Tampere tutuksi

Luentosarjan ideoinut ja koonnut arkkitehti, VTM Leena Lusa

Sampolan auditorio klo 18.00-19.40

Opi tuntemaan kotikaupunkisi arvot ja niiden taustat. Miten kaupunki ja sen keskeiset alueet ja kohteet ovat muodostuneet?
Mistä arvoista kaupunkimme muodostuu ? Tutut paikat, mutta mitä kaikkea niiden historia ja taustat sisältävät ? Tästä luentosarjamme kertoo.

TAMPEREEN TAUSTOIHIN kuulijat johdattaa Leena Lusa. Luennoitsijoina ja asiantuntijoina on tamperelaisia arkkitehtejä Lasse Kosunen, Jouko Seppänen, Esa Niva, Leena Lusa ja maisema-arkkitehti Ranja Hautamäki sekä FM Kirsi Niukko ja Pirkanmaan maakuntamuseo. Yhteistyössä mukana Tampereen seudun työväenopisto.


to 12.1. TAMMERKOSKI JA FINLAYSON – ELÄVÄÄ RAKENNUSPERINTÖÄ TAMPEREEN SYDÄMESSÄ
Kosken partaalle rakentui teollisuus kehittyvän kaupungin lähtökohdaksi ja toi mukanaan kaupunkikuvaan myös palatsit.

to 2.2. TAMPEREEN HARJUT – AINUTLAATUISTA LUONTOA JA HISTORIAA KESKELLÄ KAUPUNKIA
Jäljet aina jääkaudelta saakka – luonto ja maisemat tuovat jokapäiväistä mielihyvää asukkaille, myös harjujen rinteille rakentuneille alueille.

to 9.2. TAMPEREEN PUISTOT – VIHREÄT KEITAAT KAUPUNGIN SYDÄMESSÄ Koskenrannan puistot, Hämeenpuisto ja Sorsapuisto. Arboretum – ruusuja ja vanhoja puita vanhassa kartanoympäristössä Hatanpään niemessä. Näsinpuiston korkeimmalla kohdalla sijaitsee kunnostettu Näsilinna.

ti 21.3. VALTAKUNNALLISET ARVOT KAUPUNKIKUVAN MUODOSTAJANA - HISTORIAN KIINNEKOHTIA PÄIVITTÄISESSÄ YMPÄRISTÖSSÄ
Kaleva, Viinikka-Nekala, Lappi, Pispala, Pyynikinrinteen asutus ja näkötorni. Hervannan keskusakseli, Ratina, Hämeenpuisto, Hämeenkatu ja Hämeensilta, Keskustori, muun muassa
ti 18.4. Huom! Päivämäärä muuttunut alkuperäisestä (to 27.4)
OMA KOTI – JÄLLEENRAKENTAMISEN AIKA – RUOTSALAISTALOISTA RINTAMIESTALOIHIN. MITEN KORJAAN OIKEIN VANHAA TALOANI, - korjausneuvontapiste luennon yhteydessä.

MITEN TAMPERELAISET VOIVAT HUOLEHTIA HISTORIAN VAALIMISESTA Europa Nostra -palkittu "Adoptoi monumentti" –hanke

to 27.4. Huom! Päivämäärä muuttunut alkuperäisestä (ti 18.4.)
HISTORIALLISET RAKENNUKSET UUDESSA KÄYTÖSSÄ – ENTISELLEEN KUNNOSTETTUINA
Kaupungin teollinen perintö näkyy mm. uuteen käyttöön kunnostetuissa kenkätehtaissa ja teollisuuden rakennuksissa. Historia säilyy myös kunnostetussa Raatihuoneessa ja Pikkupalatsissa. Lisäksi Lielahden kartano tänään ja tulevaisuudessa.
Tampereen kaupunkikuvan ja identiteetin muodostuminen - yhteenveto luentosarjasta. Yleisökeskustelua.


Sivun alkuun