VAAKKOLAMMIN-LIKOKALLION LUONNONSUOJELUALUEEN MERKITSEMINEN ASEMAKAAVAAN, VAAKONPUISTO, KAARILA, EPILÄ, KARTTA NO 7923


Asemakaavan selostus, joka koskee 20. päivänä lokakuuta 2003 päivättyä asemakaavakarttaa nro 7923. Asemakaavan hyväksyminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan.


1 TIIVISTELMÄ

Suunnittelun kohteena on Tampereen kaupungin Kaarilan ja Epilän kaupunginosissa sijaitseva Vaakonpuisto-niminen lähivirkistysalue. Aloitteen asemakaavan muuttamisesta on tehnyt Tampereen kaupungin ympäristövalvontayksikkö (dno YVI:321/611/2003). Koko suunnittelualueen omistaa Tampereen kaupunki.

Vaakonpuiston ja sen itäpuolisen Likokallion (Liittokallion) alueelle sijoittuvan luonnonsuojelualueen perustaminen on vuoden 2003 kaavoitusohjelman mukainen suunnittelukohde. Luonnonsuojelualueen perustaminen asemakaavamuutoksen kautta antaa ympäristön asukkaille ja muille osallisille maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen mahdollisuuden osallistua asian valmisteluun. Aloitteen luonnonsuojelualueen perustamisesta ovat tehneet Kaarilan omakotiyhdistys ry, Tampereen kasvitieteellinen yhdistys ry, Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys ry sekä Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry (dno YVI:2593/641/2000). Asemakaavan suunnittelualueen ulkopuolelle jäävä, mutta perustettavaan luonnonsuojelualueeseen sisältyvä Likokallio on jo aiemmissa asemakaavoissa osoitettu luonnonsuojelualueeksi.

Asemakaavan tarkoituksena on osoittaa Vaakonpuiston kasvillisuudeltaan ja eläimistöltään arvokkaat osat luonnonsuojelulain mukaisiksi luonnonsuojelualueiksi. Suunnittelun lähtökohtana on Tampereen kaupungin ympäristövalvontayksikön vuonna 2002 laatima Vaakkolammin-Likokallion luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelma.. Luonnonsuojelulain perusteella suojeltaviksi ehdotettujen alueiden yhteenlaskettu pinta-ala on noin 10 ha, johon sisältyy myös Vaakkolammin etelärannan vesialuetta.


2 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

2.1 Tunnistetiedot

Asemakaavan muutos koskee:
Tampereen kaupungin Kaarilan ja Epilän kaupunginosien
puisto- ja vesialuetta sekä kaupunginosan rajaa.

Asemakaavan muutoksella muodostuu:
Tampereen kaupungin Kaarilan ja Epilän kaupunginosien
virkistys- ja vesialuetta sekä kaupunginosan rajaa.

Kaavan laatija:
Tampereen kaupungin ympäristötoimi, kaavoitusyksikkö,
tilapäinen suunnittelija Marjut Savolainen.

Diaarinumero YVI: 321/611/2003
Vireilletulo: 07.08.2003.

2.2 Kaava-alueen sijainti
Kaava-alue sijaitsee noin 4,5 km kaupungin keskustasta länteen Kaarilan ja Epilän kaupunginosissa Vaakonpuiston, sen keskellä olevan Vaakkolammin ja näiden itäpuolisen Likokallion (Liittokallion) alueella. Luonnonsuojelualueiksi merkittävät suunnittelualueen osat sijaitsevat Vaakkolammin länsi- ja eteläpuolella.

2.3 Kaavan nimi ja tarkoitus
Vaakkolammin-Likokallion luonnonsuojelualueen merkitseminen asemakaavaan, Vaakonpuisto, Kaarila, Epilä, kartta nro 7923.


3 LÄHTÖKOHDAT

3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista

3.1.1 Alueen yleiskuvaus
Suojeltavaksi ehdotettu Vaakkolammin-Likokallion alue sijaitsee Nokiantien ja Pispalan valtatien liittymäkohdan (ns. Winterin mutkan) kaakkoispuolella Vaakonpuiston, Vaakkolammin ja Likokallion alueilla. Vaakonpuisto on osin rakennettu, osin luonnontilainen kaupunkipuisto, ja Vaakkolammi Tohlopin ja Pyhäjärven välissä oleva soistuva pikkujärvi. Näiden itäpuolella sijaitsevaa, jo nykyisissä asemakaavoissa luonnonsuojelualueeksi merkittyä Likokalliota on käytetty ilmeisesti jo muinaisena kokoontumis- ja käräjäpaikkana. Koko tarkastelualueen pinta-ala on noin 30 ha.

