Itsenäisyyspäivä 6.12.

Tampere toimi tänä vuonna itsenäisyyspäivän isäntäkaupunkina kun tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto järjestettiin ensimmäistä kertaa Helsingin ulkopuolella. Valtakunnan merkittävimmän juhlan viettäminen Tampereella oli ainutlaatuinen tilaisuus juhlistaa itsenäisyyttä kaupungissa tavanomaista näyttävämmin. Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna 96 vuotta.

Tampereen kaupungin perinteisten juhlallisuuksien ja ilotulituksen lisäksi Suomen Tampere -kampanja haastoi kaikki kaupunkilaiset ja yritykset mukaan itsenäisyyden juhlintaan 6.12.2013.

Kuvagalleria ja video itsenäisyyspäivän vietosta Tampereella

Ohjelma

Itsenäisyyspäivän poikkeusliikenne

Pormestarin haastekampanja

Itsenäisyyspäivän juhlinnan historiaa

 

Itsenäisyyspäivän ilotulitus

Kuvagalleria ja video itsenäisyyspäivän vietosta Tampereella

» Tunnelmia itsenäisyyspäivän juhlasta 6.12.2013
Kuvagalleria itsenäisyyspäivän vietosta Tampereella 6.12.2013
http://koppa.tampere.fi/alfresco/service/com/eduix/imageGallery-ui/cb1c24bc-9f8e-47b4-bf8e-0f7d89fefe4a

Sivun alkuun

Ohjelma

Itsenäisyyspäivän vietto Tampereella alkaa 6.12. kello 9.00, jolloin partiolaiset nostavat juhlaliputuksen salkoon Tampere-talossa pidettävän tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton kunniaksi. Lippuja on nostamassa yli sata nuorta partiolaista. Tampere-talon eteen nouseva juhlaliputus myös valaistaan.

Itsenäisyyspäivän perinteiseen ohjelmaan kuuluu maanpuolustusjärjestöjen marssi Kalevankankaan sankarihaudoille. Tilaisuus alkaa kello 11.00 Talvisodan Henki –muistomerkillä Eemil Aaltosen puistossa Tammelassa, jossa Tampereen reserviupseerit muiden reserviläis- ja veteraanijärjestöjen kanssa laskevat seppeleen muistomerkille. Kello 11.10 maanpuolustusjärjestöt aloittavat marssin Kalevankankaalle, jossa kello 12.00 on vuorossa kunniakäynti ja seppeleenlasku Kalevankankaan sankaristillä. Kello 12.45 on ohimarssi Kalevan puistotiellä Kalevan lukion kohdalla. Kello 13.00 alkaa itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Kalevan kirkossa.

Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunta järjestää yhteistyössä Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan kanssa tänäkin vuonna perinteisen itsenäisyyspäivän soihtukulkueen. Soihtukulkue lähtee liikkeelle kello 13.00 yliopiston päärakennuksen edestä osoitteesta Kalevantie 4 ja päättyy Keskustorille.

Kansanjuhla alkaa kello 14.30 Frenckellinaukiolla, jossa kaikki halukkaat pääsevät pyörähtelemään Tonava kaunoisen tahtiin. Tampereen kaupungin tapahtumatoimiston ja Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredean järjestämän tilaisuuden esitanssijoina toimivat television tanssiohjelmasta tutut Manuela Bosco ja Matti Puro. Tanssitilaisuuden juontaa Marco Bjurström.

Tampereen kaupungin itsenäisyyspäivän juhla Keskustorilla

Suomen itsenäisyyden 96-vuotispäivänä perjantaina, joulukuun 6. päivänä 2013 kello 15.00. Itsenäisyyspäivän juhla ilotulituksineen järjestetään tänä vuonna valtakunnallisesta juhlavastaanotosta johtuen aiempaa aikaisemmin.

Keskustorin juhlaan saapuville jaetaan joulukuusen juurella kello 14.45 alkaen tuhat sinistä ja valkoista ilmapalloa, jotka päästetään yhtä aikaa ilmaan pormestarin puheen jälkeen.

