Sara Hildén

(1905–1993)

"Älkää nimittäkö minua mesenaatiksi. Sanokaa taiteen ystäväksi. Sillä sitä minä olen ja olen ollut koko aikuisen elämäni, aina siitä lähtien kun nuorena tyttönä ostelin tamperelaisten nuorten maalarien töitä." Näin sanoi Sara Hildén nimikkomuseonsa avajaisissa vuonna 1979.

Saara Ester Hildén syntyi Tampereella 1905. Suurimman osan lapsuuttaan hän vietti isovanhempiensa luona Lempäälässä, josta hän muutti vanhempiensa kuoleman jälkeen Tampereelle 1919. Tampereella 14-vuotias Saara sai myyjättären paikan Puku-Aitta -nimisestä vaatetusliikkeestä. Ura naisten vaatetusalalla oli alkanut. Näihin aikoihin hän alkoi kirjoittaa nimensä muodossa Sara Hildén. Aluksi hän toimi myyjättärenä ja myymälänhoitajana, kunnes hän vuonna 1952 perusti oman liikkeen.

Kesällä 1945 Sara Hildénille esiteltiin nuori taidemaalari Erik Enroth, jonka kanssa hän avioitui neljä vuotta myöhemmin. Molemmat menestyivät urallaan ja Saran liiketoiminta laajeni huomattavasti vuosien mittaan.

Avioliiton alkaessa rakoilla Sara Hildén tunsi elämänsä tyhjäksi ja hän halusi löytää harrastuksen, joka antaisi hänen elämäänsä muutakin sisältöä kuin pelkän liiketoiminnan. Hänen hyvä ystävänsä, Ateneumin taidemuseon apulaisintendentti E. J. Vehmas ehdotti, että hän alkaisi kerätä nykytaidetta. Kauniit esineet, keramiikka ja tekstiilit olivat aina kiinnostaneet Sara Hildéniä.

Harrastus oli muuttunut astetta vakavammaksi jo 1940- ja -50-lukujen vaihteessa, kun hän pyrki säilyttämään itsellään ja kokoelmana kaikki Erik Enrothin teokset. Hänellä oli varaa kerätä taidetta; muotiliikkeet menestyivät hyvin ja loivat edellytykset ostotoiminnalle.

Sara Hildénin säätiö

Sara Hildénin elämässä alkoi uusi vaihe, kun hän 57-vuotiaana alkoi määrätietoisesti kerätä taidekokoelmaa. Vuonna 1962 Sara Hildén allekirjoitti säädekirjan perustaakseen säätiön, jolle hän lahjoitti omistamansa taideteokset.

Seuraavien vuosien aikana kokoelma kasvoi. Vuosina 1962–1972 Sara Hildén vieraili kaikissa Venetsian biennaaleissa. Hän kävi myös säännöllisesti Pariisissa, missä tiukkaan ohjelmaan mahdutettiin gallerioiden, museoiden ja taiteilija-tapaamisten ohessa myös johtavien muotitalojen näytökset. Näillä matkoilla hän teki tärkeimmät hankintansa. Tunnetuimpia näistä klassikoista ovat Picasso, Gris, Léger, Bonnard, Giacometti, Klee, de Chirico, Miró, Delvaux, Moore, Bacon ja Morandi.

Sara Hildénin säätiön ja Tampereen kaupungin välillä solmittiin vuonna 1975 sopimus Sara Hildénin taidemuseon perustamisesta. Sopimuksen mukaan teoksia ei enää sijoitettu Ateneumin taidemuseoon vaan uuteen museoon Särkänniemeen. Sara Hildén kartutti kokoelmaa asiantuntijoiden avulla. Hän hankki modernismin klassikoita, jotta museo kykenisi tarjoamaan kävijöille yleiskatsauksen 1900-luvun alkupuolen keskeisistä taidehistoriallisista ilmiöistä. Hän osti myös nykytaidetta, jolloin hankinnat liittyivät yleensä museon järjestämiin vaihtuviin näyttelyihin.

Vuonna 1984 Sara Hildénille myönnettiin professorin arvonimi. Hänen ansiostaan maassamme on kansainvälisen modernin taiteen kokoelma, jonka arvo ja korkea taso tunnustetaan myös maamme rajojen ulkopuolella. Suomalaisen nykytaiteen kerääjänä hän vaikutti arvostettuna mesenaattina ja erityisesti nuorten taiteilijoiden ennakkoluulottomana tukijana. Säätiön nykytaiteen kokoelma on tarjonnut lähtökohdan myös monipuoliselle näyttely-yhteistyölle, joka on tehnyt mahdolliseksi monet merkittävät sekä suomalaista että ulkomaista nykytaidetta esittelevät näyttelyt Sara Hildénin taidemuseossa.

Professori Sara Hildén kuoli 7.10.1993 Tampereella.

Sara Hildénin säätiön kokoelma syntyi pitkän ja määrätietoisen asiantuntijatyön tuloksena. Koko toiminnan lähtökohtana oli kuitenkin Sara Hildénin oma henkilökohtainen ja intohimoinen suhde kuvataiteeseen. Teosta ei ostettu kokoelmaan, ellei hän itse ollut siihen mieltynyt. Hän suhtautui taideteoksiin kuin omiin lapsiinsa, rakasti niitä ja oli aina valmis puhumaan niistä ja esittelemään niitä. Uuden teoksen tulo kokoelmaan oli juhlahetki.

Sara Hildénin säätiö huolehtii edelleen taidekokoelman kartuttamisesta tallettaen museoon uudet hankintansa. Tällä hetkellä säätiön kokoelmaan kuuluu noin 5000 teosta.