Luonnonsuojelulain perusteella suojeltaviksi ehdotetaan kahta, yhteispinta-alaltaan noin 10 ha:n aluetta. Alueista pienempi (noin 2,7 ha) käsittää Nokiantien ja Vaakonpuiston rajalta jyrkästi kaakkoon viettävän rinteen. Suurempaan alueeseen kuuluvat Likokallio, Vaakkolammin etelä- ja kaakkoisrantojen rinne- ja rantalehdot sekä vesialuetta. Alueen halki kulkee Kaarilan luontopolku.

3.1.2 Luonnonympäristö
Kokonaisuutena Vaakkolammin-Likokallion kasvisto ja linnusto on monipuolista lehtoluontoa. Alue kuuluu eteläboreaaliseen kasvillisuusvyöhykkeeseen, jonka metsistä lehtomaisten alueiden osuus on noin 10%. 1700-luvulta alkaen Vaakkolammin lehtoluontoon on sekoittunut eräitä nk. kulttuurikasveja, joiden arvellaan olevan peräisin suunnittelualueen eteläpuolella sijainneen Kaarilan kartanon kasvitieteellisestä puutarhasta. Alueen maaperä on pääosin hietaa, kallioperä fylliittiä ja kiilleliusketta. Osa suunnittelualueesta kuuluu Epilänharjun pohjavesialueeseen.

Rehevän Vaakkolammin pinta-ala on noin 3 ha ja suurin syvyys 3 m. Järvi on yhteydessä Tohloppiin ja Pyhäjärveen osin maanalaisten ojien kautta. Vaakkolammiin johdettiin 1960-luvulla nahka- ja maalitehtaiden jätevesiä, jotka nostivat järven kokonaisfosforipitoisuutta, ja nykyään veden laatu on yleisluokitukseltaan välttävää.

Tampereen kasvitieteellinen yhdistys ry. selvitti Vaakkolammin-Likokallion kasviston ja kasvillisuuden nykytilaa vuonna 2001 (Kääntönen). Alueelta löytyi valtakunnallisesti ja alueellisesti vaarantuneita tai silmälläpidettäviä lajeja (mm. keltamatara ja jänönsalaatti). Lisäksi havaittiin, että jotkin alueella aiemmin havaitut lehtokasvit olivat hävinneet tai niukentuneet. Kasviselvityksessä käytetty aluejako vastaa Vaakkolammin-Likokallion luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelman aluejakoa. Suunnittelualueen eläimistöstä on tutkittu vain linnustoa Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen toimesta vuosina 2000 ja 2001 (M. Lagerström). Alueella on pesinyt mm. uhanalainen pikkutikka sekä vaarantuneiksi lajeiksi luokitellut liejukana ja naurulokki. Selvityksessä mainitaan myös piisamihavainto.

Vaakkolammin-Likokallion kasvistoa ja kasvillisuutta on käsitelty tarkemmin Tampereen kaupungin ympäristövalvonnan vuonna 2002 laatimassa Vaakkolammin-Likokallion luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelmassa.

3.1.3 Rakennettu ympäristö
Suunnittelualueella ei ole rakennuksia. Alueen pohjois- ja länsirinteillä on kaupungin jätevesiviemäreitä, joiden osia ulottuu maanpinnan yläpuolelle. Suunnittelualueen luoteiskulmassa puiston alueella kulkee kaukolämpöjohto tontin nro 1145-10 rajaa myötäillen.

Rakennetun puiston länsi- ja pohjoisosan läpi kulkee kaksi hiekkapintaista, alueen pyöräteihin kuuluvaa kevyen liikenteen väylää. Vaakonpuistossa on lisäksi puistoyksikön ylläpitämät leikki- ja pelikentät sekä 9-reikäinen kiekkogolfrata, jota käytetään mm. 50-100 osallistujaa keräävän SM-sarjan osakilpailun ratana. Kevyen liikenteen väylien varrella on penkkejä, ja puiston etelä- ja pohjoislaidoille on pystytetty Vaakonpuiston opastaulut.

