MUISTUTUS JA ASEMAKAAVAEHDOTUKSEN HYVÄKSYMINEN, LEIKKIKENTTÄALUEEN LIITTÄMINEN ASUINKERROSTALOTONTTIIN XVI (TAMMELA B), KAIVOKADUN JA TAMMELANKADUN KULMA, KARTTA NO 7841

Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 23. päivänä elokuuta 2002 päivättyä asemakaavakarttaa nro 7841. Asian hyväksyminen kuuluu ympäristölautakunnan toimivaltaan.
Lisätietoja osoitteesta:
http://www.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?7841


TIIVISTELMÄ

Leikkikentäksi (UL) osoitetun alueen käyttötarkoitus muutetaan paremmin nykytilannetta vastaavaksi. Sirpalemaisen pinta-alaltaan 264 m² suuruisen nykyisin pysäköintikäytössä olevan alueen rakentaminen kaavanmukaiseksi leikkikentäksi ei ole perusteltua, joten alue liitetään asuinkerrostalotonttiin nro 273-9. Tonttijako tehdään kaavan yhteydessä sitovana.

Aloitteen on tehnyt kaupungin puistoyksikkö 4.12.2001. Eri vaihtoehtoja on kartoitettu ennen kaavan vireilletuloa. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on laadittu 29.4.2002 ja se on kuulutettu nähtäväksi 3.5-24.5. 2002 väliseksi ajaksi.


1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

1.1 Tunnistetiedot
Asemakaavan muutos koskee:
Tampereen kaupungin XVI (Tammela b) kaupunginosan
korttelin nro 273 tonttia nro 9 ja
leikkikenttäaluetta.

Tonttijaolla muodostuu:
XVI kaupunginosan korttelin nro 273 tontti nro 15.

Kaavan laatija: Tampereen kaupungin ympäristötoimi, kaavoitusyksikkö, tilapäinen suunnittelija V-P Ristimäki.

Dno YVI:4243/02 24.5.2002
Vireilletulo 29.4.2002

1.2 Kaava alueen sijainti
Kaava-alue sijaitsee Tampereen keskustassa, XVI kaupunginosassa Pinninkadun ja Kaivokadun välissä, rajautuen pohjoisessa Tammelankadun pohjoispuolella olevaan asuinkerrostalotonttiin. Etelässä alue rajautuu liike- ja asuinkerrostalotontteihin.

1.3 Kaavan nimi ja tarkoitus
Leikkikenttäalueen liittäminen asuinkerrostalotonttiin no 273-9, XVI (Tammela b), Kaivokadun ja Tammelankadun kulma, kartta no 7841.

3 LÄHTÖKOHDAT

3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista

3.1.1 Alueen yleiskuvaus
Muutosalue sijaitsee 70- ja 80 luvuilla keskustamaisesti rakennetulla Tammelan toimisto-, liike-, ja asuinkerrostaloalueella.

3.1.2 Luonnonympäristö
UL -alueella ei ole kasvillisuutta lainkaan. Tontin nro 273-9 pohjoisosassa, kevyenliikenteen väylää rajaamassa on muutama nuori lehmus ja yksi orapihlajapensas. Maasto viettää loivasti länteen ja maaperä on v.1986 tehdyn 1:20000-mittakaavaisen maaperäkartan mukaan savea ja hiesua.

3.1.3 Rakennettu ympäristö
Muutosalueen tontilla on 1973 valmistunut asuinkerrostalo. UL- alue on asvaltoitu.

3.1.4 Maanomistus
UL-alueen omistaa Tampereen kaupunki. Tontin nro 273-9 omistaa As. Oy Tampereen Kaivokulma.

3.2 Suunnittelutilanne

3.2.1 Kaava aluetta koskevat suunnitelmat, päätökset ja selvitykset
Kaupunginvaltuusto on 4.1.1995 hyväksynyt keskustan osayleiskaavan, jonka mukaan kaava-alue on keskustatoimintojen aluetta. Leikkikenttäalueella on voimassa 21.7.1965 vahvistettu asemakaava nro 2297. Tontilla nro 273 -9 Pinninkatu 42 on voimassa 14.4.1985 hyväksytty asemakaava nro 6361 jonka mukaan tontti on asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta. Tontin pohjoisrajalla on yleiselle jalankululle varattu alueen osa.

