kuva

Tampereen kaupunki mukana Kokonaisturvallisuus-suurtapahtumassa

31.08.2015 kello 14:24

Kokonaisturvallisuus-suurtapahtuma järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 4.-6.9.2015. Tapahtuma muodostuu messuista, konsertista, seminaareista ja mittavista näytöksistä. Se on suunnattu lapsille, nuorille, aikuisille, perheille, yrityksille sekä ammattilaisille. Tampereen kaupunki on mukana tapahtumassa yhtenä pääyhteistyökumppanina.

Kaupungilla on Messu- ja Urheilukeskuksen A-hallissa yli 200 neliön esittelyalue, jossa viikonlopun aikana 16 eri toimijaa ja yhteistyökumppania esittelevät toimintaansa ja palveluitaan. Teemana on arjen turvallisuus ja mukana ovat muun muassa nuorisopalvelut, liikuntapalvelut, Oma Tesoma ja Lähivoimala-hankkeet, tapahtumatoimisto sekä kotihoito yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa aiheena ikäihmisten turvallisuus. Osastolla esitellään myös paikallista turvallisuussuunnittelua. Toimintaansa esittelevät myös Nuorisokahvila Uniikki, Tampereen ensi- ja turvakoti, Pirkanmaan sovittelutoimisto, Maria Akatemia, Changemaker ja Kirkon Ulkomaanapu. Kaupungin osastolla on myös mahdollista tutustua ratikan 3D-malliin.

Perjantaina 4.9. messutapahtumassa on runsaasti erityisesti nuorille suunnattua ohjelmaa. Kaupungin osastolta löytyvät myös muun muassa tekonurmikenttä, jonka jalkapalloradalla voi pujotella ja suorittaa pelaajakortteja sekä tapahtumatoimiston luoma nuorten lepoalue. Apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki on paikalla perjantaina kello 9-10 esittelemässä paikallista turvallisuussuunnittelua ja radikalisoitumisen ennaltaehkäisyä. Tamperelaiset 7- ja 8-luokkalaiset tutustuvat perjantaina messuilla turvallisuusasioihin. Lauantaina tapahtumassa on ohjelmaa turvallisuusalan ammattilaisille ja sunnuntaina kohderyhmänä ovat erityisesti lapsiperheet. Sunnuntaina kaupungin osastolla perheen pienimmät voivat turvallisesti harjoitella motoriikkataitojaan LastenKuplassa.

Näytöksiä taisteluista ja vesipelastuksesta

Kokonaisturvallisuus-messuilla nähdään muun muassa Puolustusvoimien taistelunäytöksiä ja kuviomarssishow. Ohjelma-areenalla ihastuttavat tulli- ja pelastuskoirat työn touhussa. Messuilla voi käydä katsastamassa myös Puolustusvoimien kalustoa ilma-, meri- ja maavoimista, esillä ovat muun muassa Hornet-hävittäjä, Leopard 2A6 -panssarivaunu, panssarintorjuntaohjus 2000 sekä Stinger-ilmatorjuntaohjus.

Messutapahtumassa on myös Security Track -kilpailu. Se on osa valtakunnallista ohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä tietoja ja taitoja, joilla voi vaikuttaa turvallisuuteen. Kilpailussa käydään joukkueena läpi rastirata, jossa on käytännön tehtäviä, tietotehtäviä ja fyysiseen kuntoon liittyviä tehtäviä.

Koko perheen messutapahtumassa mukana ovat muun muassa Madventures-kaksikko Riku ja Tunna, YK:n hyväntahdon lähettiläs Mikko Kuustonen ja rap-artisti Paleface. Lapsia ovat leikittämässä Miina ja Manu.

Kokonaisturvallisuus-tapahtuma pitää sisällään muutakin kuin messut. Tapahtuman aloittaa 2.9. Tampere-talossa järjestettävä Pidä huolta -konsertti, jonka teemana on välittäminen. Kaartin soittokunnan solistina on Laura Voutilainen. Lauantaina 5.9. kello 12 Tampereen keskustassa Eteläpuistossa toteutetaan viranomaisten yhteistoimintanäytös, jonka aiheena on vesipelastus. Näytöksen tarkoitus on osoittaa, miten eri viranomaiset toimivat yhteistyössä hätätilanteen sattuessa. Näytöksessä hätään joutunutta alusta ja sen matkustajia auttamaan saapuvat muun muassa Pirkanmaan pelastuslaitos, merivartiosto, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen meripelastukseen erikoiskoulutettu MIRG-ryhmä, paikallisia vapaapalokuntalaisia sekä meripelastusseuroja.

Lisätiedot: Tampereen kaupungin riskienhallinnan assistentti Miia Kauppila, puh. 040 6397593, etunimi.sukunimi@tampere.fi

» http://www.kokonaisturvallisuus.fi

Teksti: Aila Rajamäki