Tampereen kaupungin Kulttuuripalvelut

Vuoden 2014 näyttelyt

8.1.–2.3.2014 Avaruusromua

Rekku-koira on lähtenyt maata kiertävälle radalle tutkimaan avaruutta. Romut ja aarteet, kaikki ne elävät omaa elämäänsä valtaisassa avaruudessa. Tervetuloa seikkailemaan Rekun kanssa Susanna Mannerin Avaruusromua -näyttelyyn.

Näyttelyssä avaruutta ja sen kummallisuuksia lähestytään mielikuvituksellisesti Rekku-koiran seurassa. Rekku on löytänyt tähtiä puhuvan etanan ja Riemukaaren, joka yrittää opetella nauramaan. Hän on oppinut, että kuulaaksossa kuunnellaan kaunista
tähtisumukonserttia ja mustaan aukkoon voi hukata kätensä.

Avaruusromua-näyttely muuttaa muotoaan ja kasvaa näyttelykävijöiden käsissä. Vastaan avaruudessa tulee nimittäin myös Hyrskynmyrsky-yhteisteos, johon jokainen näyttelyvieras pääsee jättämään oman jälkensä.

Ylöjärveläisen kuvataiteilija Susanna Mannerin teokset ovat unenomaisia tilainstallaatioita, joita voi aistia monin tavoin. Näyttely on tarkoitettu kaiken ikäisille. Mannerin teoksista osa on kosketeltavia. Avaruusromua-näyttely oli edellisen kerran esillä kesällä 2012 Hämeenlinnan Lastenkulttuurikeskus Arxissa.

15.3.–1.6.2014 Sukellus – Näpsä-käsityökoulun kevätnäyttely

Näpsä-käsityökoulun Sukellus-kevätnäyttely pulahtaa raikkaasti merellisiin tunnelmiin Lastenkulttuurikeskus Rullassa. Lukuvuoden teemana on ollut vesi, mikä näkyy lasten töiden väreissä, muodoissa, rakenteessa ja tunnelmassa. Näyttelykävijät teema johdattaa kohti seikkailuja.

Näyttelyssä yleisö pääsee kohtaamaan sinisen veden syövereissä
piilottelevia mereneläviä ja aalloilla matkustavia puulaivoja, jotka ovat syntyneet kun 4–6-vuotiaat ovat tutustuneet työvälineisiin ja työstäneet havaintojaan vedestä satujen ja leikin avulla. Jännitys tiivistyy 7–16-vuotiaiden töissä, jotka johdattelevat kadonneiden aarteiden ja kaapattujen prinsessojen jäljille. Matkalla voi kohdata merenneidon ja värikkäiden kalojen lumoavia parvia. Meritunnelmaan virittelevät merimiesarkut ja säkit sekä matkalla tarpeelliset lokikirjat. Syventävien opintojen työt nostavat esiin myös ympäristönsuojelullisen näkökulman. Töiden teemana on ollut uhanalainen meri.

Näpsä-käsityökoulu on Suomen suurin käsityökoulu, joka järjestää käsityön taiteen perusopetusta laajan oppimäärän opetussuunnitelman mukaan. Taito Pirkanmaa ry:n Näpsä-käsityökoulussa opiskelee yli 1000 lasta, nuorta ja aikuista 11 paikkakunnalla Pirkanmaalla. Käsityökoulussa opitaan käsityön vaiheet suunnittelusta toteuttamiseen. Opetus kehittää tietoja ja taitoja käsityökulttuurin eri osa-alueilla vahvistaen oppijan kokonaispersoonallisuutta ja esteettistä valintakykyä ja kannustaen luovaan ongelmanratkaisuun. Opiskelu on opetussuunnitelmaan perustuvaa, tavoitteellista ja vuodesta toiseen etenevää.

9.8.–12.10.2014 Vesikäärme ja varjokoira

Vesikäärme ja varjokoira -näyttely johdattavat kokeilemaan nukketeatteria. Näyttely tarjoaa mahdollisuuden kokeilla nukketeatteria ihan itse. Kokonaisuudessa tutustutaan niin käsinukkeihin, keppinukkeihin kuin varjoteatteriinkin. Ja mitä jos nuken virkaa tekisikin lusikka?

Näyttely koostuu useasta nukketeatteripisteestä, joissa kussakin voi kokeilla oman esityksen tekemistä. Ensimmäisenä kävijä kohtaa merenalaisen maailman, jossa vesikäärmeet, merivuokot ja kalat esittävät hiljaista teatteriaan lasten avustuksella. Kappalukan kaupungissa puolestaan kokeillaan keppinukkeja ja keksitään seikkailuja vaikkapa ruova Mittumaarille. Varjoteatteripisteellä mietitään, miten varjot saadaan elämään. Entä osaako varjokoira haukkua? Käsinukeilla pienimmätkin voivat kokeilla nukketeatterileikkiä. Esillä on myös nukkeja eri nukketeatteriesityksistä. Tämän lisäksi Rullasta löytyy pöytä esineteatterille. Esineteatteri on mielenkiintoinen nukketeatterin muoto, jossa tavalliset esineet, kuten kenkä, kynä tai kattila voivat olla esityksen tähtiä.

Näyttelyn on suunnitellut ja toteuttanut Lastenkulttuurikeskus Rullan henkilökunta. Suurin osa nukeista ja lavasteista on nukentekijä Paula Maunun käsialaa. Osan nukeista on toteuttanut Marjukka Jakonen. Vitriineissä olevat teatterinuket ovat Kati Andrianovin ja Riku Laakkosen tekemiä ja ne ovat kiertäneet erilaisissa nukketeatteriesityksissä ympäri Eurooppaa.


25.10.2014–1.2.2015 Dinolandia – lasten suunnittelema dinosaurusnäyttely
Dinolandia

Mikä lapsia kiinnostaa dinosauruksissa? Lastenkulttuurikeskus Rullan Dinolandia-näyttelyä suunnitellessa saimme tietää, että lapset haluavat lentää lentoliskolla, ihmetellä ehkä isointa dinosaurusta ikinä ja tutkia aitoja fossiileja. Siksi näitä kaikkia asioita pääsee kokeilemaan Dinolandiassa.

Pitkäaikaisesta toiveteemasta näyttelyn on suunnitellut 7–9-vuotiaista lapsista muodostunut ryhmä yhdessä ammattilaisten kanssa. Näyttelyssä yhdistyvät tieteellinen ja mielikuvituksellinen näkökulma yli 65 miljoonaa vuotta sitten elettyyn aikakauteen. Lapsille tärkeää oli saada näyttelyyn mukaan oikeaa tietoa ja fossiileja, mutta mielikuvitusta kutkuttavaa teemaa haluttiin lähestyä myös toiminnallisesti ja elämyksellisesti.

Näyttelyssä lähdetään matkalle dinosaurusten aikaan, opitaan, miten tietoa dinosauruksista saadaan ja tutustutaan elämyksellisesti erilaisiin dinosauruksiin. Näyttely on suunnattu ensisijaisesti 6–11-vuotiaille.

Näyttelyn on tuottanut Lastenkulttuurikeskus Rulla. Mukana toteutuksessa ovat olleet myös Helsingin luonnontieteellinen museo, Tyrvään käsi- ja taideteollinen oppilaitos, kuvataiteilijat Jarno Vesala ja Markku Laskujärvi, Suomen ilmailumuseo ja Tredu.