Tontille on hyväksytty tonttijako 6.2.1967. Pohjakartta on Tampereen kaupungin kaupunkimittausyksikön laatima ja se on tarkistettu v. 2002.


4 ASEMAKAAVAN SUUNNITTELUN VAIHEET

4.1 Asemakaavan suunnittelun tarve
Voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu UL-alue on ollut tarkoitus rakentaa korttelin no 273 leikkialueeksi. Leikkialuevaraus on ollut asemakaavan nro 2297 vahvistumisesta 21.7.1965 lähtien, mutta sitä ei ole rakennuttu. Tarkoitus on muuttaa alueen asemakaava alueen nykyisiä tarpeita vastaavaksi.

4.2 Suunnittelun käynnistäminen ja sitä koskevat päätökset
Suunnittelu on käynnistetty puistoyksikön 4.12.2001 tekemän aloitteen pohjalta.

4.3 Osallistuminen ja yhteistyö

4.3.1 Osalliset
Osallisia ovat mm. rajanaapuritaloyhtiöiden asukkaat ja osakkeenomistajat, yritykset, Tampereen Tammelalaiset ry, muut alueella toimivat yhdistykset, alueen asukkaat yleensä sekä kaupungin eri hallintokunnat kuten ympäristövalvonta, kiinteistötoimi, pelastuslaitos ja kaikki tekniset toimialat.

4.3.2 Vireilletulo
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuulutettiin nähtäväksi 3.5.-24.5. 2002.

4.3.3 Osallistuminen ja vuorovaikutusmenettelyt
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on lähetetty tiedoksi 6.5.2002 muutosalueen naapurirakennuksissa toimiville yrityksille, naapuritaloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajille ja isännöitsijöille, sekä Tampereen Tammelalaiset ry:lle. Nähtävilläoloaikana asiasta saatiin kolme mielipidettä. Yksi mielipide on lähetetty tiedoksi katu- ja puistoyksikköön.

Palautteen pohjalta laadittiin luonnos joka lähetettiin 18.7.2002 osallisille edelleen mielipiteiden saamista varten. Luonnoksesta annettiin neljä mielipidettä. Palautteen perusteella kaavaluonnokseen tehtiin yksi muutos. Asemakaavaehdotuksesta on pyydetty lausunnot kaupungin asianomaisilta hallintokunnilta. Osallisten antamat neljä kirjallista mielipidettä olivat nähtävillä asemakaavaehdotuksen ollessa ympäristölautakunnan käsittelyssä 19.11.2002.

4.4 Asemakaavan tavoitteet

Tavoitteena on laatia sellainen asemakaavan muutos, jossa UL-alueen käyttötarkoitus muutetaan vastaamaan nykyistä tarvetta.

4.5 Asemakaavaratkaisun vaihtoehdot ja niiden vaikutukset

4.5.1 Alustavien vaihtoehtojen kuvaus ja karsinta
0 vaihtoehtona oli jättää voimassa oleva kaava nro 2297 voimaan ja säilyttää leikkikenttävaraus alueella.

I vaihtoehtona oli muuttaa alue kaavassa nykyistä käyttöä vastaavaksi eli alueen asukkaiden ja -käyttäjien yhteiseksi, kaupungin kunnossapidon piiriin kuuluvaksi pysäköimisalueeksi. Alueen läpi kulkevan 3 m leveän kevyenliikenteenväylän säilyttämisestä seuraa että jäljelle jäävän alueen muoto soveltuu huonosti pysäköinti käyttöön.

II vaihtoehdossa alue liitettään viereiseen asuinkerrostalotonttiin nro 273-9. Tontin rakennusoikeus ei lisäänny ja liitettävä alue osoitettaan pysäköintitarkoitukseen. Kevyenliikenteen väylän kunnossapidosta vastaa As Oy Tampereen Kaivokulma.
Ennen kaavan vireille tuloa kaupungin eri toimialojen kanssa käytyjen keskustelujen ja vireilletulon jälkeen osallisilta tulleen palautteen pohjalta päädyttiin vaihtoehtoon II.


