Museokeskus Vapriikki » Ajankohtaista » Luontoharrastajat esittäytyvät Vapriikissa

Luontoharrastajat esittäytyvät Vapriikissa

15.03.2011 kello 08:49

Maalikuussa Vapriikissa perehdytään keväisiin luontoilmiöihin. Mikä tulee ensin tilastojen mukaan, kiuru vai kottarainen? Se selviää Lasse Kososen luennolla keskiviikkona 16.3. klo 18. Sunnuntaina 20.3. on mahdollisuus tutustua pirkanmaalaisten luontoyhdistysten toimintaan.

Lumet sulavat ja pian muuttolinnut ovat taas täällä. Tiedätkö, mikä kevään äänistä on jäänyt saapumatta tai on nykyisin niin vähälukuinen että sitä ei enää kuule? Milloin kurjet muuttavat? Keskiviikkona 16.3. Lasse Kosonen kertoo vastaukset näihin kysymyksiin. Ennen luento klo 17 voi tutustua sirkuttajiin luonnontieteellisessä museossa opastetulla kierroksella.


Kuink
a luontoa voi harrastaa?

Sunnuntaina 20.3. Vapriikissa esittäytyvät Tampereen Hyönteistutkijain Seura ry, Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys ry, Tampereen kasvitieteellinen yhdistys ry ja Tampereen Sieniseura ry.

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys ry harrastaa retkeilyä lintupaikoille, valokuvausta ja lintututkimusta. Jäsenet seuraavat lintujen muuttoa keväällä ja syksyllä, pystyttävät pönttöjä tai tekevät tekopesiä niitä tarvitseville linnuille.

Tampereen kasvitieteellinen yhdistys ry on perustettu 1973. Tällä hetkellä jäseniä on noin 150. Yhdistys on liki alusta saakka julkaissut kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää Talvikki-lehteä. Yhdistys ja sen jäsenet ovat suorittaneet kasvistotutkimuksia eri puolilla Pirkanmaata. Monet jäsenet ovat laajemminkin kiinnostuneita luonnosta ja kasvien tuntijoiden ohella jäsenistössä on myös esim. sammalien ja jäkälien tuntijoita. Sunnuntaina yhdistyksen jäsenet kertovat, miten kuka tahansa voi harrastaa ja oppia tuntemaan kasveja.

Tampereen hyönteistutkijain seura perustettiin vuonna 1967 muutamien innokkaiden tamperelaisten hyönteisharrastajien toimesta. Nykyään seuraan kuuluu yli 150 jäsentä Pirkanmaalta ja muualta Suomesta. Pääosa jäsenistä on harrastajia satunnaisesta tarkkailijasta alan huippuasiantuntijoihin. Perhoset ovat yleisin kiinnostuksen kohde, mutta monet ovat innostuneet myös kovakuoriaisista, sudenkorennoista tai vesiperhosista. Perinteisen tutkimuksen ja keräilyn lisäksi mm. hyönteisten valokuvaus ja netin käyttö ovat monipuolistaneet harrastusmuotoja.

Tampereen Sieniseurassa harrastetaan sieniä laaja-alaisesti. Jäsenkunnan valtaosaa kiinnostavat lähinnä ruokasienet ja niiden käyttö. Toisena hyötykäyttömuotona on varsin vahvasti esillä sienillä värjääminen. Pirkanmaalla on löydetty n. 2500 sienilajia ja paljon on vielä löytymättä. Suurta yleisöä seura pyrkii palvelemaan järjestämällä sieninäyttelyitä ja sieniretkiä ja antamalla sienten tunnistusapua.

Luennot Vapriikin auditoriossa sunnuntaina 20.3. klo 15. Vapaa pääsy.

» Museokeskus Vapriikki


Jaa:

Delicious   Digg   Facebook   Twitter   RSS
Mitä nämä ovat?

Päivitetty 15.03.2011