3.1.4 Maanomistus
Suunnittelun kohteena olevan alueen omistaa Tampereen kaupunki. Gasum Oy:llä on lunastustoimituksessa nro 307607-3 perustettu pysyvä käyttöoikeus suunnittelualueen itäosassa sijaitsevia anodikenttää ja virransyöttökaapelia varten.

3.2 Suunnittelutilanne

3.2.1 Kaava-aluetta koskevat suunnitelmat, päätökset ja selvitykset
Pirkanmaan 3. seutukaava on vahvistettu 6.6.1997. Sen mukaan alue on lähivirkistysaluetta. Tampereen kantakaupungin 12.12.2000 vahvistetussa yleiskaavassa kaava-alue on merkitty kaupunkipuistoksi varatuksi lähivirkistysalueeksi, vesialueeksi sekä maiseman- ja luonnonhoitoalueeksi varatuksi lähivirkistysalueeksi.

Voimassa olevassa asemakaavoissa nro:t 357 (16.2.1953), 2490 (3.8.1966), ja 5263 (14.9.1978) suunnittelualue on merkitty istutettavaksi tai luonnontilassa säilytettäväksi puistoalueeksi.

Pohjakartta on Tampereen kaupungin kaupunkimittausyksikön laatima ja se on tarkistettu vuonna 2003.


4 ASEMAKAAVAN SUUNNITTELUN VAIHEET

4.1 Asemakaavan suunnittelun tarve
Asemakaavan tarkoituksena on osoittaa Vaakkolammia ympäröivän puistoalueen kasvillisuudeltaan ja eläimistöltään arvokkaat osat luonnonsuojelualueiksi. Luonnonsuojelualueen perustaminen asemakaavamuutoksen kautta antaa ympäristön asukkaille ja muille osallisille maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen mahdollisuuden osallistua asian valmisteluun. Asemakaavallinen tarkastelu on tarpeen myös suunnittelu- ja lähialueiden käyttötarkoitusmerkintöjen ja luonnonsuojelualueen rauhoitusmääräysten välillä mahdollisesti ilmenevien ristiriitojen vuoksi.

4.2 Suunnittelun käynnistäminen ja sitä koskevat päätökset
Suunnittelu on käynnistetty virkatyönä Tampereen kaupungin ympäristövalvontayksikön aloitteesta (dno YVI: 321/611/2003). Aloitteen luonnonsuojelualueen perustamisesta ovat tehneet Kaarilan omakotiyhdistys ry, Tampereen kasvitieteellinen yhdistys ry, Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys ry sekä Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry (dno YVI:2593/641/2000).

4.3 Osallistuminen ja yhteistyö

4.3.1 Osalliset
Osallisia ovat aloitteen tekijät, naapurikiinteistöt, Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry., Luonto-Liiton Hämeen Luontopiiri HLP, Tampereen Hyönteistutkijain Seura ry., Epilä-seura, Haapalinnan kyläseura ja Haapalinnankylän Raitti-projekti sekä kaupungin hallintokunnista kiinteistötoimi, tekninen toimi, ympäristötoimi, koulutustoimi, liikuntatoimi, sähkölaitos, vesilaitos ja pelastuslaitos.

4.3.2 Vireilletulo
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuulutettiin nähtäväksi 7.8.2003.

4.3.3 Osallistuminen ja vuorovaikutusmenettely
Aloitteen vastaanottamisen jälkeen ympäristövalvonta on pyytänyt lausunnot kiinteistötoimelta sekä asema- ja yleiskaavoitukselta. Saaduissa lausunnoissa puollettiin luonnonsuojelualueen perustamista tietyin edellytyksin. Erityisesti painotettiin tulevien suojelumääräysten vaikutusten arvioinnin merkitystä Vaakonpuiston virkistyskäytön ja reuna-alueiden mahdollisen täydennysrakentamisen kannalta.