Fuhrmann: Tampereen fanfaari

Sibelius: Isänmaalle
Tampereen Työväenyhdistyksen soittokunta
johtaa Tanja Karjalainen

Juhlapuhe
Pormestari Anna-Kaisa Ikonen

Eeva-Liisa Manner: Kirkkaat aamut kohoavat
Näyttelijä Elisa Piispanen

Pacius: Suomen laulu
Sibelius: Finlandia
Pirkanmiehet
Johtaa Tuomas Laatu

Maamme-laulu

Ilotulitus Ratinassa

Ilotulitus ammutaan Keskustorin juhlan jälkeen klo 15.45 Ratinasta.
Parhaat paikat seurata ilotulitusta ovat Nalkalantori ja Eteläpuisto. Laukontori on remontin vuoksi suljettu.

Itsenäisyyspäivän juhlinta Tampereella tulee aiheuttamaan muutoksia keskustan liikennejärjestelyille.

Juhlaliputus klo 8.00 - 20.00
Ikkunavalaistus klo 15.00 - 22.00

Sotaveteraaneille juhlalounas 5.12.

Tampereen kaupunki tarjoaa tamperelaisille sotiemme veteraaneille ja heidän puolisoilleen sekä leskille ja sotaleskille juhlalounaan itsenäisyyspäivän aattona torstaina 5.12.2013 kello 11–13 Tammelan, Nekalan, Pispan ja Pappilanpuiston palvelukeskuksissa. Juhlalounaalle osallistuvat myös pormestari ja apulaispormestarit. Pappilanpuiston palvelukeskuksessa paikalla on pormestari Anna-Kaisa Ikonen, Nekalassa apulaispormestari Leena Kostiainen, Tammelassa apulaispormestari Olli-Poika Parviainen ja Pispassa apulaispormestari Pekka Salmi. Apulaispormestari Mikko Aaltonen puolestaan osallistuu Tammenlehväkodin asukkaille itsenäisyyspäivänä 6.12. tarjoiltavalle lounaalle.

Tasavallan presidentin vastaanotto ja konsertti Tampere-talossa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän vastaanottoa ja konserttia Tampere-talossa 6.12. Tilaisuuteen on kutsuttu noin 1 700 vierasta, jotka saapuvat kaikista Suomen maakunnista ja edustavat yhteiskunnan eri aloja.

Kättelyn aloittavat kello 17.30 sotaveteraanit, joita on kutsuttu itsenäisyyspäivän vastaanotolle lähes sata. Kättelyn jälkeen noin kello 19.30 alkaa Isossa salissa konsertti, jonka orkesterina on Tampere Filharmonia ja solisteina Soile Isokoski, Vesa-Matti Loiri, Waltteri Torikka ja Maria Ylipää. Kapellimestarina toimii Santtu-Matias Rouvali. Konsertissa esiintyvät myös nuorisokuoro Sympaatti ja poikakuoro Pirkanpojat. Tampere-talon vastaanoton odotetaan päättyvän kello 22.30 mennessä. Yleisradio televisioi tapahtuman suorana lähetyksenä TV 1:ssä kello 17.15 - 21.30.

Lasten itsenäisyyspäivän tanssiaiset 7.12.

Suomen itsenäisyys on suuren juhlan aihe myös perheen pienimmille, jotka pääsevät juhlimaan iloista itsenäisyyspäivän juhlaa tanssiaisten merkeissä Tampere-talossa. Lasten itsenäisyyspäivän tanssiaiset järjestetään Tampere-talon Sorsapuisto-salissa lauantaina 7. joulukuuta 2013 kello 16.30-19.30. Ohjelmassa on tanssin lisäksi työpajoja, lastenmusiikkiorkesteri Loiskis ja pullabuffet.

Lisätietoja ohjelmasta ja lipuista löytyy alla olevasta linkistä.

