Vanhasta kirjastotalosta Kulttuuritalo Laikku – uusi kulttuurikohde avataan huhtikuussa 2018

23.08.2017 11:53

Tampereen Vanhan kirjastotalon remontti valmistuu ensi keväänä. Tilojen lisäksi myös talon nimi ja toiminta uudistuvat. Kulttuuritalo Laikku palvelee jatkossa matalan kynnyksen kulttuuritilana kulttuurin ystäviä, lapsiperheitä, tapahtumajärjestäjiä ja maahanmuuttajia. Toiminnan uudistuksen tavoitteena on luoda kulttuuritila, johon on sekä asiakkaan että tapahtuman helppo tulla.

Uutta nimeä etsittiin viime syksynä nimikilpailulla. Kulttuuritalo Laikku oli ylivoimaisesti suosituin ehdotus, jota kannattivat myös talon tulevat käyttäjät sekä sivistys- ja kulttuurilautakunta, joka päätti nimen kokouksessaan 16.8.2017. Uusi nimi liittyy läheisesti talon historiaan entisenä kirjastona eli lainastona eli Laikkuna. Nimi kuvaa myös talon tulevaa kulttuuritoimintaa, jossa luovuus ja ideat pääsevät roiskumaan ja läikkymään.

Kulttuurikahvila ja uusia kokoustiloja

Kulttuuritalo Laikkua isännöi kaupungin kulttuuripalvelut, mutta taloon muuttaa myös useita muita toimijoita. Talon kolmanteen kerrokseen muodostuu kansainvälisten ja monikulttuuristen toimijoiden keskittymä, johon ovat sijoittumassa Maahanmuuttajainfo Mainio, lukuisista maahanmuuttajayhdistyksistä ja ystävyysseuroista muodostuva Kansainvälinen toimintakeskus sekä yhdistyksille tukipalveluja tarjoava Järjestöhautomo.

Talossa ennestään olleet galleria sekä kokous- ja tapahtumatilat palvelevat yleisöä sekä tilaisuuksien järjestäjiä myös jatkossa. Kokoustilojen määrää on lisätty kolmesta viiteen. Muun muassa ylimpään kerrokseen avataan uutuutena taiteilijoiden suunnittelema vuokrattavissa oleva luovan työn tila. Tiloja pyritään käyttämään entistä joustavammin ja tehokkaammin. Avointen kulttuuritapahtumien järjestämiseen tiloja luovutetaan maksutta kevyen hakumenettelyn kautta.

Remontin näkyvimmät muutokset toteutetaan talon sisääntulokerroksessa, jota muokataan avarammaksi. Aulassa palvelee jatkossa kulttuurikahvila, johon etsitään yrittäjää elokuun aikana avautuvassa käyttöoikeuskilpailutuksessa.

Kulttuuri ja taide tulevat olemaan uudistuvassa talossa vahvasti läsnä. Aulatiloihin on suunniteltu sekä vaihtuvia näyttelyitä että töitä Tampereen taidemuseon kokoelmista.

Asiakkaille ja kuntalaisille avoimen toiminnan lisäksi talon kolmannessa ja neljännessä kerroksessa on toimistotiloja kaupungin kulttuuripalveluille, Pispalan Sottiisille ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liitolle.

Lasten äänet palaavat vanhalle satuosastolle

Finlaysonilla vuosi vuodelta suosiotaan kasvattanut Lastenkulttuurikeskus Rulla muuttaa kulttuuritalon pohjakerrokseen. Tiloihin tulee oma esteetön sisäänkäynti rakennuksen teatterinpuoleisesta päädystä. Suurempien ja helpommin muunneltavien tilojen ansiosta Rulla palvelee lapsiperheitä sekä päiväkoti- ja kouluryhmiä jatkossa entistäkin paremmin. Uusi sijainti kulttuuritalon yhteydessä mahdollistaa myös tilojen tehokkaamman iltakäytön esimerkiksi lapsille harrastustoimintaa järjestävien tilana. Lapsiperheet ovat olleet tiiviisti mukana uuden Rullan suunnittelussa. Tiloissa on järjestetty muun muassa kohdevierailuja ja suunnittelutyöpajoja.

Kulttuuritalon avajaisia on tavoitteena viettää huhtikuussa 2018. Uusiin tiloihin odotetaan vuodessa noin 80 000 kävijää. Tilavarausten vastaanotto alkaa aikataulun varmistuttua marraskuussa 2017.

Rakennustöiden toteutuksesta vastaa Tilakeskus. Vanhan kirjastotalon rakennustyöt alkoivat helmikuussa 2017. Rakennustyöt valmistuvat keväällä 2018. Kustannusarvio on 2,5 M€.« Takaisin listaukseen