PIENTALOTONTIN JA KATUALUEEN LAAJENTAMINEN LÄHIVIRKISTYSALUEELLE SEKÄ LÄHIVIRKISTYSALUEEN NIMEÄMINEN, VILLILÄ, PÄIVÄRINNE, KARTTA NO 7938


Asemakaavan selostus, joka koskee 17. päivänä marraskuuta 2003 päivättyä ja 20. päivänä tammikuuta 2004 tarkistettua asemakaavakarttaa nro 7938. Asemakaavan hyväksyminen kuuluu ympäristölautakunnan toimivaltaan.
http://www.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?7938

1 TIIVISTELMÄ

Asemakaavan muutos koskee Tampereen kaupungin Villilän kaupunginosan tonttia nro 3618-1 ja tontin länsipuolella sijaitsevaa Päivärinteen lähivirkistysaluetta. Suunnittelualue sijaitsee noin 9 km kaupungin keskustasta länteen Nokian moottoritien ja Nokiantien välisellä alueella Päivärinne-kadun päässä. Tontin nro 3618-1 pinta-ala on 900 m² ja rakennusoikeus yhteensä 220 kem². Tontilla on rakenteilla kaksiasuntoinen kytketty pientalo. Lähivirkistysalueen pinta-ala on noin 8750 m² ja sen omistaa Tampereen kaupunki. Osa virkistysalueen koilliskulmasta on vuokrattu tontin nro 3618-1 omistajille ko. tontin osittain virkistysalueen puolelle sijoittuvaa tonttiliittymää varten.

Tarkoituksena on liittää noin 290 m²:n suuruinen osa lähivirkistysalueen koilliskulmasta Päivärinteen katualueeseen ja tonttiin nro 3618-1. Päivärinteen katualuetta laajennetaan lännen suuntaan, ja tonttiin nro 3618-1 liitetään sen tonttiliittymää varten vuokrattu virkistysalueen osa. Tontin asemakaavamääräykset ja -merkinnät tarkistetaan nykyistä käytäntöä ja toteutuvaa hanketta vastaaviksi. Aiemmin asemakaavassa nimeämätön lähivirkistysalue nimetään Päivärinteenpuistoksi. Virkistysalueella olevat ennen ensimmäistä maailmansotaa rakennetut juoksuhautakaivannot huomioidaan muinaismuistolain perusteella historiallisen ajan kiinteinä muinaisjäännöksinä. Lisäksi virkistysalueelle osoitetaan ohjeellinen muuntamon rakennusala.


2 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

2.1 Tunnistetiedot

Asemakaavan muutos koskee:
Tampereen kaupungin Villilän kaupunginosan
tonttia nro 3618-1 sekä virkistysaluetta.

Asemakaavan muutoksella muodostuu:
Tampereen kaupungin Villilän kaupunginosan
tontti nro 3618-3 sekä virkistys- ja katualuetta.

Kaavan laatija:
Tampereen kaupungin ympäristötoimi, kaavoitusyksikkö,
tilapäinen suunnittelija Marjut Savolainen.

Diaarinumero YVI: 6247/611/2003
Vireilletulo: 02.10.2003.

Kaava-alue sisältää maanmittauslaitoksen ylläpitämiä rekisteriyksiköitä.

2.2 Kaava-alueen sijainti
Kaava-alue sijaitsee noin 9 km kaupungin keskustasta länteen Villilän kaupunginosassa, Nokiantien ja Nokian moottoritien välisellä alueella pienessä pientaloryppäässä lähellä Nokian kaupungin rajaa.

2.3 Kaavan nimi ja tarkoitus
Asuinpientalotontin ja katualueen laajentaminen lähivirkistysalueelle sekä lähivirkistysalueen nimeäminen, Villilä 3618-1, Päivärinne, kartta nro 7938.


3 LÄHTÖKOHDAT

3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista

3.1.1 Alueen yleiskuvaus
Suunnittelun kohteena oleva alue sijoittuu Nokiantien ja Nokian moottoritien väliselle alueelle lähelle Nokian kaupungin rajaa. Tontti nro 3618-1 sijaitsee teiden väliin jäävän jyrkkärinteisen mäen yläosassa. Sekametsää kasvava virkistysalue käsittää Mustalammin pohjavedenottamoa kohden viettävän länsirinteen, kaistaleen etelärinnettä sekä mäen lakialueen. Virkistysalueella on selvästi havaittavissa olevia, ennen ensimmäistä maailmansotaa rakennettuja juoksuhautakaivantoja. Suunnittelualueen itäpuolisilla naapuritonteilla on 1990-luvulla rakennetut rivi- ja paritalot sekä yksi jälleenrakennuskauden asuinpientalo.