Saatujen lausuntojen johdosta suojeltavaksi ehdotettujen alueiden suhde niiden naapureina oleviin kiinteistöihin arvioitiin tulevien rauhoitusmääräysten pohjalta. Tarkastelun perusteella katsottiin todennäköiseksi, että suojeltavaksi ehdotettavan läntisen alueen rajaa tullaan siirtämään kauemmas sen pohjoisosassa olevan tontin nro 1145-10 rajasta. Ko. tontilla on vahvistumassa asemakaava nro 7629, jossa asuinkerrostalojen rakennusalat sijoittuvat aivan suojeltavaksi ehdotetun alueen vastaiselle tontin rajalle. Rauhoitusmääräyksiä pitäisi näin ollen rikkoa paitsi rakennusten toteuttamisen, myös hankkeen edellyttämän kaukolämpöputken siirtämisen sekä vesi- ja viemäriverkoston rakentamisen vuoksi.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma oli nähtävillä 31.7.-21.8.2003 välisenä aikana, ja se on lähetetty tiedoksi osallisille. Liitteenä toimitettiin luonnonsuojelualueen rajausta ja osa-aluejakoa havainnollistava kartta sekä kopio ympäristövalvonnan ehdottamista rauhoitusmääräyksistä.

Nähtävilläoloaikana kaavoitusyksikköön toimitettiin kolme mielipidettä sekä Gasum Oy:n lausunto. Mielipiteissä ehdotettiin suojeltavaksi esitettyjen alueiden rajamuutosta Tuurnankadun pohjoispuolisen leikkikentän kohdalla, sekä muistutettiin asemakaavamuutoksen ulkopuolelle jäävän Liittokallion sisällyttämisestä varsinaiseen luonnonsuojelulain perusteella suojeltaviin alueisiin. Yhdessä mielipiteessä esitettiin Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry:n lisäämistä osallisten listaan. Suullisesti saadussa palautteessa tiedusteltiin lisäksi mahdollisen yleisötilaisuuden järjestämiseen, sekä varsinaisen asemakaavan ulkopuolelle jääviin yksityiskohtiin, kuten leikki- ja pelikenttiin sekä frisbeegolfrataan liittyviä asioita.

Nähtävilläoloajan jälkeen saatiin vielä yksi kirjallinen mielipide, jossa esitettiin suojeltavaksi ehdotetun alueen rajan siirtämistä poispäin tontin nro 1145-10 länsirajasta. Muita mielipiteitä ei jätetty.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saadun palautteen johdosta Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry lisättiin osallisten listaan, ja yhdistykselle varattiin mahdollisuus jättää mielipide heille 02.09.2003 postitetusta osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta 09.09.2003 mennessä. Asemakaavaehdotuksen luonnonsuojelualueiden rajausta tarkastettiin osallisten antaman palautteen sekä ympäristövalvonnalta, puistoyksiköltä sekä kuntatekniikka- ja liikennesuunnitteluyksiköltä saatujen ohjeiden ja lausuntojen mukaan.

Asemakaavaluonnoksesta saaduissa lausunnoissa katuyksikkö toivoi, että suunnittelualuetta ympäröivien katujen aurauslumet saadaan jatkossakin siirtää Vaakonpuiston alueelle. Asiaa tarkemmin selvitettäessä ilmeni, että luonnonsuojelu- ja katualueiden väliin jäävät viiden metrin puistokaistat riittävät hyvin aurauslumille, eikä erityisjärjestelyjä tarvita.

4.4 Asemakaavan tavoitteet
Tavoitteena on laatia asemakaava, jossa Vaakkolammia ympäröivän puistoalueen kasvillisuudeltaan ja eläimistöltään arvokkaat osat osoitetaan luonnonsuojelualueiksi.

4.5 Asemakaavan vaihtoehdot ja niiden vaikutukset
Luonnonsuojelualueen perustamisen kannalta asemakaavan vaihtoehtoja on kaksi. Ensimmäinen vaihtoehto on nykyisen asemakaavan säilyttäminen ja luonnonsuojelualueen muodostaminen pelkästään luonnonsuojelulain nojalla. Toinen vaihtoehto on asemakaavan muuttaminen niin, että suojeltavaksi ehdotetut alueet merkitään asemakaavaan. Koska asemakaavamuutos on todettu tarpeelliseksi sekä aloitteen tekijöiden, osallisten että kaupungin taholta, ei suunnittelualueen nykyisten asemakaavojen säilyttämiselle ole erityistä syytä.

Valitussa vaihtoehdossa suunnittelun kohteena olevan alueen asemakaavaa siis muutetaan siten, että Vaakkolammia ympäröivän Vaakonpuiston kasvillisuudeltaan ja eläimistöltään arvokkaat osat osoitetaan asemakaavassa luonnonsuojelualueiksi.


