellin aukio 2 B
kirjaamo@tampere.fi


Liite 1