5 ASEMAKAAVAN KUVAUS

5.1 Kaavan rakenne

Alueen maankäytön periaatteet säilyvät ennallaan keskustatoimintojen alueena.

5.3 Aluevaraukset

5.3.1 Korttelialueet
Tontti no 273-15 osoitetaan asuin-, liike-, ja toimistorakennusten korttelialueeksi (AL). Tonttiin liitettävä 264 m² alue osoitetaan pysäköintitarkoitukseen. Tontin pinta-alaksi tulee 2524 m². Rakennusoikeus 3164 krsm² ei muutu (e=1.25). Kerrosluku on VII. Tontille on varattava leikkiin ja oleskeluun soveltuvaa yhtenäistä aluetta vähintään 7 m² asuntoa kohti sekä yksi autopaikka asuntoa ja yksi autopaikka liikekerrosalan 100 m² kohti. Tontin pohjoisosassa kulkeva kevyenliikenteen väylä muodostaa tontille rasitteen ja sitä jatketaan Kaivokadulle saakka. Ajoneuvoliittymä tontille on Pinninkadun puolelta. Tontille sijoitettuun hotelliasiakkaiden pysäköintiin varatulle alueelle on edelleen liittymä tontin länsipuolelta.

5.4 Kaavan vaikutukset

Kaavalla ei ole merkittäviä ympäristövaikutuksia koska leikkikenttä on ollut jo asfaltoituna ja pysäköinti käytössä.


6 ASEMAKAAVAN TOTEUTUS

Tonttijako sisältyy asemakaavaan, joten vaaditaan vain maanomistusjärjestelyt ja tontinmittaus, koska alueen käyttö jää ennalleen pysäköintialueeksi. Asemakaavaan sisältyy sähköinen seurantalomake.

Kiinteistötoimella ei ole huomauttamista ehdotuksen asemakaavalliseen puoleen. Ympäristövalvonnalla ei ole huomauttamista.

Päätösehdotus. Kaavoituspäällikkö Vänskä:

Ympäristölautakunta päättää,

että 23.8.2002 päivätty asemakaavaehdotus no 7841 hyväksytään asetettavaksi nähtäville.

Päätös Päätösehdotus hyväksyttiin.


_______________________

Yla 15.3.2005 Ympäristölautakunta hyväksyi kokouksessaan 19.11.2002 asemakaavaehdotuksen no 7841 asetettavaksi nähtäville. Nähtävilläoloaikana 21.11. - 5.12.2002 siitä jätettiin yksi muistutus.

Asunto Oy Tammelankatu 1, 4.12.2002:

"Muistutus kartta nro 7841 esittämää kaavaehdotusta vastaan.

Vuonna 1985 tehty kaava, josta on As. Oy Kaivokulmalle luovutettu Tammelankatua As. Oy yksityiseen käyttöön. Samalla on Tammelankatu suljettu liikenteeltä Kaivokulman hyväksi. Siinä on mennyt eteläpuolen jalkakäytävä ja ajorata. Kunnossapitovelvollisuus pohjoispuolen jalkakäytäville on vain jäänyt jalankulkijoiden käyttöön. Tässäkin jalankulkija on ahdistettu kahden rakenteellisen putkiaidan väliin.

Kun nyt puistoyksikkö ei ole saanut tehdyksi mitään UL-alueen vihertämiseksi, se on oman toimialansa vastaisesti Kaivokulman kanssa yrittämässä luovuttaa tuon UL:n 264m² Tammelankatua samalle Kaivokulmalle, joka jo vuonna 1985 sai tuon isomman edellä mainitun alueen. Jolla jo on, sille vain lisää Tammelan katua, ehdotta puistoyksikkö. Mielestämme tässä suositaan Kaivokulmaa ja sorretaan kaikkia muita kansalaisia, varsinkin lähiasukkaita.

Jos vuonna 1965 kaavan UL-alue toteutetaan, vaikka vain muutaman puun ja pensaan istuttamisella, nauttii siitä koko ympäristö ja kaikki jalankulkijat. Näin ei Eko -Tampereen aikakaudella suosittaisi Kaivokulman autoja vaan pienestäkin viherryksestä nauttisi koko kulmakunta.

