Adoptoi monumentti -hankkeessa mukana myös Tilakeskuksen rakennuksia

06.04.2016 12:50

Vuonna 2008 alkanut Adoptoi monumentti -toiminta laajeni 2013–2015 muinaisjäännöksistä rakennettuun ympäristöön, jolloin adoptointi siirtyy osaksi Pirkanmaan Maakuntamuseon päivittäistä toimintaa. Adoptointitoiminta on luonteeltaan pysyvää ja se tukee maakuntamuseon ydintehtävää kulttuuriympäristön suojelussa. Toiminta on lyönyt itsensä läpi museon hallinnossa, rahoittajien keskuudessa sekä kansalaisten parissa.

Toiminnan arvostuksesta kertoo myös, että Adoptoi monumentti on vuonna 2015 listattu kansalliseen kulttuuriympäristöstrategiaan esimerkkinä hyvästä osallistumismuodosta sekä toiminnalle 2015 myönnetty Vuoden museopedagoginen teko -palkinto.

Adoptoitujen ja adoptoitavien monumenttien joukossa on myös kaksi Tilakeskuksen hallintaan kuuluvaa rakennusta: Tampereen Messukylän lainaviljamakasiini, rakennettu 1846, jonka Messukylän perinneseura ry adoptoinut elokuussa 2014 sekä adoptioluvan saanut tiilinen Turtolan tilaan kuulunut 1911 rakennettu viljamakasiini.

Adoptointitoiminta rohkaisee ihmisiä omaksumaan asuinpaikkansa kulttuuriperinnön osaksi omaa elämänpiiriään ja mahdollistaa omakohtaisen osallistumisen sen hoitoon. Hankkeen tavoitteena on tukea kulttuuriympäristötietoisuutta paikallistasolla ja turvata kulttuuriperintömme hyvä hoito ja säilyminen. Monimuotoinen ja hoidettu kulttuuriympäristö tukee paikallista identiteettiä ja parantaa henkistä elämänlaatua. Hallinnollisesti tavoitteena on hyvien yhteistyömallien löytäminen museotoimen ja paikallisten yhteisöjen välille.

Kuvassa Messukylän lainaviljamakasiini. Kuva Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo

Adoptoi monumentti - Rakennusperintö omaksi -hanke on päättynyt ja loppuraportti valmistunut. Raportti on ladattavissa pdf-tiedostona alla olevasta osoitteesta:


» Tampereen_museot_do.mht (mht, 1 MB)« Takaisin listaukseen