» Lasten itsenäisyyspäivän tanssiaiset 7.12.2013 Tampere-talossa
http://www.tampere.fi/kulttuuripalvelut/lastenkulttuuri/lastenmenotpirkanmaalla/lastenitsenaisyyspaivantanssiaiset.html

Sivun alkuun

Itsenäisyyspäivän poikkeusliikenne

Itsenäisyyspäivän juhlinta 6.12. Tampereella aiheuttaa liikennejärjestelyjen ja bussireittien muutoksia keskustassa ja Tampere-talon läheisyydessä. Tampereen keskustassa on itsenäisyyspäivänä paljon tapahtumia ja väkeä on liikkeellä runsaasti, joten suositeltavinta on jättää henkilöautot kotiin ja tulla keskustaan busseilla tai kävellen.

Hämeenkatu on suljettuna Hatanpään valtatien ja Näsilinnankadun väliseltä osuudelta kello 14.30 - 16.00 Keskustorin tapahtumien ja soihtukulkueen vuoksi. Tampere-talon läheisyydessä suljetaan katuja kello 14:ään mennessä. Yliopistonkatu on suljettu Sorsapuiston puoliväliin asti. Sorsapuisto niminen katu ja Varastokatu ovat normaalissa käytössä. Suljettu alue rajautuu Sorsalampeen, Viinikankatuun ja Kalevantiehen. Kalevantie on myös suljettuna autoliikenteeltä. Myös jalankulkua alueella rajoitetaan. Kalevantien Tampere-talon puoleinen jalkakäytävä ei ole yleisesti käytössä. Viinikankadun jalkakäytävä on normaalisti käytössä. Suljetut reitit otetaan takaisin käyttöön kello 24 mennessä. Liitteenä olevasta kartasta näkyy yleisöltä suljettu alue. Kartassa alueen raja on merkitty keltaisella. Lisäksi ilotulituksen vuoksi autoliikennettä joudutaan keskustassa jonkin verran rajoittamaan yleisön oleskelualueilla. Nalkalankatu suljetaan kello 15.15-16.15.

Yleisöltä suljettu alue 6.12.2013 (pdf, 138 kt)

Joukkoliikenteen bussit siirtyvät poikkeusreiteille kello 11-11.30 reservijärjestöjen marssin ajaksi, kello 12.20-13.00 ohimarssin ajaksi ja Keskustorin juhlan ajaksi noin kello 14.30-15.45. Bussit palaavat normaalireiteille heti kun kadut avataan liikenteelle.
Tietoa itsenäisyyspäivän bussiliikenteen reittimuutoksista löytyy Tampereen joukkoliikenteen sivuilta:

» Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet vievät bussilinjoja poikkeusreiteille
Sivun alkuun

Pormestarin haastekampanja

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen haastaa Suomen Tampere -kampanjallaan kaikki kaupunkilaiset ja yritykset saattamaan Tampereen juhla-asuun ja täyttämään kaupungin tapahtumilla.
"Toivotetaan kaikki tervetulleiksi Suomen Tampereelle ja onnitellaan Suomea ennennäkemättömällä tavalla", toivoo Ikonen.» www.suomentampere.fi
Sivun alkuun

Itsenäisyyspäivän juhlinnan historiaa

Tampereen kaupunki järjesti ensimmäisen itsenäisyyspäivän juhlan vuonna 1927 Suomen itsenäisyyden 10-vuotisjuhlan kunniaksi. Seuraavan kerran juhla järjestettiin 10 vuotta myöhemmin.
Nykyisen muotonsa juhla sai vuonna 1954, kun kaupunginvaltuusto päätti, että itsenäisyyspäivän iltana pidetään Keskustorilla "lyhyin juhlavin menoin" kansalaisjuhla, joka päättyy ilotulitukseen. Valtuuston päätöksen mukaan jatkossakin juhla tuli järjestää samanlaisena kansalaisjuhlana.

» Itsenäisyysjuhla
Kaupunginarkiston sivuille on koottu tietoa tamperelaisten itsenäisyysjuhlien historiasta.

Katso myös