Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 16.2.2006

KAAKINMAA VI-102-4,5 JA 6, KOULUKATU 14, MARIANKATU 41, PÄIVÄKODIN RAKENTAMINEN RUOTSINKIELISEN KOULUN YHTEYTEEN, KARTTA NRO 8087.

Aluerajauspäivitys 18.01.2007  

Mikä osallistumis- ja arviointisuunnitelma on?

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) tarkoitus on määritelty Maankäyttö- ja rakennuslain 63 §:ssä mm. seuraavasti:
"Kaavaa laadittaessa tulee riittävän aikaisessa vaiheessa laatia kaavan tarkoitukseen ja merkitykseen nähden tarpeellinen suunnitelma osallistumis- ja vuorovaikutusmenet-telyistä sekä kaavan vaikutusten arvioinnista.
Kaavoituksen vireilletulosta tulee ilmoittaa sillä tavoin, että osallisilla on mahdollisuus saada tietoja kaavoituksen lähtökohdista ja osallistumis- ja arviointimenettelystä."
Tarkoituksena on kertoa, miksi kaava laaditaan, miten asia etenee ja missä vaiheessa siihen voi vaikuttaa.

Aloite:
Föreningen för Svenska samskolan i Tammerfors upprätthållande r.f. on tehnyt aloitteen asemakaavan muuttamiseksi.
Dno: YPA: 8101/611/05, pvm. 20.09.2005


Suunnittelualue:
Alue sijaitsee kaupungin keskustassa, lähellä Pyynikkiä. Osoitteet: Koulukatu 14, Satamakatu 19 ja 21, Mariankatu 39 ja 41. Muutosaluetta on korttelin 102 tontit 4, 5 ja 6.

Vilkas Satamakatu yhdistää alueen ydinkeskustaan. Lähikortteleissa on tiiviiseen keskustarakenteeseen liittyviä asuin ja -liikekerrostaloja, Pyynikin alueen huvilamaisia pienkerrostaloja ja virastoja. Urheilukenttiä on läheisyydessä useita. Pyynikin harjun virkistysalue on lähiseudun virkistysalueista merkittävin.

Asemakaava alueella on kaksi Tampereen kantakaupungin rakennuskulttuuri 1998 julkaisussa mainittua arvokasta rakennusta. Koulukadun ja Satamakadun kulmassa sijaitsee jugendkaudella rakennettu Svenska samskolan i Tammerfors. Marian kadun varrella sijaitsee koulun entinen oppilasasuntola Elevhemmet vid Svenska samskolen i Tammerfors, joka tyylillisesti edustaa 20-luvun klassismia.

Suunnittelun lähtökohdat ja tehtävät selvitykset
Alueella on voimassa keskustan osayleiskaava 1995, jonka kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 4.1.1995. Osayleiskaavan mukaan tontit 102-4,5 ja 6 on merkitty julkisten palveluiden ja hallinnon alueeksi.

Kaava-alueella on voimassa 28.2.1995 vahvistettu asemakaava nro 7292. Sen mukaan tontit 102-4,5 ja 6 ovat opetustoimintaa sekä sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialuetta. Tonttien arvorakennuksille on asemakaavassa annettu suojelumerkinnät.

Koska Tampereen kantakaupungin liikennemeluselvityksen mukaan melulle annettu päiväohjearvo (55dB) ylittyi ruotsinkielisen koulun pihalla vuoden 2003 tilanteessa, tehdään kaava-alueelle meluselvitys.


Kaavan tavoitteet
Asemakaavanmuutoshakemuksen on tehnyt arkkitehti Lasse Kosunen maanomistajan avoimella valtakirjalla. Aloite kuuluu seuraavasti:

" Pyydämme kohteliaimmin, että kaupunki ryhtyisi toimiin kaavan muuttamiseksi tonteilla VI/102/4 ja 102/6 osoitteissa Koulukatu 14 ja Mariankatu 41. Tonteilla sijaitsee Tampereen ruotsalainen koulu ja vanha oppilasasuntola.

Ruotsalainen päiväkotitoiminta on tällä hetkellä hajautettu kolmeen eri toimipisteeseen ja koulun iltapäiväryhmätoiminnalle ei ole osoitettavissa asiallisia tiloja. Päiväkotiryhmiä toimii asuntolarakennuksessa, koulukiinteistön yhteydessä ja Koulukadulla osin maanalaisissa tiloissa. Tilat eivät kaikilta osin vastaa nykyaikaiselle päivähoidolle asetettavia vaatimuksia.

Koulu kärsii opetustilojen puutteesta, johon saataisiin oleellista helpotusta siirtämällä päiväkotitoimintaa koulurakennuksista uudisrakennukseen.

Nykyisille tonteille halutaan rakentaa uudisrakennus päiväkotitoimintaa varten. Toiminnan keskittämisellä saavutetaan toiminnan ja turvallisuuden kannalta oleellinen parannus. Muutostyöllä vapautuu koulun yhteydessä tiloja opetuskäyttöön. Tontin autopaikkatarve ei muutu uudisrakentamisen yhteydessä. Pysäköinti hoidetaan kaikkien toimintojen osalta jo nykyisin tonteilla. Tonteille halutaan kuitenkin osoittaa mahdollisuus myös maanalaisen pysäköinnin rakentamiseen."