3.1.2 Luonnonympäristö
Alueen puusto on suurelta osin sekametsää. Maasto on sekä alkuperäisten korkeuserojen että teiden rakentamisvaiheessa syntyneiden leikkausten ja pengerrysten johdosta jyrkästi etelään ja länteen viettävää. Päivärinteen korkein kohta kohoaa noin 10…20 metriä moottoritien ja Nokiantien yläpuolelle. Koko suunnittelualue kuuluu pohjavesialueeseen. Virkistysalue on lisäksi Mustalammin pohjavedenottamon suoja-aluetta.

3.1.3 Rakennettu ympäristö
Tontille nro 3618-1 rakennetaan kaavaa laadittaessa kahden asunnon kytketty pientalo ja siihen liittyvä autosuoja- ja talousrakennus. Virkistysalueella ei ole rakennuksia, mutta sen keskiosissa on ennen ensimmäistä maailmansotaa rakennettuja juoksuhautakaivantoja.

3.1.4 Maanomistus
Tontin nro 3618-1 omistavat Jouni Harhala, Hanna Järvelin, Jesse Pohjanen ja Tanja Lehtimäki. Virkistysalue on rakentamaton ja sen omistaa Tampereen kaupunki. Osa virkistysalueen koilliskulmasta lähellä Päivärinne -kadun taitetta on vuokrattu tontin nro 3618-1 omistajille ko. tontin osittain virkistysalueen puolelle sijoittuvaa tonttiliittymää varten.

3.2 Suunnittelutilanne

3.2.1 Kaava-aluetta koskevat suunnitelmat, päätökset ja selvitykset

Pirkanmaan 3. seutukaava on vahvistettu 6.6.1997. Sen mukaan alue on taajamatoimintojen aluetta. Tampereen kantakaupungin 12.12.2000 vahvistetussa yleiskaavassa suunnittelualue on merkitty pientalovaltaiseksi asuinalueeksi (AP), jonka asemakaavaa laadittaessa on tarvittaessa laadittava meluselvitys (me), sekä luonnonmukaiseksi lähivirkistysalueeksi (VLL) ja suojaviheralueeksi (ev).

Kaava-alueella on voimassa 14.02.1990 vahvistettu asemakaava nro 6606, jossa tontti nro 3618-1 on merkitty asuinpientalojen korttelialueeksi. Tontin pinta-ala on 900 m² ja rakennusoikeus 220 kem². Tontille saa rakentaa asuinpientalon, jonka kerrosluku on 2/3 I 2/3 ja kerrosala 180 kem², sekä 40 kem²:n suuruisen maanpäällisen autosuoja- ja talousrakennuksen. Asemakaavassa on lisäksi rakenteiden ääneneristävyyttä ja istutusalueita koskevia määräyksiä.

Lähivirkistysalueen pinta-ala on noin 8750 m². Asemakaavassa alue on merkitty pohjavedenottamon suoja-alueeksi, ja sillä oleva puusto on säilytettävä siten, että sallitaan vain maiseman hoidon kannalta tarpeelliset toimenpiteet.

Pohjakartta on Tampereen kaupungin kaupunkimittausyksikön laatima ja se on tarkistettu vuonna 2003.


4 ASEMAKAAVAN SUUNNITTELUN VAIHEET

4.1 Asemakaavan suunnittelun tarve
Tontin nro 3618-1 tonttiliittymä sijaitsee virkistysalueella, ja asemakaavamuutos on tarpeen alueen maankäytön ja maanomistussuhteiden vakiinnuttamiseksi. Lisäksi tonttia koskevia asemakaavamerkintöjä tarkastetaan toteutuvaa rakennushanketta vastaaviksi.

Tontin, lähivirkistysalueen ja katualueen rajamuutosten yhteydessä aiemmissa asemakaavoissa nimeämätön virkistysalue nimetään Päivärinteenpuistoksi.
Virkistysalueella olevat ennen ensimmäistä maailmansotaa rakennetut juoksuhautakaivannot tulee huomioida historiallisen ajan kiinteinä muinaisjäännöksinä ja merkitä asemakaavaan. Muinaismuistolaki, 6§: "Milloin kiinteä muinaisjäännös on alueella, jota koskeva maanmittaustoimitus on vireillä, on muinaisjäännös suoja-alueineen merkittävä kartalle ja maarekisteriin."

4.2 Suunnittelun käynnistäminen ja sitä koskevat päätökset

Suunnittelu on käynnistetty tontin nro 3618-1 omistajien aloitteesta, ja siitä peritään taksan mukaiset kulut (dno YVI:6247/611/2003). Virkistysalueen osalta suunnittelu on käynnistetty virkatyönä 18.09.2003.

