Vältä, vähennä ja kierrätä

Jätteen synnyn ehkäisy

Kulutus lisää jätettä

Vuokraus, lainaus ja huolto

Kierrätys

Käytännön vinkkejä jätteiden vähentämiseen

 

Jätteen synnyn ehkäisy

Suomalainen tuottaa kodissaan noin 200 kiloa jätettä vuodessa, josta biojätettä on noin kolmannes, paperia noin kolmannes ja kuivajätettä noin kolmannes. Välttämällä jätteiden syntyä ja kierrättämällä syntyvä jäte mahdollisimman hyvin jätemäärä voidaan pudottaa jopa kymmenesosaan.

Jätteiden synnyn ehkäisy on jätelain tärkein tavoite. Tavoite vaatii aivan toisenlaista ajattelutapaa kuin mihin olemme tottuneet länsimaisessa kulutusyhteisössä. Jokaisen hankinnan yhteydessä tulisikin miettiä sen tarpeellisuutta ja ympäristövaikutuksia. Jätteiden vähentämisen voi aloittaa helposti välttämällä kertakäyttötuotteita ja valitsemalla tilalle kierrätykseen sopivia, kestäviä materiaaleja.

Tässä yhteydessä puhutaan myös käsitteestä ekotehokkuus. Ekotehokkuus tarkoittaa, että tuotetaan enemmän hyötyä vähemmästä materiaalista ja energiasta. Luonnonvaroja käytetään vähemmän ja tehokkaammin. Jätelain mukaan tuotannon harjoittajan on huolehdittava siitä, että tuotannossa käytetään säästeliäästi raaka-ainetta ja että raaka-aineen käyttöä korvataan kierrätetyllä jätteellä.

Sivun alkuun

Kulutus lisää jätettä

Jätteiden vähentäminen liittyy monella tavalla kulutusvalintoihin. Hankitko tavaroita todelliseen tarpeeseen? Valitsetko pitkäikäisiä ja kestäviä tuotteita? Ostamisen jälkeen ei enää voi vaikuttaa siihen, onko tuote ylipäänsä kierrätettävissä. Ja vaikka esimerkiksi paperi päätyisikin paperinkeräykseen, on sen tuottaminen ja kuljetus jo vienyt energiaa ja raaka-aineita.

Pelkästään pakkausjätettä syntyy vuosittain jokaista tamperelaista kohden lähes 100 kiloa. Suuret pakkauskoot ja tiivisteet vähentävät jätteiden määrää. Myös uudelleentäytettäviä pakkauksia kannattaa suosia.

Sivun alkuun

Vuokraus, lainaus ja huolto

Entä voisiko joitakin tavaroita korvata palveluilla tai yhteiskäytöllä? Kirjasto on hyvä esimerkki ekotehokkaasta palvelusta.

Kodinkoneita, huonekaluja, harrastusvälineitä, vaatteita ja muita kestokulutushyödykkeitä hankkiessasi kannattaa ensin miettiä, tarvitsetko koko tavaraa ollenkaan. Esimerkiksi erilaisia työkaluja ja urheiluvälineitä tarvitaan yleensä harvoin suhteessa niiden hintaan ja ympäristökuormitukseen. Naapureiden kanssa voi yhdessä vuokrata tai hankkia vaikka puutarhakoneen, sähköporan tai mehumaijan. Vain muutaman kerran vuodessa käytettäviä tavaroita ei siis kannata ostaa omaksi, vaan hankkia yhteisiä, vuokrata tai lainata.

Säännöllisellä käyttöohjeiden mukaisella huoltamisella voidaan pidentää laitteiden, koneiden ja muiden tavaroiden elinikää moninkertaisesti. Rikkinäiset tavarat kannattaa aina yrittää korjata tai viedä korjattavaksi.

Sivun alkuun

Kierrätys

Huonekaluja, astioita ja muita tavaroita voit ostaa käytettynä. Mitään käyttökelpoista ei kannata viedä kaatopaikalle. Hyväkuntoisia käytettyjä vaatteita ja tavaroita voit itse myydä kirpputoreilla tai antaa jollekin hyväntekeväisyysorganisaatiolle.. Kierrätyskeskukset ottavat vastaan lähes kaikkea käyttökelpoista kodin tavaraa. Useimmiten tavara kelpaa vielä jollekin - vaikka varaosiksi.

Kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia Tampereella:

» Tampereen kirpputoreja
http://www.kirpputorihaku.com/kirpputori/tampere

» Kontti - kierrätystavaratalo
http://kontti.punainenristi.fi/

» Suomen kierrätyskeskukset netissä
http://www.kierrätyskeskus.com/

» Visit Tampere
Seudullisen Visit Tampere -matkailuportaalin sivuilta löydät tietoa muun muassa nähtävyyksistä, majoituspalveluista ja tapahtumista.
www.visittampere.fi

Sivun alkuun

Käytännön vinkkejä jätteiden vähentämiseen

"Ei mainoksia" -tarra vähentää paperijätettä ja suoramarkkinointikiellolla pääsee eroon osoitteellisesta mainonnasta lähes kokonaan. Kestävä vaihtoehto korvaa kertakäyttöiset pussit, partakoneet, astiat, vaipat, lautasliinat, nenäliinat ja talouspaperin. Kestoastioita tilaisuuksiin saa lainaksi esimerkiksi järjestöiltä, yhdistyksiltä ja kouluilta. Juhliin ja isompiin tapahtumiin voi myös vuokrata kestoastiat ja niiden pesupalvelun, esim. Kalasgem Oy:n kestoasiat. Kosmetiikan ja pesuaineet voi ostaa uudelleentäytettävissä pakkauksissa. Monia elintarvikkeita voi ostaa irtomyynnissä, jolloin pakkausjätettä ei synny yhtä paljon.

Pullonpalautusjärjestelmä on toimiva ja kaikkien kannalta hyödyllinen tapa vähentää jätteiden syntyä. Kirjojen lainaaminen, työkalujen vuokraaminen, puutarhavälineiden yhteiskäyttö, lehtien yhteistilaus, sähköpostin käyttö, internet-julkaisut, sähköinen asiointi ja arkistointi vähentävät syntyvää jätettä. Vanhan tavaran kaupat, kierrätyskeskukset, kirpputorit ja antikvariaatit, lasten vaatteiden vaihtopiirit, suutarit, räätälit, entisöijät ja pyöräkorjaamot ovat hyviä vaihtoehtoja vältettäessä uusien tavaroiden ostamista. Yhteystietoja ja aukioloaikoja löydät esimerkiksi puhelinluettelon keltaisilta sivuilta ja paikallisista lehdistä.

» Suoramarkkinointikielto - lomake
http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/asiointi_ja_lomakkeet/lomakkeet/maist_vrk4_90/index.html

» Kalasgem Oy - kestoastioita mm. yleisötapahtumiin
http://www.kalas.fi/index.html