ASEMAKAAVALUONNOKSEN SELOSTUS KAAVA NRO 7866/17.10.2002
suunnittelija Maire Väisänen, kaavoitusavustaja Kirsti Aro


OJALA, KUMPULAN POHJOISPUOLINEN ASUNTOALUE, OJALAN I KAAVA-ALUE

 

YLEISTÄ

Aloite:
Kaavan laatiminen on kaavoitusohjelmassa osoitettu v:lle 2002. Alueen yhteenlasketuksi asuntokerrosalan määräksi on arvioitu 20500 m2.

Suunnittelualue:
Alue sijaitsee Kumpulasta pohjoiseen Aitolahdentien itäpuolelle ja nykyisen Ojalankylän tien eteläpuoliselle alueelle. Alue on ensimmäinen osa uutta Ojalan kaupunginosaa.

Maasto kohoaa jyrkästi Kumpulaan päin enimmillään 30 m. Alueen keskivaiheilla on idästä Olkahisenlahden suuntaan virtaavan pienen puron laakso. Asuntoalue on n. 5 m nykyisen Ojalankyläntien yläpuolella. Korkeusero muodostuu kallioseinämässä.

Alueen eteläpuolella oleva parikymmentä metriä korkea jyrkänne ja sen pohjoispuoleinen kosteikko on osittain metsälain tarkoittama arvokas elinympäristö ja maisemallisesti arvokas. Jyrkänne myös varjostaa aluetta syksystä kevääseen kymmenien metrien etäisyydelle.

Alueelta on tehty keväällä 2002 liito-oravan elinpiiriin liittyviä havaintoja. Puut sijaitsevat alueen keskellä olevan purouoman läheisyydessä.

Alueella on neljä yksityisten omistamaa tilaa. Muuten alue on Tampereen kaupungin omistuksessa.

Asemakaavoituksen lähtökohdat:
Pirkanmaan 3. seutukaava on vahvistettu ympäristöministeriössä 6.6.1997.

Kaava-alue on taajamatoimintojen aluetta. Seutukaavaan on merkitty ulkoilureitit Niihamasta Kangasalle ja Ojalan alueen halki etelästä pohjoiseen kohti Teiskoa. Osa reiteistä on vielä rakentamatta.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 27.5.1998 kantakaupungin yleiskaavan, jonka ympäristöministeriö on vahvistanut 12.12.2000 pääosiltaan. Vahvistuspäätöksestä on valitettu. Osayleiskaava-alue on yleiskaavassa rajattu ympäristöministeriön vahvistuspäätöksen ulkopuolelle

Kantakaupungin yleiskaavassa on Olkahisiin merkitty lähikeskustoimintojen alue ja Tasanteelle paikalliskeskustoimintojen alue sekä valtateiden 9 ja 12 liittymän kaakkoispuolelle Koilliskeskukseen aluekeskustoimintojen alue. Suunnitellun kaava-alueen palvelut ovat näillä alueilla. Ala-asteen koulut ovat Olkahisissa ja Atalassa.

Ojalan osayleiskaava on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 10.4.2002. Valtuuston käsittelyn jälkeen tuli esille liito-oravia koskeva uusi tarkastelu, jonka perusteella valtuuston päätöksestä valitettiin ja Pirkanmaan ympäristökeskus on esittänyt kaupungille oikaisuvaatimuksen 20.5.2002.

Ojalan osayleiskaavassa suunniteltava alue on tiiviin rivitalorakentamisen aluetta, Aitolahdentien läheisyydessä myös pienkerrostalojen rakentaminen on mahdollista.

Suunnittelualueen ja seutukaavaan merkityn etelä-pohjoissuuntaisen ulkoilureitin väliin on jätetty vihervyöhyke. Alueelta on merkitty kevyen liikenteen yhteys ulkoilureitin poikki Ojalankylään ja sieltä edelleen itään.

Alueen pinta-ala on n. 9 ha. Osayleiskaavassa se on mitoitettu 170 asunnon ja 350 asukkaan mukaan.