Jokainen Kaivokulmankin auto saastuttaa ilmaa ja jokainen puu ja pensas vähentää ilman saastetta. Todettakoon että emme ole tässä asiassa yksin. Oheiset lehtileikkeet vuodelta 1993 osoittavat, että kaupungin "silmäätekevät" vaativat jo silloin suojateitä ja viherrystä Tammelankadun alkupäähän. Asialla ovat olleet A-Tampere, Radio Sataplus, Liikenneturva ja Nuorkauppakamari. (Liite nro B oheisena)

Kommentteja kaavamuutoskirjeeseen:

Kohdat 3.1.2. ja 3.1.3.
Eihän siellä voi olla kasvillisuutta, kun Puisto-osasto ei ole toteuttanut v.1965 UL- kaavaa. Asfalttia taas on, kun puistoyksikön varastorakenteet ja taukotupa olivat juuri UL-alueella vuosikausia.

Kohta 4.1.
"Nykytarpeita vastaavaksi". Ei tämän kulmakunnan vihertarpeet ole vähentyneet. Kyllä vihertarve on varmasti suurempi kuin Kaivokulman autopaikat. On myöskin huomattava, että ympäristön asukkaat eivät ole olleet jarruttamassa UL-vihertämistä v.1965 kaavan mukaiseksi.

Kohta 4.3.3.
Kiitokset kaavan laatijalle siitä, että hän on vienyt mielipiteemme katu ja puistoyksikölle. Valitettavasti näiltä yksiköiltä ei vielä ole käytännön toimia nähtävissä. Pyydämmekin, että kaavan laatija haluaisi esitellä tämän kirjeemme lisäksi aikaisemmatkin kirjeemme Ympäristölautakunnalle, ettei meille jäisi sellaista käsitystä, että ajatuksemme eivät kirjallisina menisikään perille.

Kirjeessä 18.7.02 Kaavoitusyksikkö viittaa pinnan alla oleviin putkiin ym. johtoihin. UL-aluehan on ollut vuodesta -65 lähtien kaikissa kartoissa ja piirustuksissa esitettynä ja niin ollen sekä katu- että puistoyksikkö ovat tiennet asian. Todennäköisesti ne eivät ole tälle alueelle kovin vaurioherkkiä johdotuksia sallineet. Kaavoitusyksikön kirje puhuu suurista puista. Emme ehdota UL-alueelle suuria puita.

Nyt Eko-Tampere aikana ja ympäristönsuojelun yleistyessä toivomme, että toteutetaan v. 1965 UL-kaava supistetussa muodossa ja vähin varoin siten, että muutama puu ja pensas istutettaisiin. (Esitetyt putkisto asiat eivät voi olla esteenä jos vain tahtoa on.) Näin koko kulmakunnan asukkaat ja ohikulkijatkin olisivat tyytyväisiä. Piirros A esittää ehdotuksemme. "

Kaavoitusyksikkö, määräaikainen suunnittelija Veli-Pekka Ristimäki:

Asunto Oy Tammelankatu 1 muistutuksessa esille tuomat asiat on tuotu esille ja heidän kantansa on tutkittu kaavasuunnittelun luonnosvaiheessa.

Muistutuksen kohdassa "Kommentteja kaavamuutoskirjeeseen" tarkoitetaan asemakaavaselostusta ja sen mainittuja kohtia.

Puistoyksikkö ei näe perusteltuna rakentaa kaavassa olevaa UL-aluetta ja on pyytänyt kaavoitusyksikköä tutkimaan alueen muita käyttötarkoituksia. Asiasta on keskusteltu kiinteistötoimen, katuyksikön ja naapuritaloyhtiöiden kanssa ja päädytty kaavassa esitettyyn ratkaisuun. Kuten havainnepiirroksessa on esitetty tontilla nro 273-9 olemassa olevaa puuriviä on mahdollista jatkaa muutosalueella.

Kaavoitusyksikkö katsoo, että muistutus ei anna aihetta asemakaavaehdotuksen muuttamiseen.