Tampereen kaupungin Kulttuuripalvelut

Vuoden 2013 näyttelyt

3.2.–31.3.2013 Tarinametsä
Tarinametsä

Lastenkulttuurikeskus Rullaan helmikuussa saapuvassa Tarinametsä-näyttelyssä tapaat metsän eläimet, joiden tarinat tempaavat mukaansa jännittäviin seikkailuihin. Matkanjohtajana toimii Herra von Harakka, joka tuntee metsän kuin omat taskunsa.

Tarinametsä on toiminnallinen ja moniaistinen lapsille suunnattu näyttely, jossa kohtaavat taidekäsityö ja muotoilu, kansanperinne,
metsän eläimet, tarinankerronta sekä yhteisöllisyys. Herra von Harakka johdattaa katsojaa eteenpäin mielikuvien metsässä, josta löytyy monenlaista katsottavaa ja koettavaa. Näyttelyvierasta rohkaistaan luovaan prosessiin: oman tarinan ja kokemuksen työstämiseen taiteen keinoin. Työpajassa voi näyttelykaveriksi tehdä oman sorminuken.

Näyttelyn tekijätyöryhmässä korostuu moniammatillinen yhteistyö. Päivi Mikola on arkkitehti ja galleristi, joka on tuonut näyttelyyn metsän innoittamaa muotoilua. Huovutusmestari Marika Halmeen tekemiä ovat näyttelyn sympaattiset, huovutetut eläinhahmot. Riitta Johanna Laitinen on tekstiilisuunnittelija ja nuorisotyönohjaaja, joka vastaa näyttelykokonaisuuden tuottamisesta. Hänellä on osaamista nuorten ja erityisryhmien kanssa työskentelystä osallistavia taidemuotoja hyväksi käyttäen. Riitta Johannalta näyttelyssä on ryijyjä eri muodoissa sekä osallistavat käsityöt. Kiisi Isotalo on puolestaan tarinankertoja ja nuorisotyönohjaaja, jonka mukaansatempaavat tarinat viekoittelevat yleisön sisään metsän tarinoihin.

12.4.–26.5.2013 Taitavat
Taitavat Taidekaaren näyttely

Mitä tapahtui kun koululainen kohtasi kulttuurin? Taitavat-näyttely tuo Lastenkulttuurikeskus Rullaan Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelmassa tänä lukuvuonna valmistuneita oppilastöitä sekä maistiaisia oppilaille tarjotuista kulttuurikokemuksista. Toiminnallisessa näyttelyssä voit myös itse kokeilla eri taiteenlajeja.

Näyttelyssä voit jongleerata sirkusteltassa, opit tuntemaan Luonnontieteellisen museon Castor-majavan sekä pääset jättämään jälkesi päättymättömään animaatioon. Eri taiteenlajit ovat taipuneet oppilaiden käsissä kuviksi, ääniksi, liikkeiksi ja runoiksi. Rullan työpajoissa voit viikoittain kohdata myös Taidekaaren taiteilijoita tamperelaisten koululaisten tavoin. Tarkemmat työpaja-ajat voi
tarkistaa Rullan kotisivuilta.

Taidekaari on Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusohjelma, jonka kasvatuskokonaisuudet vaihtuvat eri vuosiluokilla. Jokaiseen kokonaisuuteen kuuluu vierailu, työpaja ja opettajan oheismateriaali. Kulttuuriin tutustutaan esimerkiksi museossa, taiteilijan työhuoneessa tai konserttisalissa. Rulla ja Taidekaari kuuluvat valtakunnalliseen Taikalamppu-lastenkulttuuriverkostoon, joka viettää 10-vuotisjuhlavuottaan. Tampereella esiin halutaan nostaa lasten oma kädenjälki.

3.8.–15.9.2013 Kun yö värittää

Minne värit ovat kadonneet? Tämä kysymys ihmetyttää Unna ja Annu Auttia. Lapsille suunnattu Kun yö värittää -taidenäyttely täyttää Lastenkulttuurikeskus Rullan yön möröillä, jotka kohdataan sana-, kuva- ja käsityötaiteiden keinoin. Taidenäyttelyssä tärkeimmässä roolissa on lapsen oma osallistuminen taiteen tekemiseen ja kokemiseen.

