Tampereen kaupungin Kulttuuripalvelut

Vuoden 2015 näyttelyt

14.2.–1.4.2015 Jakarandajakkara ja Päivänkakkara
Jakarandajakkara ja päivänkakkara

Lastenkulttuurikeskus Rullassa nähdään runonäyttely Jakarandajakkara ja Päivänkakkara, jossa myös pienestä ja yksinäisestä voi tulla suuri ja merkittävä. Tavoitteena on saada
lapset katsomaan maailmaa eri näkökulmasta ja ilmaisemaan tajunnanvirtaansa sanataiteen avulla.

Näyttelyssä arjen esineet ja tilanteet heräävät eloon luettavien ja kuunneltavien runojen kautta. Nojatuoli haluaisi istua itse eikä vain olla istuimena, ja keinutuolin elämäntehtävä on olla maton terapeutti. Itse jakarandajakkara on vain jakkara, mutta Päivänkakkara on kissa. Sillä on kaverina nallekarhuja ja hylkeenpoikanen, joita saa halata. Mukana on työkaluista kertovia runoja, koska Päivänkakkara nikkaroi mielellään. Näyttelystä löytyy myös puu, jonka lehtiin voi kirjoittaa hyvänmakuisia sanoja.

Näyttelyn pohjana on Yrjö Kalmanlehdon samanniminen runosarja, jonka nimi on syntynyt näiden kahden sanan kivan rytmin vuoksi. Osa runoista on ruotsiksi ja englanniksi. Yrjö Kalmanlehto on runontekijä, joka on varsinaiselta siviiliammatiltaan toiminut erityisluokanopettajana.

11.4.–31.5.2015 Kuriositeettikabinetti – kokoelmia ja keräilyjä
Kuriositeettikabinetti Sara Hilden

Kuriositeettikabinetti esittelee keräilyharvinaisuuksia ja maailman erikoisuuksia. Sara Hildén -akatemian oppilaiden teokset liikkuvat tutkimusmatkailun ja keräilyn teemoissa, esillä on erikoisia esineitä, outoja otuksia ja hassuja hahmoja ja ne esitellään juhlallisessa ja elämyksellisessä keräilykabinetissa.

Näyttelyn kuriositeetit esittelevät värikkäitä kuvia tutkimusmatkoilta, ja kävijät voivat tutustua maailman eri kolkkiin, vierailla monenlaisissa tunnelmissa ja jopa meren alla. Luonnon ihmeellisyys paljastuu sukupuuttoon kuolleiden eläinten fossiileja ja hyönteisiä tutkimalla. Esillä on myös erikoisia ihmekoneita kuten Kuninkaallinen puuronheittäjä ja Näkymättömyys-lättykone. Vierailija voi istahtaa oman tutkimuspöydän ääreen ja tarkastella suurennuslasin avulla ihmeitä aivan lähietäisyydeltä.

Sara Hildén -akatemia antaa 7–18-vuotiaille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta, josta lapsi saa kattavan kuvan kuvataiteen eri tekniikoista ja materiaaleista. Opiskelu on tavoitteellista ja vuodesta toiseen etenevää. Koulussa opiskelee n. 400 lasta ja nuorta, ja tänä vuonna näyttelyssä esitellään 7–14-vuotiaiden lasten teoksia. Näyttely soveltuu parhaiten 7–10-vuotiaille.

8.8.–16.10.2015 Puistopäivä

"Kun jostain jää kasa pahvia saa toiset siitä hyvät leikit."

Puistopäivä on leikittävä pahvinen näyttely Lastenkulttuurikeskus Rullassa. Puistopäivä-näyttelyssä toisen roska on toisen aarre – koko näyttely on nimittäin rakennettu ylijäämäpahvista. Kuvataidekasvattaja Piipa Toivosen luomassa leikittävässä näyttelyssä voi hurauttaa pahviautolla onkimaan pahvikaloja ja juoda pahviset kalakahvit pahvikioskilla.

Näyttelyssä hyödynnetään leikkiä ja mielikuvitusta, syntyihän koko näyttelyn ideakin perhepäivähoitolapsien innostuksesta leikkiä pahvilaatikolla, jonka kylkeen leikattiin reikä. Puistopäivä onkin suunnattu erityisesti päivähoitoikäisille lapsille.

Puistopäivä valmistettiin alun perin juhlistamaan Kotkan lastenkulttuurikeskuksen 30-vuotistaivalta ja on kiertänyt jo yli kymmenentuhannen lapsen leikittävänä. Näyttelyn suunnitellut Piipa Toivonen on valmistunut animaatio-ohjaajaksi Turun Taideakatemiasta. Hän on työskennellyt mm. kuvataidekasvattajana sekä lavasterakentajana ja rekvisiittörinä.

31.10.–20.12.2015 Olipa kerran linnanjuhlat!
Rulla 10v.

Lastenkulttuurikeskus Rullaan on noussut ihan oikea satulinna juhlasaleineen ja sitä ympäröivine metsineen! Rullan 10-vuotissyntymäpäivää juhlitaan näyttelyllä Olipa kerran linnanjuhlat!

Tervetuloa valmistelemaan linnanjuhlia yhdessä! Linnassa voi seikkailla ja työpajassa osallistua koristelutalkoisiin. Mutta mitäpä olisi tarina ilman ilkeää velhoa, joka taikoineen yrittää estää iloiset pidot. Lasten apua tarvitaan velhon lumouksen kumoamisessa. Yhdessä suoritetaan monenlaisia tehtäviä, kuten tuodaan värejä haalistuneeseen kaupunkiin, houkutellaan kadonnutta naurua ja lepytetään lohikäärme kukilla.

Näyttelyn on suunnitellut Lastenkulttuurikeskus Rullan henkilökunta. Toteutuksesta ovat vastanneet rullalaisten lisäksi Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen lavastajaopiskelijat.

Rulla on perustettu vuonna 2005 Sara Hildénin säätiön ja Tampereen kaupungin yhteistyönä. Vuodesta 2007 toimintaa on ylläpitänyt yksin Tampereen kaupunki. Kymmenen toimintavuoden aikana Rullassa on käynyt noin 165 000 lasta ja aikuista tutustumassa taiteeseen ja kulttuuriin.