Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Etusivu Palveluhakemisto Yhteystiedot Tampere-info RSS

Etusivu
Liikunta ja vapaa-aika
Bulgarian radio ja Yleisradio tallensivat Tampereen ääniä ja Turkin sodan muistoja

Normaali versio

Bulgarian radio ja Yleisradio tallensivat Tampereen ääniä ja Turkin sodan muistoja

Tampereen keskustamaisemissa liikkui juuri ennen vappua pieni neljän hengen seurue, joka oli yhtä aikaa kiehtovalla, kaukaisella kuin päivänkohtaisellakin asialla ja teemalla: Bulgariassa ja Suomessa esitettävään radio-ohjelmaan yhdistetään bulgarialaista Plevenin (englanninkieliseltä nimeltään Plevna) kaupunkia ja Tamperetta esittelevää äänimaisemaa sekä Turkin sodan (1877-78) muistoja.

Tavoitteena on luoda näitä kaupunkeja yhdistävä menneisyyden ja nykyisyyden teemoista koostuva ohjelma ja äänimaisema. Bulgarialaisille Tampere edustaa erästä tärkeää kohdetta, josta lähdettiin Turkin sotaan. Bulgarialle Turkin tappio merkitsi vapautusta turkkilaisten alaisuudesta. Sotaan pienellä joukolla osallistuneista suomalaisistakin tuli bulgarialaisille tuon sodan sankareita. Moni suomalainen sai sodasta tunnustukseksi arvokkaan Yrjön ristin.

Kaupunkimaisemassa Tampereen ääniä tallennettiin muun muassa rautatiasemalta, Tammerkosken rannoilta, Keskustorin konsertista, Kauppahallista, entiseltä Takon tehtaalta, kaduilta ja tietenkin ravintola Plevnasta, joka on saanut nimensäkin Turkin sodan tärkeästä Plevnan taistelusta. Finlaysonin kutomorakennus Plevnaa, nyttemmin samannimistä ravintolaa rakennettiin juuri Plevnan piirityksen aikoihin.

Turkin sodassa taistelleiden tamperelaisten jälkeläisiä edelleen Tampereella

Toinen selkeä tehtävä ryhmällä oli haastatella Turkin sodassa taistelleiden tamperelaisten jälkeläisiä. Heitä Tampereella asuu vielä ainakin kahdesta perheestä: Veikko Lahti on Matti Wiik -nimisen sodassa olleen pojanpoika ja Louhivuoren sisarukset Rauno, Seppo ja Raili ovat Karl Lemberg -nimisen sotilaan jälkeläisiä. Vaikka aikaa Turkin sodasta on kauan, muistojakin on yhä säilynyt. Veikko Lahti ehti asuakin isoisänsä kanssa jonkin aikaa lapsuusvuosinaan. Lisäksi haastateltiin Bulgariasta kauan sitten Tampereelle muuttanutta kuntosaliohjaaja Christo Popovia.

Bulgarian radio ja Yle tekevät tallennetusta aineistosta omat ohjelmansa.

Tampereen kaupunki oli osaltaan mukana tässä harvinaisessa ohjelmahankkeessa, jota tukevat myös Yle, Plevnan kaupunki Suomen lähetystö Sofiassa ja Bulgarian lähetystö Helsingissä. Turkin sotaa enää harva suomalainen edes muistaa, mutta bulgarialaisille se on edelleen merkittävä ja elävä muisto sodasta, joka oli tärkeä askel kohti itsenäistä Bulgariaa.

Bulgarian puolelta ohjelmaa olivat tekemässä toimittaja Daniela Manolova ja toimittaja-historioitsija Borislav Evlogiev sekä Yleisradiosta toimittaja Soila Valkama ja äänittäjä Kai Rantala.

Turkin sotaa koskevan historian asiantuntijana mukana oli historiantutkija, FT Tuomas Hoppu Tampereen yliopistosta.http://www.tampere.fi/tampereinfo/ajankohtaista/67NfuMMPE.html
Päivitetty 03.05.2012
© Tampereen kaupunki 2014