Nykyinen rakennuskanta
Juvelan kylän tilalla RN:o 1:9 (Aitolahdentie 154) on 1957 valmistunut yksikerroksinen 95 m2:n suuruinen asuinrakennus. Tilalta on suora ajoyhteys Aitolahdentielle. Tilalla RN:o 1:14 (Aitolahdentie 156) on v. 1975 valmistunut 142 m2:n suuruinen yksikerroksinen asuinrakennus ja tilalla RN:o 1:20 v. 1974 rakennettu asuinrakennus, jonka kerrosala on 129 m2. Näillä kahdella tilalla on yhteinen liittymä Aitolahdentiehen.

Tavoitteet:
Tavoitteena on laatia osayleiskaavan suuntaviivojen mukaan asuntoalue, joka asettuu luontevasti maastoon ja ottaa mahdollisimman hyvin huomioon nykyisen rakennuskannan, maaston ja arvokkaat luontokohteet. Tavoitteena on suunnitella alueelle sekä talotyypiltään että toteuttamistavaltaan erityyppisiä viihtyisiä asuntoaluekokonaisuuksia. Katuverkoston ja kuntatekniikan suunnittelussa pyritään taloudellisuuteen.

Vaikutusten arviointi:
Ympäristövaikutusten arviointi tehdään asemakaavan laatimisen yhteydessä. Kaavasta laaditaan kuitenkin erillinen meluselvitys ja meluntorjuntasuunnitelma. Suunnitelmasta arvioidaan vaikutukset luonnon- ja rakennettuun ympäristöön sekä sosiaaliset, yhdyskuntataloudelliset, liikenteelliset ja kaupunkikuvalliset vaikutukset.

Osalliset:
Osallisia ovat suunnittelualueen maanomistajat ja asukkaat, naapurikiinteistöt ja lähiympäristön asukkaat ilmoituksensa mukaan, Ojalan osayleiskaavatyön osallisryhmä, Kumpulan ja Olkahisen omakotiyhdistykset, Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ja Pirkanmaan Ympäristökeskus. Osallisia ovat myös kaupungin eri hallintokunnat, mm. ympäristövalvonta, kiinteistötoimi, pelastuslaitos, kaikki tekniset toimialat, sosiaali- ja terveystoimi sekä rakennuttajat ja rakennusalalla toimivat yrittäjät ilmoituksensa mukaan.

Aloitus
Ojalan osayleiskaava-alueen ensimmäisen asemakaavan valmistelu käynnistyi osallistumis- ja arviointisuunnitelmalla, joka oli nähtävillä 13.6.-3.7.2002. Kuulutuksen ja internet-tiedottamisen lisäksi osallisille lähetettiin tieto hankkeen vaiheesta. Tämän perusteella ei tullut kielteistä palautetta.


ASEMAKAAVALUONNOS

Aineiston perusteella on laadittu asemakaavaluonnos, joka noudattaa osayleiskaavan periaatteita. Pääkokoojakatu on osoitettu osayleiskaavassa merkitylle paikalle ja aluevaraukset poikkeavat hyvin vähän osayleiskaavan varauksista.

Mitoitus
Koko kaava-alueen pinta-ala on 12,920 ha. Siitä on korttelialuetta 65236, virkistysaluetta 45756m2, erityisaluetta 3613 m2 ja katualuetta 14594 m2. Luonnosvaiheessa rakennusoikeuden määräksi on arvioitu 28632 m2, joka tarkoittaa n. 715 asukasta. Rakennusoikeuden määrä voi muuttua korttelialueiden rakennettavuuden perusteella.

Liikenne
Itään johtava kokoojakatu nimetään nimitoimikunnan päätöksen mukaisesti Lakkakallionkaduksi. Aitolahdentien varressa on yksi kortteli, jonka jälkeen kokoojakatuun liittyy alueen kaareva tonttikatu, Muurainsuonkatu. Siihen liittyy vielä lyhyt Muurainkuja- niminen muutaman omakotitontin liikennettä välittävä katu, jonka päästä on yhteys Aitolahdentielle. Muurainsuonkadun päästä on yhteys alueen itäpuolella kulkevalle ulkoilureitille ja myöskin pääkadulle.

