TEOLLISUUSTONTIN LAAJENTAMINEN, HERVANTA-7069-6 YM, HEPOLAMMINKATU 46, KARTTA NRO 7809


Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 11. päivänä heinäkuuta 2002 päivättyä asemakaavakarttaa nro 7809. Asemakaavan hyväksyminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan.


1 TIIVISTELMÄ

Tampereen Työstöpalvelu Oy on pyytänyt vuokraamansa tontin 7069-6 laajentamista itään päin lisärakentamistarpeensa vuoksi. Asia on tullut vireille 30.5.2002.

Tonttia laajennetaan viereisen harvennetun metsäkaistan alueelle 15 m:n leveydeltä. Tontin kooksi tulee 3292 m2, jossa on lisäaluetta 892 m2. Rakennusoikeus kasvaa tontilla 446 kem2. Tontin itäpuolelle jää vielä kevyen liikenteen yhteyttä varten viiden metrin kaista.

Yrityksellä on tarvetta toteuttaa lisärakentaminen nopeasti.


2 PERUSTIEDOT

2.1 Tunnistetiedot

Asemakaavan muutos koskee:
Tampereen kaupungin Hervannan kaupunginosan
korttelin nro 7069 tonttia 6 ja puistoaluetta.

Asemakaavan muutoksella muodostuu:
Tampereen kaupungin Hervannan kaupunginosan
korttelin nro 7069 osa.

Kaavan laatija: Tampereen kaupungin ympäristötoimen kaavoitusyksikkö, Juha Jaakola.

2.2 Kaava-alueen sijainti

Kaava-alue sijaitsee n. 7,5 km kaupungin keskustasta kaakkoon, osoite Hepolamminkatu 46.


3 LÄHTÖKOHDAT

3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista

3.1.1 Alueen yleiskuvaus

Hervannan teollisuusalue on rakentunut lähes kokonaan. Toteuttamatta ovat enää pääosin yksityisen maanomistajan tontit alueen itäreunalla.

3.1.2 Luonnonympäristö

Alueen maasto on hervantalaisittain kumpuilevaa. Hepolamminkadun eteläosan ympäristö on suhteellisen tasaista, mutta korttelin 7069 eteläpuolella maasto laskee noin 12 m Selkämäenpuiston rinteessä.

Alueella kasvaa havupuuvaltaista metsää. Sitä on hakattu viime vuosina voimakkaasti varsinkin yksityisen metsäsaran kohdalla.

3.1.3 Rakennettu ympäristö

Korttelin 7069 tontit ja pohjoispuoliset korttelin 7068 tontit ovat rakentuneet. Kadunpään itäpuolinen korttelinosa on rakentamatta.

Tontilla 7069-6 on teollisuusrakennus, entinen asuinrakennus sosiaalitiloina ja autosuoja. Niiden kerrosala on yhteensä 843 kem2. Rakennukset ovat yksikerroksisia.

Hepolamminkatu on rakennettu. Alueella on normaali kunnallistekniikka.

3.1.4 Maanomistus

Alueen maapohjan omistaa Tampereen kaupunki. Tontti 6 on vuokrattu Tampereen Työstöpalvelu Oy:lle.

3.2 Suunnittelutilanne

Tampereen kantakaupungin yleiskaava on vahvistettu 12.12.2000. Päätöksestä on valitettu. Yleiskaavan mukaan alue on tuotantovaltaisen yritystoiminnan aluetta.

Asemakaava nro 4571 on vahvistettu 29.10.1974. Tontti 6 on teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta. Sen tonttitehokkuus on e=0,50 ja kerrosluku kaksi.

Tonttijako on tehty ja tontti rekisteröity.

Pohjakartta on kaupunkimittausyksikön laatima ja tarkistama v. 2002.


4 ASEMAKAAVAN SUUNNITTELUN VAIHEET

4.1 Asemakaavan suunnittelun tarve ja suunnittelun käynnistäminen

Tampereen Työstöpalvelu Oy:n toimitilat ovat käyneet ahtaiksi ja laajenemismahdollisuudet nykyisellä tontilla ovat vähäiset. Kookkaiden, erikoisperustuksille asennettujen metallityöstökoneiden siirtäminen uusiin tiloihin on suhteettoman kallista. Siksi yritys pyytää tonttia laajennettavaksi itään päin viereisen hoitamattoman metsäkaistan alueelle.

Yrityksen aloite, Dno YVI:1203/2, päivätty 6.2.2002.

4.3 Osallistuminen ja yhteistyö

4.3.1 Osalliset

Osallisia ovat hakija, naapurit tonteilla 7068-16 ja 7069-5, itäpuolisen tilan omistaja Esko Juva, Hervannan Yrittäjät ry, asiasta kiinnostuneet yhdistykset ja kuntalaiset oman ilmoituksensa mukaan sekä kaupungin hallintokunnista ympäristötoimi, tekninen toimi, kiinteistötoimi, elinkeinotoimi, sähkölaitos ja pelastuslaitos.