4.3 Osallistuminen ja yhteistyö

4.3.1 Osalliset
Osallisia ovat aloitteen tekijät, naapurikiinteistöt, Ranta-Raholan omakotiyhdistys ry., Pirkanmaan ympäristökeskus sekä kaupungin hallintokunnista kiinteistötoimi, tekninen toimi, ympäristötoimi erityisesti puistoyksikkö, museotoimi, sähkölaitos, vesilaitos ja pelastuslaitos.

4.3.2 Vireilletulo
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuulutettiin nähtäväksi 2.10.2003.

4.3.3 Osallistuminen ja vuorovaikutusmenettely
Hakijoiden naapurit ovat hyväksyneet hankkeen. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma oli nähtävillä 2.-23.10.2003 välisenä aikana, ja se on lähetetty tiedoksi osallisille mielipiteiden saamista varten. Liitteenä toimitettiin tonttiin nro 3618-1 ja katualueeseen liitettävän virkistysalueen osan sekä muinaismuistoalueena huomioitavien juoksuhautojen sijaintia havainnollistava kartta. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta ei jätetty mielipiteitä.

Asemakaavaluonnoksista saaduissa lausunnoissa rakennusvalvonta huomautti, että muuttuneiden kerrosala- ja kerroslukutulkintojen mukaisesti tontilla nro 3618-1 rakenteilla oleva paritalo on kaavaluonnoksessa esitettyjen merkintöjen vastainen. Huomautuksen johdosta kerroslukumerkintä vaihdettiin ja tontin rakennusoikeutta lisättiin. Sähkölaitoksen lausunnossa huomautettiin, että tonttiin liitettävän virkistysalueen osan ylitse kulkee sähkölinja, jonka pylväsmuuntamo saatetaan korvata puistomuuntamolla, ja jota varten virkistysalueen ja katualueen rajalle tulisi osoittaa et-alue. Huomautuksen johdosta kaavaehdotukseen lisättiin ohjeellinen muuntamon sijoitusalue. Edellä mainituin osin kaavaluonnosta on tarkistettu 20.1.2004.

4.4 Asemakaavan tavoitteet
Tavoitteena on liittää Päivärinteen viheralueesta noin 103 m²:n suuruinen osa Päivärinteen katualueeseen, ja 187 m²:n suuruinen osa tonttiin nro 3618-1. Tonttia koskevat asemakaavamääräykset tarkistetaan nykyistä käytäntöä ja toteutuvaa rakennushanketta vastaaviksi. Lisäksi tavoitteena on nimetä lähivirkistysalue Päivärinteenpuistoksi, ja huomioida alueella olevat ennen ensimmäistä maailmansotaa rakennetut juoksuhautakaivannot muinaismuistolaissa säädetyllä tavalla historiallisen ajan kiinteinä muinaisjäännöksinä.

4.5 Asemakaavan vaihtoehdot ja niiden vaikutukset
Asemakaavan vaihtoehtoja on kaksi: nykyisen asemakaavan säilyttäminen tai sen muuttaminen kohdassa 4.4 esitetyllä tavalla.

Koska virkistysalueelta vuokratulle alueen osalle sijoittuva uusi tonttiliittymä on jo toteutettu, asemakaavan muuttaminen ei vaikuta suunnittelualueen olosuhteisiin, vaan vakiinnuttaa jo tehdyt ratkaisut myös asemakaavatasolla. Lähivirkistysalue on tarpeen nimetä sen erottamiseksi muista Päivärinteen viheralueista, ja juoksuhautakaivantojen merkitseminen asemakaavaan historiallisen ajan kiinteinä muinaisjäännöksinä on muinaismuistolain velvoittama toimenpide.

Valitussa vaihtoehdossa alueen asemakaava muutetaan kohdassa 4.4 esitettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi.


5 ASEMAKAAVAN KUVAUS

5.1 Kaavan rakenne
Osa Päivärinteen lähivirkistysalueesta liitetään Päivärinteen katualueeseen ja uutena muodostuvaan tonttiin nro 3618-3. Lähivirkistysalue nimetään Päivärinteenpuistoksi.

5.3 Aluevaraukset

5.3.1 Korttelialueet
Tontti nro 3618-3 on asuinpientalojen korttelialuetta (AP). Tontin pinta-ala on 1087 m² ja rakennusoikeus 270 kem², josta 20 kem² on tarkoitettu ainoastaan maanpäälliselle autosuoja- ja talousrakennukselle. Tontille saa rakentaa asuinpientalon, jonka kerrosluku on r50% II, mikä tarkoittaa, että rakennuksen ylemmän kerroksen alasta saa enintään 50% käyttää rakennuksen alemmassa, rinteeseen sijoittuvassa kerroksessa kerrosalaan laskettavaksi tilaksi. Rakennusten luoteeseen suuntautuvien ulkoseinien sekä ikkunoiden ja muiden rakenteiden ääneneristävyyden liikennemelua vastaan on oltava vähintään 30 dBA. Tontin itäosaan on istutettava pensaita ja havupuita (i-9). Tontti sijaitsee vedenhankinnalle tärkeällä pohjavesialueella. Alueen suunnittelussa ja rakentamisessa on otettava huomioon pohjaveden suojelu (pv-1).

