Muumiot valtaavat Vapriikin

16.12.2011 kello 09:15

Vuonna 2012 Vapriikissa noustaan korkeuksiin lintujen mukana ja laskeudutaan kuoleman valtakuntaan muumioiden matkassa. Luvassa on vauhtia ja jännitystä!

Lennossa Linnut Vapriikissa 24.2.2012­–21.4.2013

Lennossa Linnut Vapriikissa kertoo linnuista suomalaisten ja suomensukuisten kansojen kumppaneina läpi vuosituhansien, aina Kalevalan maailman syntymyyttien vesilinnuista nykypäivän Angry Birds -hahmoihin. Humoristisessa ja leikittelevässä näyttelyssä tutustutaan perusteellisesti lintuun sekä kulttuurisena että biologisena olentona. Näyttelyssä voi muun muassa kokea lentämistä lintujen kanssa, laulaa lintuaiheista karaokea ja pelata Angry Birds -livepeliä. Perheen pienimmät rauhoittuvat pehmeässä linnunpesässä.

Lennossa tarjoaa tuhdin tietopaketin suomalaisista linnuista ja tuo esille lintuaiheisia esineitä Pietari Suuren Etnografisesta museosta Pietarista ja suomalaisista museoista. Esineistä arvokkain on 21 000 vuotta vanha luinen joutsenfiguuri Siperiasta. Keskeisiksi teemoiksi nousevat ihmisen kaipuu lentää kuin lintu ja lintujen merkitys jumalten sanansaattajina ja sielun vertauskuvina mutta toisaalta lintujen tärkeys ihmisten ravintona ja osana suomalaista luonnonympäristöä.

Dear Maggie – William Lomax ja Tampere 20.4.–30.9. 2012

Dear Maggie – William Lomax ja Tampere nostaa päivänvaloon Vapriikin kuva-arkiston niin tutkijoille kuin suurelle yleisöllekin tuntemattoman, laajan ja merkittävän William Lomaxin valokuvakokoelman. Lomaxin Tampere-aiheiset valokuvat sijoittuvat 1800–1900-lukujen vaihteeseen. Näyttely avaa myös uuden näkökulman ulkomaalaisuuden teemaan. Englantilaissyntyinen William Lomax muutti pysyvästi Tampereelle 1891 Finlaysonin puuvillatehtaalle kankurimestariksi. Hän harrasti aktiivisesti valokuvausta ja oli muun muassa Fotografiklubben i Tammerforsin jäsen. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan korkeatasoinen valokuvakirja, jossa upeiden valokuvien rinnalla pohditaan Lomaxin valokuvatuotantoa, avataan hänen henkilöhistoriaansa sekä pureudutaan Fotografiklubben i Tammerforsin toimintaan.

MUUMIOT – matka kuoleman valtakuntaan 16.11.2012 – 31.3.2013

Kuoleman jälkeinen elämä tunnetaan monissa uskonnoissa. Se askarrutti myös muinaisia egyptiläisiä, jotka varustivat vainajansa viimeiselle matkalle tarkkojen sääntöjen mukaan. Ruumiit palsamoitiin ja muumioitiin. Vainajan mukaan varustettiin varallisuudesta riippuen niin arkisia tarvekaluja kuin myös kallisarvoisia rituaaliesineitä. Egyptin hautakammiot aarteineen ovat kiehtoneet ihmismieliä vuosisatojen ajan ja vetäneet puoleensa haudanryöstäjiä, onnenonkijoita, tutkijoita ja arkeologeja.

Vapriikin Muumiot-näyttely on koottu yhdessä Firenzen egyptologisen museon kanssa. Näyttely keskittyy muinaisen Egyptin kuoleman kultin esittelyyn; se perehdyttää mm. palsamoinnin ja muumioinnin saloihin. Näyttelyyn saadaan lainaksi täysin ainutkertaisia esineitä: oikeita egyptiläisiä muumioita, sarkofageja, rituaaliesineitä, koruja ja arkisia tarvekaluja. Osa näyttelyn esineistä on ranskalais-toskanalaisen retkikunnan (1828–29) kaivausten tulosta. Sitä johti Jean-Francois Champollion, Egyptin hieroglyfien arvoituksen ratkaisija.

10 näyttelyä yhdellä lipulla

Vapriikissa jatkavat 2012 näyttelyt Ladyn tyyli 18.3. saakka ja Täyttä kaasua Pyynikillä 3.6. saakka. Vapriikissa on myös Tampere 1918, Innovaatiot, Tammerkoski ja kosken kaupunki -näyttelyt, sekä Luonnontieteellinen museo, Kenkämuseo, Nukkemuseo ja Jääkiekkomuseo, jossa on esillä Teräsmies Teppo Numminen –näyttely 2.9. saakka.


Jaa:

Delicious   Digg   Facebook   Twitter   RSS
Mitä nämä ovat?