Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 03.11.2005

KALEVA - 839-2 JA 843-1, AJOJÄRJESTELYIDEN SELKIYTTÄMINEN KALEVAN PALLOILUHALLIN TONTILLE JA VIRKISTYSALUEEN NIMEÄMINEN, JÄÄHALLINRAITTI, KARTTA NO 8046

Mikä osallistumis- ja arviointisuunnitelma on?

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) tarkoitus on määritelty Maankäyttö- ja rakennuslain 63 §:ssä mm. seuraavasti:
"Kaavaa laadittaessa tulee riittävän aikaisessa vaiheessa laatia kaavan tarkoitukseen ja merkitykseen nähden tarpeellinen suunnitelma osallistumis- ja vuorovaikutusmenet-telyistä sekä kaavan vaikutusten arvioinnista.
Kaavoituksen vireilletulosta tulee ilmoittaa sillä tavoin, että osallisilla on mahdollisuus saada tietoja kaavoituksen lähtökohdista ja osallistumis- ja arviointimenettelystä."
Tarkoituksena on kertoa, miksi kaava laaditaan, miten asia etenee ja missä vaiheessa siihen voi vaikuttaa.

Aloite:
Aloitteen asemakaavan muutokseen on tehnyt Tampereen kaupungin kuntatekniikka- ja liikennesuunnitteluyksikkö
Dno YPA: 8073 / 2005

Suunnittelualue:
Alue sijaitsee n. 3 km itään kaupungin keskustasta. Asemakaavan muutoksella parannetaan kulkuyhteyttä Sammonkadulta Kalevan palloiluhallin tontille. Kaavamuutos koskee Iskun huonekaluliikkeen ja Kalevan palloiluhallin tontteja sekä Tampereen kauppaoppilaitoksen ja jäähallin tontteja. Lisäksi kauppaoppilaitoksen ja Sammonkadun välissä oleva puisto nimetään asemakaavamuutoksen yhteydessä Merkonominpuistoksi.

Suunnittelun lähtökohdat ja tehtävät selvitykset
Tampereen kantakaupungin 12.12.2000 vahvistetun yleiskaavan mukaan alue on julkisten palvelujen ja hallinnon aluetta (PY) sekä kauppa- ja palveluvaltaisen yritystoiminnan aluetta (PK-2).
Tontilla 843-1 on voimassa asemakaava nro 5773 ja sen mukaan tontti 843-1 on osoitettu liikerakennusten korttelialueeksi (KL-2). Tontilla 839-2 on voimassa asemakaava nro 7528 ja sen mukaan tontti 839-2 on osoitettu urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi (YU-3). Tontin 839-2 huoltoajo palloiluhallin pääsisäänkäynnille kulkee Jäähallinraitin kautta ja tontin pysäköinti on osoitettu Jäähallin tontille.
Lisäksi suunnittelualueeseen kuuluu katu-, puisto- ja erityisaluetta sekä tontit no 839-1 ja 875-5.

Kaavan tavoitteet:
Nykyisillä järjestelyillä palloiluhallin huolto- ja pysäköintiliikenne on aiheuttanut haittaa Iskun huonekaluliikkeen toiminnalle ja Jäähallinraitin kevyelle liikenteelle. Kaavamuutoksen tarkoituksena on parantaa liittymää Sammonkadulta palloiluhallin tontille siten, että liikenne saadaan turvalliseksi.
Samassa yhteydessä tarkistetaan Iskun tontin (843-1) rakennusoikeutta ja tontin rajoja sekä mahdollisesti kauppaoppilaitoksen (839-1) ja palloiluhallin (839-2) tonttien välistä rajaa. Jäähallin tontille (875-5) tehdään tekninen tarkistus, joka koskee tontin 839-2 pysäköintimääräyksen muuttuvaa tonttinumeroa.