Päivärinteenpuistossa (VL) olevat juoksuhautakaivannot suoja-alueineen merkitään asemakaavaan alueen osana, jolla sijaitsee muinaismuistolailla rauhoitettu kiinteä muinaisjäännös (sm). Puisto sijaitsee vedenhankinnalle tärkeällä pohjavesialueella. Alueen suunnittelussa ja rakentamisessa on otettava huomioon pohjaveden suojelu (pv-1). Puiston koilliskulmassa on ohjeellinen muuntamon rakennusala (et).

5.4 Kaavan vaikutukset

5.4.1 Vaikutukset rakennettuun ympäristöön

Kaava-alueen rakennettu ympäristö ei muutu. Tonttijaon muutos vakiinnuttaa alueen maankäytön ja -omistuksen olemassa olevan tilanteen mukaiseksi. Lähivirkistysalueella olevan muinaismuistoalueen osalta noudatetaan muinaismuistolain säädöksiä. Muinaismuistolaki, 1§: "Kiinteät muinaisjäännökset ovat rauhoitettuja muistoina Suomen aikaisemmasta asutuksesta ja historiasta. Ilman tämän lain nojalla annettua lupaa on kiinteän muinaisjäännöksen kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu siihen kajoaminen kielletty. "

5.4.2 Vaikutukset luontoon ja luonnonympäristöön
Kaava-alueen luonnonympäristö ei muutu.

5.5 Ympäristön häiriötekijät
Tampereen kantakaupungin alueelle vuonna 2003 laaditun meluselvityksen (Viatek Oy) mukaan kaava-alueen päivämelutaso ylittää 60 dB(A). Kaava-alueen pohjois- ja eteläpuolella olevilta Nokiantieltä ja Nokian moottoritieltä kantautuva liikennemelu on huomioitu jo muutettavassa asemakaavassa, jonka rakentamista ja meluntorjuntaa koskevat määräykset säilyvät ennallaan.

5.7 Nimistö
Päivärinteen lähivirkistysalue nimetään Päivärinteenpuistoksi (kadunnimitoimikunta 30.9.2003, 14§).


6 ASEMAKAAVAN TOTEUTUS

6.1 Toteutusta ohjaavat ja havainnollistavat suunnitelmat

Asemakaavaan sisältyy tonttijaon muutos, joka vakiinnuttaa kaava-alueen maankäytön ja -omistuksen olemassa olevan tilanteen mukaiseksi.

Asemakaavaan merkityn muinaisjäännösalueen inventointi ja muinaismuistotietokantaan merkitseminen suoritetaan tarpeen mukaan kulttuuriympäristöyksikön ja/tai Museoviraston toimesta. Muinaismuistoalueen rajojen vahvistamisesta määrätään muinaismuistolain 5§:ssä seuraavasti: "Jos kiinteä muinaisjäännös suoja-alueineen on määrätty kiinteistötoimituksessa tai lunastettu, on siinä määrättyjä rajoja noudatettava. (12.4.1995/563) Milloin muinaisjäännöksen rajoja ei ole määrätty siten kuin 1 momentissa on sanottu eikä [Museoviraston] ja maanomistajan kesken niistä kirjallisesti sovita, [alueellisen ympäristökeskuksen] asiana on [Museoviraston] tai maanomistajan hakemuksesta vahvistaa rajat. Hakemukseen on liitettävä ehdotus muinaisjäännöksen rajoiksi, selvitys sen kiinteistön omistusoikeudesta, jolla muinaisjäännös sijaitsee, ote maarekisteristä ja jäännöksen sijaintipaikan osoittava luotettava kartta tai karttapiirros. Hakemuksesta on kuultava maanomistajaa, jos hakemuksen on tehnyt [Museovirasto], ja [Museovirastoa], milloin hakemus on maanomistajan tekemä. Jollei muinaisjäännöksen rajoja ole vahvistettu siten kuin edellä tässä pykälässä on sanottu, katsotaan rajojen kulkevan siten, että suoja-alueen leveydeksi tulee kaksi metriä luettuna jäännöksen näkyvissä olevista ulkoreunoista."

Asemakaavaan liittyy sähköinen seurantalomake.