Pääkirjasto Metson tilamuutokset ja perusparannus

Pääkirjasto Metson kansainvälisesti tunnettu rakennus on vuodelta 1986. Lähes 30-vuotisen olemassaolonsa aikana siellä on asioinut yli 30 miljoonaa henkeä, myös turisteja ympäri maailmaa. Nyt rakennus on monista kohdista rapistunut ja osittain huonokuntoinen, minkä vuoksi Tampereen kaupunki aloitti rakennuksen kattavan peruskorjauksen loppuvuodesta 2015. Peruskorjauksen toinen vaihe sijoittuu ajankohtaan, jolloin Muumilaakso ja Kivimuseo ovat muuttaneet pois pääkirjastosta. Kivimuseo siirtyi Museokeskus Vapriikkiin ja Muumilaaksolle avautuu uudet tilat Tampere-talon remontin yhteydessä.

Metson remontissa käydään läpi kaikki kolmen kerroksen tilat, katto, johdotukset, ilmastointi, jopa hissikin. Metson interiöörien arkkitehtonisen ilmeen säilymistä tuetaan säilyttämällä, kunnostamalla ja uudelleen käyttämällä alkuperäisiä kiinteitä ja irtokalusteita mahdollisimman laajasti. Ehkä suurin edistysaskel on kosken rannalla sijaitsevan lehtilukusalin siirtyminen Metsoon, parvikerroksen avariin tiloihin syksyllä 2016.

Tulevaisuudessa pääkirjasto Metsoon saadaan uutta tilaa oppimiselle, inspiraatiolle, esiintymiselle ja kohtaamisille. Kirjaston pyritään pitämään avoinna koko remontin ajan, mutta katkoksia toimintaan voi tulla remontin edetessä, esim. sähkö-, ilmastointi- tai viemäritöiden vuoksi.

Laajuustiedot
Peruskorjattava bruttoala 11160 m2

Aikataulu
Pääkirjasto Metson remontin viimeisessä rakennusvaiheessa tehdään loput muutokset kaikissa kerroksissa. Viimeiseen vaiheeseen kuuluvat tilat voidaan ottaa korjattuina käyttöön kesän 2016 lopulla. Kokonaisuudessaan peruskorjauksen on määrä valmistua syksyllä 2017.

Kustannusarvio
Koko hankkeen osalta 10,7 M€

Rakennuttaja
Tampereen Tilakeskus Liikelaitos, projektipäällikkö Jukka Kauppinen
Rakennuttajakonsultti: DUCO Rakennuttajat Oy

Suunnittelijat
Arkkitehti- ja pääsuunnittelija: Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy
Rakennussuunnittelu: A-Insinöörit Suunnittelu Oy
LVI-suunnittelu: Insinööritoimisto Erkki Leskinen Oy
Sähkösuunnittelu: Sähkösuunnittelu Kuortti Ky

Sijainti
Pirkankatu 2, 33100 Tampere