Tampereen kaupungin Kulttuuripalvelut

Haiharan residenssitaiteilijat

Tällä sivulla julkaistaan Haiharan taiteiulijaresidenssissä työskentelvien taiteilijoiden esittelyjä ja haastatteluja. Haiharassa aiemmin vierailleiden taiteilijoiden haastattelut löydät aiemmat residenssitaiteilijat -sivulta.

Jyri Kolk (Viro)

Kuva: Alar Madisson

Tarttolainen kirjailija ja kääntäjä työskentelee residenssissämme 1.-15. joulukuuta 2017

Kuka olet? Wikipedia luokittelee minut virolaiseksi kirjailijaksi, kääntäjäksi ja journalistiksi.
Minulta on ilmestynyt 12 kirjaa, joista 8 runokirjaa (ensimmäiset niistä sisältävät lyhyitä kertomuksia), kolme lyhytproosaa sisältävää kokoomateosta sekä yksi romaani.
Työtäni on pidetty pari kertaa kirjallisuuspalkinnon arvoisena. Paraikaa työskentelen Tampereella ja työn alla on kahdeksas romaanikäännös, James Robertsonin sanaleikkien kyllästämä „To be continued.“ Mutta jatkan myös oman toisen romaanin kirjoittamista. Olen kääntänyt myös joitakin runoja. Journalistina kirjoitan silloin tällöin sanomalehtiin, en ole kuitenkaan varma, onko tuo riittävä syy kutsua ihmistä journalistiksi.

Kerro jotain itsestäsi. Miten sinusta tuli sinä?
Onhan jokainen meistä oma itsensä. Olemme lähtöisin omasta ympäristöstämme ja lapsuudestamme. Mutta - mene ja tiedä - mikä on minuun vaikuttanut ja millä tavoin. Totta puhuen en ole siitä kovin kiinnostunut. Pikemminkin ajattelen miten jatkan tästä eteenpäin.
Elämänkokemukseni on sopivasti monipuolinen; enimmäkseen olen toiminut ns. „oikeissa“ ammateissa, esimerkiksi ostopäällikönä tai varastotyöntekijänä. Freelancer-kirjailijana, myös kääntäjänä ja journalistina, olen toiminut syksystä 2016 alkaen.

Mikä inspiroi sinua?
Mistä hemmetistä sen tietää! Tämä on oikeasti eräs kinkkisimmistä kysymyksistä ja vaikeaa on vastata siihen paremmin kuin että minua inspiroi paitsi itse elämä myös lukemani tekstit.
Mielestäni maailmamme muodostuu suuresta määristä sanoja, ideoiden lataamia sanoja, ja juuri nämä inspiroivat ajattelemaan. Jotkut tekstini pohjautuvat konkreettisiin tapahtumiin. Kuitenkin käsittelen niitä teksteissäni siten, että tapahtumat muuttuvat tunnistamattomiksi.
Toisaalta, ei sitä tiedä, pieni osanen asian ytimestä voi jopa säilyäkin, vaikka tapahtumien yhteys oikeasti tapahtuneeseen on suhteellisen varauksellinen.

Millaiset ovat ensivaikutelmat Haiharasta? Viihdyn täällä hyvin. Vaikka olen ollut täällä vasta muutaman päivän, olen onnistunut paneutumaan hyvin töihin, tehnyt kävelyretkiä lähiympäristöön ja tutustunut myös jonkun verran kaupunkiin. Tutustun varmaan lisää, sillä tapaan täällä joitakin tuttavia. Haihara on mukava ja rauhallinen luovan työskentelyn paikka.

Käännös Maris Reinson

Siiri Sisask (Viro)

Virolainen laulaja ja lauluntekijä Siiri Sisask on enismmäinen laulaja, säveltäjä ja sanoittaja Haiharan taiteilijaresidenssin historiassa. Hän työskenteli residenssissä 16.-29.syyskuuta ja konsertoi työskentelykautensa päätteeksi Tampereella Emil Aaltosen museolla 27.9. Konsertti oli loppuunmyyty.