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa päiväkodin rakentaminen alueen kaupunkikuvalliseen luonteeseen sopeutuvalla tavalla. Asemakaavan muutoksen yhteydessä tarkastellaan myös mahdollisuuksia suojata koulu- ja päiväkotipiha liikennemelulta.

Osalliset:
Osallisia ovat esim.
Muutoksen hakija
Naapurikiinteistöt
Yhteisöt, joiden toimialaan kaava vaikuttaa
Kaupungin eri hallintokunnat, mm. ympäristövalvonta, kiinteistötoimi, pelastuslaitos, kaikki tekniset toimialat, sosiaali- ja terveystoimi, koulutoimi jne.
Pirkanmaan Ympäristökeskus
Muut ilmoituksensa mukaan

Tiedottaminen ja osallistumisen ja vuorovaikutuksen järjestäminen

Aloitus
Kuulutus kaupungin ilmoituslehdissä kertoo, että osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävänä yhdessä Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy:n laatiman alustavan luonnoksen kanssa 16.2. -9.3.2006 välisen ajan Palvelupiste Frenckellissä, Frenckellinaukio 2 B. Mahdolliset mielipiteet tulee toimittaa nähtävilläoloaikana kirjaamoon, PL 487, Tampere 33101, käyntiosoite Frenckellinaukio 2, tai sähköpostitse kirjaamo@tampere.fi.
Kaavoituksen internet-sivuilla osoitteessa http://www.tampere.fi/kaupunkisuunnittelu/kaavoitus/kuulutukset/index.html on nähtävänä sekä kuulutus että laadittu osallistumis- ja arviointisuunnitelma.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetetään nähtävilläoloaikana aloitteen tekijälle, lähivaikutusalueella oleville naapureille, asianomaisille kaupungin hallintokunnille sekä tarvittaessa muille viranomaistahoille (Pirkanmaan ympäristökeskus, Museovirasto, Tielaitos, Pirkanmaan liitto).

Valmisteluvaihe
Valmisteluvaiheessa järjestetään tarvittaessa neuvotteluja eri osapuolten kesken. Osallisten on myös mahdollista varata suunnittelijalta aika henkilökohtaista keskustelua varten. Tarvittaessa voidaan järjestää yleisö- tai avoimien ovien tilaisuus. Kooste saaduista mielipiteistä kirjataan selostukseen tai vastineluetteloon.

Lausuntopyynnöt ehdotuksesta
Laaditusta asemakaavaehdotuksesta pyydetään lausunnot asianomaisilta kaupungin hallintokunnilta ja muilta viranomaistahoilta.

Saadut lausunnot kirjataan ja jos ehdotusta muutetaan niiden tai luonnoksesta saadun palautteen pohjalta, muutoksesta tiedotetaan niille viranomaistahoille, joita muutos koskee. Tehty muutos kirjataan saatuun lausuntoon ja se palautetaan lausunnon antajalle.

Yhdyskuntalautakunta käsittelee ehdotuksen ja asettaa sen yleisesti nähtäville. Nähtävillä olosta julkaistaan sanomalehtikuulutus ja siitä tiedotetaan internetissä. Kartta ja asemakaavan selostus ovat nähtävänä palvelupisteessä, Frenckellinaukio 2 B ja kaavoitusyksikön internet-sivuilla osoitteessa www.tampere.fi/kaupunkisuunnittelu/kaavoitus. Ehdotuksen selostuksesta selviää, miten jätetyt mielipiteet ovat vaikuttaneet suunnitteluun. Ehdotusta vastaan on mahdollista jättää muistutuksia ja ne käsitellään säädetyssä järjestyksessä.

Vaikutusten arviointi:
Ympäristövaikutusten arviointi tehdään asemakaavan muutoksen laatimisen yhteydessä. Suunnitelmasta arvioidaan erityisesti vaikutukset ihmisten elinoloihin ja elinympäristöön sekä kaupunkikuvaan ja rakennettuun ympäristöön.

Kaavan käsittelyvaiheet kaaviona ja asiasta päättäminen:
Asiasta päättäminen kuuluu yhdyskuntalautakunnan toimivaltaan. Oheisena kaavio asemakaavan käsittelyvaiheista, josta selviää, miten osallistumismahdollisuus jatkuu yhdyskuntalautakunnan käsittelyn jälkeen.
Asemakaavan käsittelyvaiheet

Työn tilaaja / kaavoitusviranomainen:
Tampereen kaupunki
Kaupunkiympäristön kehittäminen / kaupunkisuunnittelu
asemakaava-arkkitehti Sakari Leinonen

Kaavan laatija:
Tampereen kaupunki
Suunnittelupalvelut
Asemakaavoitus
asiaa hoitaa arkkitehti Jouni Mäkinen
puh. 565 65313

Aineiston esíttely:
Asiakaspalvelu
Palvelupiste Frenckell
Frenckellinaukio 2 B
puh. 565 66700

Mielipiteitten vastaanotto:
Kirjaamo
PL 487, Tampere 33101
käyntiosoite Frenckellinaukio 2 B
kirjaamo@tampere.fi