Osalliset:

Osallisia ovat:
Kiint. Oy Tampereen Kotikenttä ja palloiluhallin käyttäjät
Isku Oy
Tampereen kauppaoppilaitos
Jäähallinraitin käyttäjät
Tampereen jäähalli
Kaupungin eri hallintokunnat, mm. ympäristövalvonta, kiinteistötoimi, pelastuslaitos, liikuntatoimi, liikennelaitos ja liikennesuunnittelu sekä kaikki tekniset toimialat

Tiedottaminen ja osallistumisen ja vuorovaikutuksen järjestäminen

Aloitus
Kuulutus kaupungin ilmoituslehdissä kertoo, että osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja valmisteluvaiheen luonnos ovat nähtävänä 3.11. -24.11.2005 välisen ajan Palvelupiste Frenckellissä, Frenckellinaukio 2 B. Mahdolliset mielipiteet tulee toimittaa nähtävilläoloaikana yhdyskuntapalveluiden kirjaamoon, PL 487, Tampere 33101, käyntiosoite Frenckellinaukio 2, tai sähköpostitse ypa.kirjaamo@tampere.fi.
Kaavoituksen internet-sivuilla osoitteessa: www.tampere.fi/kaupunkisuunnittelu/kaavoitus/kuulutukset/ on nähtävänä sekä kuulutus että laadittu osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja valmisteluvaiheen luonnos.
Suunnitelma lähetään nähtävilläoloaikana KOY Tampereen Kotikentälle, Isku Oy:lle, Tampereen kauppaoppilaitokselle, Tampereen kaupungin liikennelaitokselle, liikennesuunnittelulle sekä liikuntatoimelle.

Valmisteluvaihe
Valmisteluvaiheessa järjestetään tarvittaessa neuvotteluja eri osapuolten kesken. Niihin lähetetään henkilökohtainen kutsu. Osallisten on myös mahdollista varata suunnittelijalta aika henkilökohtaista keskustelua varten.

Lausuntopyynnöt ehdotuksesta
Laaditusta asemakaavaehdotuksesta pyydetään lausunnot asianomaisilta kaupungin hallintokunnilta ja muilta viranomaistahoilta.

Saadut lausunnot kirjataan ja jos ehdotusta muutetaan niiden tai luonnoksesta saadun palautteen pohjalta, muutoksesta tiedotetaan niille viranomaistahoille, joita muutos koskee.
Yhdyskuntalautakunta käsittelee ehdotuksen ja asettaa sen yleisesti nähtäville. Nähtävillä olosta julkaistaan sanomalehtikuulutus ja siitä tiedotetaan internetissä. Kartta ja asemakaavan selostus ovat nähtävänä palvelupisteessä, Frenckellinaukio 2 B ja kaavoituksen internet-sivuilla osoitteessa: www.tampere.fi/kaupunkisuunnittelu/kaavoitus/kuulutukset/. Ehdotuksen selostuksesta selviää, miten jätetyt mielipiteet ovat vaikuttaneet suunnitteluun. Ehdotusta vastaan on mahdollista jättää muistutuksia ja ne käsitellään säädetyssä järjestyksessä.

Vaikutusten arviointi:
Ympäristövaikutusten arviointi tehdään asemakaavan muutoksen laatimisen yhteydessä.
Suunnitelmasta arvioidaan vaikutukset liikenteeseen ja rakennettuun ympäristöön.

Kaavan käsittelyvaiheet kaaviona ja asiasta päättäminen:
Asiasta päättäminen kuuluu yhdyskuntalautakunnan toimivaltaan. Oheisena kaavio asemakaavan käsittelyvaiheista, josta selviää, miten osallistumismahdollisuus jatkuu yhdyskuntalautakunnan käsittelyn jälkeen. asemakaavan käsittelyvaiheet

Työn tilaaja / kaavoitusviranomainen:
Tampereen kaupunki
Yhdyskuntapalvelut / kaupunkisuunnittelu
asemakaava-arkkitehti Sakari Leinonen

Kaavan laatija:
Tampereen kaupunki
Yhdyskuntapalvelut / suunnittelupalvelut
Asemakaavoitus
asiaa hoitaa tilapäinen suunnittelija Kalle Rautavuori
puh. 02071 65342

Aineiston esíttely:
Asiakaspalvelu
Palvelupiste Frenckell
Frenckellinaukio 2 B
puh. 02071 66700

Mielipiteitten vastaanotto:
Yhdyskuntapalveluiden kirjaamo
PL 487, Tampere 33101
käyntiosoite Frenckellinaukio 2 B
ypa.kirjaamo@tampere.fi