Liikenneturvallisuussyistä poistetaan liittymät Aitolahdentiehen kahden tilan osalta (tilat RN:o 1:14 ja 1:20, Aitolahdentie 156 ja 158) ja kulkuyhteys osoitetaan uuden alueen kautta. Kolmannen (tila RN:o 1:9, Aitolahdentie 154) kohdalla sitä ei voida käytännön syistä tehdä.

Korttelialueet

AK, asuinkerrostalojen korttelialue:
Korttelialueet sijoittuvat Aitolahdentien ja kokoojakadun tuntumaan. Aitolahdentien varteen sijoittuvan korttelin suunnittelussa on otettava huomioon liikennemelu ja rakentaminen on sopeutettava viereiseen omakotitaloon. Lakkakallionkadun ja Muurainsuonkadun liittymä muodostaa alueen sisääntulon, jota on tarkoitus korostaa muita korkeammilla rakennuksilla. Sen eteläpuolella oleva kortteli voidaan jakaa esim. kahteen tonttiin.

Kerrosluku vaihtelee kahdesta neljään siten, että korkeammat rakennukset sijoitetaan rakenteen solmukohtiin tai osittain rinteeseen. Aitolahdentien puolella on matalampaa rakentamista.
AK-korttelialueen pinta-ala on 20517 m2 ja arvioitu rakennusoikeus 11284 m2, e=0,55.

AKR, asuinkerrostalojen ja rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialue:
Korttelialue sijaitsee kerrostaloista etelään kokoojakadun varrella. Siinä kerrosluku voi vaihdella kahdesta kolmeen. Kortteli rajoittuu kahdelta sivultaan virkistysalueeseen ja yhdeltä sivultaan erityisalueeseen.
AKR-korttelialueen pinta-ala on 12084 m2 ja rakennusoikeus n. 6042 m2, e=0,50.

AR, rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennustenkorttelialue:
Muurainsuonkadun päätteenä on laajahkot rivitalokorttelit, joiden läpi kulkee notkelmassa kevyen liikenteen reitti. Sen yhteydessä on mahdollista johtaa myös alueen pintavesiä. Kerrosluku on kaksi.
AR-korttelialueen pinta-ala on 19510 m2 ja rakennusoikeus voisi olla esim. 7804 m2, e=0,40.

AP, asuinpientalojen korttelialue:
AP-korttelialue sijaitsee keskeisesti alueella. Molemmat AP korttelit rajautuvat virkistysalueisiin. Kerrosluku on yksi, puolitoista tai rinneratkaisu maaston mukaan.
AP-korttelialueen pinta-ala on 4659 m2 ja rakennusoikeus 1398 m2.

AO, erillispientalojen korttelialue:
Yksityisten omistamat tilat, joissa on asuinrakennuksia, on pyritty varaamaan pientalotonteiksi mahdollisimman ehjinä. Aitolahdentien leventäminen ja purouomalle varattu virkistysalue leikkaavat kuitenkin osan kahdesta tilasta. Kaikille asutuille tiloille voidaan kuitenkin muodostaa käyttökelpoinen tontti.
AO-korttelialueen pinta-ala on 8466 m2 ja rakennusoikeus 2540 m2, e=0,30.

Virkistysalueet
Alueen itäpuolella olevaan pääulkoilureitin varteen varataan yhtenäistä virkistysaluetta, joka laajenee länteen sekä puronotkoa pitkin että alueen pohjoispuolitse. Siellä virkistysalue laajenee käsittämään myös pienen mäenkumpareen, jonne on yhteys Muurainsuonkadulta.

Erityis- ja suojelualueet
Alueelta on löydetty kolmesta eri kohdasta liito-oravien papanapuita. Yksi puu sijaitsee välittömästi tilan RN:o 1:9 eteläpuolella, kolme puuta alueen keskivaiheilla purouoman tuntumassa ja kahdeksan puuta alueella sijaitsevan sähkölinjan alla ja purouomaan päin kaltevassa rinteessä.

Viimeksi mainitusta alueesta osa on luonnoksessa osoitettu erityisalueeksi, jolla on havaittu liito-oravan elinpiiriin viittaavia havaintoja. Muut alueet ovat virkistysaluetta, jolle osoitetaan liito-oravan elinpiirin säilymistä edellyttäviä määräyksiä.