Kuka olet? Olen Siiri Sisask, virolainen taiteilija, muusikko ja säveltäjä.

Mitä taiteilijana oleminen sinulle merkitsee? Minulle on elämässäni kaikkein tärkeintä se, että taiteilijana olen omassa elementissäni - olen oma itseni.

Mikä inspiroi sinua? Elämä, luonto, kirjat, ihmiset, runot. Elämässä on aina jotain löydettävää, kun pitää mielen avoimena.

Millaiset ovat ensimmäiset vaikutelmasi Haiharasta? Haihara on tavattoman kaunis paikka, rauhallinen ja sen luonto on ihmeellinen. Vanhat kalliot, metsä, järvi. Olen täällä juuri syksyllä, kun puut vaihtavat väriä. Koivut tiputtavat lehtiään. On tilaa ajatuksille, on tilaa tekemiselle. Lisäksi täällä on hieno kartano, jonka isossa salissa saan yksin rauhassa soittaa pianoa ja säveltää uutta omaa musiikkia. Se syntyy helposti, koska paikka on juuri sellainen kuin luomistyöhön vaaditaan, rauhallinen ja inspiroiva. Olen kiitollinen, että minulla on mahdollisuus olla täällä kokonaiset kaksi viikkoa ja keskittyä omiin ajatuksiin.

Tekstin toimitus Marianne Luoma.

Tamás Szvet (Unkari)

Kuva: Teemu Keskinen

Unkarilainen valotaiteilija työskentelee residenssissä 1.-15.9.

ยป Tamás Szvet

Kuka olet?

Nimeni on Tamás Szvet, Olen unkarilainen taiteilija ja toimialani ovat enimmäkseen veistos, valotaide, sekä uusi media. Vuonna 2012 vierailin ensimmäistä kertaa Suomessa, Helsingin taideakatemiassa sekä Hämeenkyrössä ja Suomi teki minuun ison vaikutuksen. Erityisesti luonto ja maisemat. Tästä kokemuksesta ja Suomen talven pimeydestä olen saanut paljon inspiraatiota myös valotaiteilijana. Taiteilijana minua kiinnostaa erityisesti ihmisten kyky hahmottaa valoa ja valon tarjoamat mahdollisuudet taiteellisen sanoman välittämiseksi. Helsingissä oli vuonna 2016 Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen Galleriassa U esillä myös näyttelyni "Valoseanssi".

Mitä taiteilijaksi oleminen sinulle merkitsee?

Taiteilijana olen vapaa ja tietysti tämä tarkoittaa myös mahdollisuutta matkustaa ja nähdä maailmaa. Vanhemmillani ei ollut Kylmän sodan takia sellaisia mahdollisuuksia, onneksi on maailma siitä ajasta lähtien paljon muuttunut. Tykkään matkustamisesta, tykkään tutustua uusiin ihmisiin ja oppia tuntemaan toisia kulttuureja. Matkustaminen antaa myös mahdollisuuden oppia uusia asioita eri ihmisiltä, taidealalta ja sen ulkopuoleltakin. Töiden takia olen ulkomailla melko usein, mutta sen ansiosta olen rakentanut myös paljon uusia ystävyyssuhteita ympäri maailmaa.

Mikä inspiroi sinua?

Kirjallisuus, tiede, luonto. Suomi ja suomalaiset taiteilijat omalla suhtautumisella luontoon ja käyttämällä taiteellisessa työssä luonnonläheisiä materiaaleja.

Millaiset ovat ensimmäiset vaikutelmat Haiharasta?

Haiharan taidekeskus on erittäin kauniilla paikalla ja täällä saa työskennellä täydessä rauhassa. Koska työskentelen usein yöllä, jolloin luonnon voimat tulevat esille ihan eri tavalla, on Haihara ja sitä ympäröivä luonnonkauneus minulle täydellinen paikka.

Suomennos englannista: Riho Laurisaar