5 ASEMAKAAVAN KUVAUS

5.1 Kaavan rakenne
Osia Vaakonpuisto-nimisestä virkistysalueesta osoitetaan alueiksi, joilla sijaitsee luonnonsuojelulain mukainen luonnonsuojelualue tai -kohde.

5.3 Aluevaraukset

5.3.1 Korttelialueet
Vaakonpuisto merkitään lähivirkistysalueeksi (VL) ja sen keskellä sijaitseva Vaakkolammi vesialueeksi (W). Virkistysalueen itä- ja eteläosaan merkitään alueen osat, joilla sijaitsee luonnonsuojelulain mukaisia luonnonsuojelualueita tai -kohteita (sl-1).

5.4 Kaavan vaikutukset

5.4.1 Vaikutukset rakennettuun ympäristöön

Asemakaavan vaikutus rakennettuun ympäristöön on vähäinen. Luonnonsuojelulain perusteella rauhoitettaviksi tarkoitetut alueen osat sijaitsevat pääosin lähivirkistysalueen sisällä, ja rajautuvat suoraan naapurikiinteistöihin (asuinpientalo- ja rivitalotontteja) ainoastaan Vaakkolammin eteläpuolisella alueella. Lähivirkistysalueen kevyen liikenteen väylät, peli- ja leikkikentät ym. rakenteet säilyvät entisellään. Luonnonsuojelualueiksi merkittävien lähivirkistysalueen osien ja katualueiden välille jätetään viiden metrin levyinen puistovyöhyke katujen reunoilla kulkevien kaapeleiden, vesijohtojen ym. sekä katujen huoltoa ja kunnostusta silmälläpitäen. Myös kaava-alueen pohjoiskulmassa tontin nro 1145-10 ja luonnonsuojelualueen väliin jäävä 10 metrin levyinen puistovyöhyke mahdollistaa tontin tulevan rakentamisen luonnonsuojelualueen rauhoitusmääräyksiä rikkomatta. Luonnonsuojelualueen perustamisen jälkeen sen alueella olevia viemäreitä, vesijohtoja, kaapeleita ym. rakenteita sekä ajo- ja kevyen liikenteen väyliä saadaan huoltaa ja kunnostaa ympäristövalvonnan laatiman hoito- ja käyttösuunnitelman sekä erikseen myönnettävien toimenpidelupien mukaisesti.

5.4.2 Vaikutukset luontoon ja luonnonympäristöön

Kaava-alueella olevan arvokkaan kasvillisuuden ja eläimistön säilyttämiseksi sen suojeltavaksi merkittyjä osia koskevat rauhoitusmääräykset astuvat voimaan luonnonsuojelualueen perustamisen jälkeen. Enin osa kaava-alueesta säilyy tavallisena lähivirkistysalueena, joka viheraluetyyppinä luokiteltaneen ojien ja vesistöjen rantojen osalta maiseman- ja luonnonhoitoalueeksi, ja muilta osiltaan kaupunkipuistoksi.

5.5 Ympäristön häiriötekijät
Kaava-alueen ympäristössä olevilta merkittäviltä liikenneväyliltä (Nokiantie, Pispalan valtatie ja Nokian moottoritie) kantautuu virkistysalueelle jonkin verran liikennemelua. Tampereen kantakaupungin alueelle vuonna 2003 laaditun meluselvityksen (Viatek Oy) mukaan virkistysalueen päivämelutaso on noin 40-50 dB(A). Kahdessa Nokiantien välittömässä läheisyydessä olevassa pisteessä päivämelutaso ylittää 60 dB(A).


6 ASEMAKAAVAN TOTEUTUS

6.1 Toteutusta ohjaavat ja havainnollistavat suunnitelmat
Asemakaavan vahvistumisen jälkeen luonnonsuojelualueiksi merkityt lähivirkistysalueen osat sekä suunnittelualueen itäpuolinen Likokallion (Liittokallion) alue rauhoitetaan luonnonsuojelulain nojalla. Suojeltavista alueista muodostuvaa Vaakkolammin-Likokallion luonnonsuojelualuetta hoidetaan Tampereen kaupungin ympäristövalvonnan laatiman hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisesti.

Asemakaavaan liittyy sähköinen seurantalomake.