Pääkirjoitus

Vanhat kujeet ja pussillinen uusia

Vuoden 2017 alusta Tampereen kaupungissa tapahtui organisaatiouudistus, jossa tilaaja-tuottaja -malli purettiin ja organisaatiot järjestyivät uudelleen. Tässä yhteydessä työväenopisto ja kirjasto laittoivat hynttyyt yhteen ja muodostui Kirka - kirjasto- ja kansalaisopistoyksikkö. Kaverimme kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluissa ovat Liinu (liikunta ja nuoriso) sekä Kulta (kulttuuri, museot ja orkesteri).

Olemme alkutaipaleella, yhteinen johtoryhmä käynnistyi vuoden alussa, palvelusuunnitelma tälle vuodelle tehtiin yhdessä ja muitakin verkkoja on heitetty vesille yhteistyön merkeissä. Kirjasto ja kansalaisopistotoiminta tukevat hyvin toisiaan, koska molemmilla on samoja päämääriä: ihmisten elinikäisen oppimisen tukeminen, sivistyksen ja tasa-arvon sekä hyvinvoinnin edistäminen. Myös asiakaskuntamme on pitkälti samaa. Yhteisiä synergiaa tuottavia ideoita ja niistä kehittyviä palveluja on helppo kehittää kumppaneina ja toisiamme tukien.

Itselleni elinikäinen oppiminen on ollut aina tärkeä osa elämääni. Lukuisat tunnit olen viettänyt opistojen tunneilla milloin tankaten vieraita kieliä, milloin tutustumalla huilun soiton tai flamencotanssin saloihin. Olenpa suorittanut koirahieronnan kurssinkin yhtenä viikonloppuna. Liikkuva kivi ei sammaloidu sanotaan. Monelle ikäihmiselle jää työelämästä poistuttua aikaa kehittää itseään juuri siinä asiassa, joka on itselle mieluinen. Liikunta, käsityöt, uusien kielten tai atk-taitojen oppiminen tai vaikkapa laulukurssi voivat lisätä merkittävästi ihmisen hyvinvointia ja sitä myötä myös tuoda lisää ikävuosia. Taideopinnot voivat luoda polun uuteen uraan ja elämään.

Pirkko Lindberg, pääkirjoituksen kirjoittaja

Kulttuuri kaikissa muodoissa luo hyvinvointia, jonka merkitys yhteiskunnallisestikin on merkittävä. Itsensä kehittäminen esimerkiksi Tampereen seudun työväenopiston kursseilla voi säästää melkoisen summan kansantaloudellisesti ajatellen. Yhteistyöllä koko Kirkan henkilöstön kanssa teemme hyvää koko yhteisöllemme.


Pirkko Lindberg

Kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja


Sivun alkuun