4.3.2 Vireilletulo

Asia on tullut vireille 30.5.2002 kuulutuksella.

4.3.3 Osallistuminen ja vuorovaikutusmenettelyt

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä alustava luonnos ovat olleet nähtävänä 30.5.-20.6.2002. Ne lähetettiin hakijalle, naapurikiinteistöille ja -maanomistajalle, Hervannan Yrittäjät ry:lle ja kaupungin ao. hallintokunnille arvioitaviksi. Mielipiteitä ei jätetty. Hervannan Yrittäjät tuki lausunnossaan suunnitelmaa. Yleiskaavoitus totesi, että puistoyhteys jää kapeaksi, mutta sen kautta on vielä polkuyhteys.

4.4 Asemakaavan tavoitteet

Tontin 7069-6 itäpuolella on 20 m leveä puistokaista, joka on jätetty alkuperäiseen asemakaavaan kevyen liikenteen kulkutarpeita ja lumenpoistoa varten. Kulkuyhteyttä ei ole alueelle tehty, vaan metsäkaista on luonnontilaisena; tosin puustoa on harvennettu viime vuosina voimakkaasti. Mikäli kevyen liikenteen kulkua varten varataan nyt 5 m leveä alue, 15 m leveä osuus voidaan liittää tonttiin.

Tulevaisuudessa on varauduttu jatkamaan Hepolamminkatua itään Selkämäen päälle, jolloin kevyen liikenteen yhteydet tulevat uudelleen harkittaviksi.

4.5 Asemakaavaratkaisun vaihtoehdot ja niiden vaikutukset

Hakija on esittänyt, että puistokaista liitetään kokonaan tonttiin 6 = vaihtoehto 1. Kaavoitusyksikön laatiman vaihtoehdon 2 mukaan puistokaistasta liitetään 15 m tonttiin ja 5 m jää nykyiselleen vapaa-alueeksi.

Itäpuolella olevan rakentamattoman teollisuustontin rakennusala on tontin rajaan asti. Jotta 8 m:n paloetäisyys säilyy eikä rakentamatonta tonttia rasiteta pienemmällä rakennusetäisyydellä, laajennettavan tontin rakennusala ei voi tulla 8 m:ä lähemmäksi naapuritonttia. Kyseiseen väliin jää luontevasti kevyen liikenteen yhteystarvetta varten vapaasti kuljettava aukko. Sen ansiosta koko korttelia 7069 ei tarvitse ottaa muutokseen mukaan korttelinumeron muuttamisen vuoksi.


5 ASEMAKAAVAN KUVAUS

5.1 Kaavan rakenne

Korttelia 7069 laajennetaan itään päin hoitamattomalle metsäkaistalle 15 m.

5.2 Ympäristön laatua koskevien tavoitteiden toteutuminen

Laajentamistapa mahdollistaa edelleen kevyen liikenteen yhteyden eteläpuoliselle rinteelle. Laajennusaluetta on hakattu voimakkaasti, joten vaikutukset luonnontilaiseen metsikköön ovat vähäiset.

5.3 Aluevaraukset

Laajennettava tontti osoitetaan uudella asemakaavamerkinnällä T-18 edelleen teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi. Tehokkuusluku ja kerrosluku pysyvät ennallaan. Uusi tontti on kooltaan noin 3292 m2. Tonttilisän pinta-ala on noin 892 m2, joten rakennusoikeus kasvaa vastaavasti 446 kem2. Rakennusalaa laajennetaan etelä- ja itäpuolella kolmen metrin päähän tonttirajasta tontin paremman hyödynnettävyyden vuoksi. Tontille merkitään normaalit paikoitusnormit.

5.4 Kaavan vaikutukset

Vaikutukset rakennettuun ympäristöön

Kaavalla tulee mahdolliseksi uudisrakennuksen rakentaminen laajennettavalle tontille. Rakennus sijoittunee tontin itäosaan, joten sillä ei ole havaittavia vaikutuksia naapurustoon.

Vaikutukset luonnonympäristöön

Tontti laajenee alueelle, jossa on vielä puustoa. Sitä on kuitenkin harvennettu voimakkaasti. Kadun vartta lukuun ottamatta tontti tasataan ja puusto poistetaan. Eteläpuolelle jää edelleen sankka metsä teollisuusalueen näkösuojaksi.

Yhdyskuntataloudelliset vaikutukset

Tontin laajentaminen lisää hakijan toimintamahdollisuuksia paikalla eikä uuden toimipaikan etsiminen ole tarpeen. Ratkaisun vaikutukset ovat positiiviset sekä yrityksen että kaupungin kannalta.


6 ASEMAKAAVAN TOTEUTUS

Toteutuksen ajoitus riippuu asemakaavan muutoksen lainvoimaiseksi tulosta. Yrityksellä on tällä hetkellä tarve rakentaa lisärakennus nopeasti, mutta rakentamiseen vaikuttavat myös taloudelliset suhdanteet.

Tonttijako laaditaan erillisenä.