Taidenäyttelyn runkona toimii tarina, jossa fiktiiviset hahmot, värinautit Annu ja Unna Autti, kohtaavat pelkojaan yön värittäessä heidän kotiaan erinäköiseksi. Monitaiteellisuus, moniaistillisuus ja ekologisuus ovat taidenäyttelyn kulmakiviä. Taidenäyttelyn takana ovat luokanopettajaopiskelijat Mona Paalanen ja Anni Pöyhönen, joiden kiinnostuksen ja osaamisen alueet mahdollistavat näyttelyssä esille tulevan monitaiteellisen työskentelyn. Ekologisuus puolestaan kumpuaa tarpeesta tehdä taidetta ympäristöä kuormittamatta. Taidenäyttelyn materiaalit hankitaan kierrätettyinä tai lahjoituksina uusiokäytön kautta. Taidenäyttely on myös tutkimusprojekti, sillä se liittyy Paalasen ja Pöyhösen pro gradu -tutkielmiin.

Taidenäyttelyn idea lähti Paalasen ja Pöyhösen omasta toiveesta rakentaa taidenäyttely, jossa kaikkeen saa koskea ja jossa kävijä saa osallistua taiteen tekemiseen. Taidenäyttelyssä otetaan kaikki astit käyttöön ja kävijät pääsevät kuuntelemaan ja kurkistelemaan, miten pelot syntyvät, kun yö värittää.

28.9.–3.11.2013 Sirkus saapui kaupunkiin – Astu estradille ja opi temppu!

Minkälaisia eläimiä Suomea on kiertänyt sirkuksen matkassa? Minkälaista oli olla sirkustaiteilijan lapsi? Millainen oli sirkustaiteilijan päiväohjelma? Lastenkulttuurikeskus Rullan valloittavassa Sirkus saapui kaupunkiin -näyttelyssä kurkistetaan 1900-luvun alussa Suomea kiertäneen kuvitteellisen sirkusseurueen elämään. Samalla pohditaan myös sitä, kuinka sirkuksen maailma on muuttunut tähän
päivään tultaessa.

Näyttelyn keskuksena toimii sirkusmaneesi, jossa lapset pääsevät heittäytymään sirkuksen sankareiksi ja harjoittelemaan sirkustemppuja Katja Ranta-Penttilän suunnittelemien sirkuskorttien avulla. Tutuksi tulevat myös sirkuksen erilaiset työt ja arjen rytmi sekä sirkukseen ja sirkustaiteilijoihin liittyvät mielikuvat vapaudesta ja erilaisuudesta. Sirkuksen elämä on kuitenkin ollut myös ankaraa työtä.

Näyttelyn on tuottanut Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Kulttuurikasvatusyksikkö Taiten ja Kulttuurikeskus Pii Poon kanssa.

16.11.–20.12.2013 Lastenkulttuurikeskus Rullan vanhan ajan joulunäyttely

Lastenkulttuurikeskus Rullaan saapuneen joulunäyttelyn kotitontulla on nyt kinkkinen ongelma. Perheen äiti on joutunut sairaalaan ja palaa kotiin vasta aatoksi. Jouluvalmistelut olisi saatava valmiiksi, mutta mitä kaikkea pitikään tehdä?

Lastenkulttuurikeskus Rulla kutsuu lapset mukaan auttamaan tonttua ja tutustumaan vanhoihin suomalaisiin jouluperinteisiin. Näyttelyssä kurkistetaan tupaan, tutustutaan vanhoihin leikkeihin, ruokitaan tallin eläimet ja päästäänpä oikein savusaunaankin. Samalla tutuksi tulevat vanhat jouluperinteet.

Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen opiskelijat sekä Rullan omat kädentaitajat. Näyttely on ollut aiemmin esillä Rullassa jouluna 2011, mutta nyt näyttely on höystetty uusin tarinoin.