Tampereen kaupungin Kulttuuripalvelut

Vuoden 2012 näyttelyt

14.1.–4.3.2012 Tuntumaa
Tuntumaa-näyttely

Tässä näyttelyssä taideteoksia saa koskettaa, haistaa, kuunnella ja maistaa. Tuntumaa-näyttelyssä hyödynnetään useiden eri taiteenalojen moniaistisia ulottuvuuksia. Valokuvaaja Sanna Heikintalon ja toimittaja Jaana Teräväisen työt käsittelevät sitä, miten teksti herättää erilaisia mielikuvia näkevien ja sokeiden mielissä. Näkörajoitteinen kuvataiteilija Maarit Hedman on tehnyt maalauksen,
joka on kaunis koskettaa, kun taas Kirsi Jaakkolan maalaus kutsuu lentämään.

Vaatesuunnittelija Mervi Kuittinen-Karivirran silkkiperhosenkoteloiden pinnalla voi tuntea kovan ja pehmeän eron ja Hilda Kozarin 3D-installaatiossa tutustutaan taiteeseen makujen kautta. Säveltäjä ja muusikko Kari Mäkiranta johdattaa kokijan matkalle ääneen, jonka aikana musiikkia sekä kuunnellaan että tuotetaan. Veistäjä Veijo Setälä luo puolestaan illuusion väkijoukossa kulkemisesta.

Tuntumaa-näyttelyn kaikkiin teoksiin saa koskea. Turkulainen kirjoittajaryhmä Tapiiri on kirjoittanut jokaisesta teoksesta tai teosparista runomuotokuvan. Ripustuksessa on huomioitu esteettömyys, näkövammaiset sekä lasten ja nuorten mittasuhteet.

Näyttelyn tuottaminen ja kuratointi on osa Marika Leinonen-Vainion taiteen maisterinopinnäytetyötä Aalto-yliopiston Porin taiteen ja median laitokselle.

17.3.–21.4.2012 Näpsä-käsityökoulu: Ilma, lento, keveys
Ilma Lento Keveys - Käsityökoulu Näpsä

Näpsä-käsityökoulun Ilma, lento, keveys -näyttelyssä 17.3.–22.4. pääsee näkemään, miten nuoret muotoilijat ilmentävät lentoa ja keveyttä käsitöissään. Lukuvuoden teema innoitti Näpsän oppilaita muun muassa muotoilemaan lintuja monista eri materiaaleista ja punomaan niille pesiä. Pienimmät näpsäläiset rakentelivat lentokoneita ja painoivat kasseihinsa lentäviä pikkuötököitä. Lintutornissa näyttelykävijät voivat kokeilla, miltä maailma näyttää lintuperspektiivistä, ja lukunurkassa tutustua lintu- ja lentoaiheisiin kirjoihin. Näyttelyn yhteydessä rakennellaan myös erilaisia lentohärveleitä.

Näpsä-käsityökouluissa rohkaistaan tuomaan yksilölliset havainnot ja kokemukset näkyviksi. Näyttelytyöt kertovat lasten ja nuorten ilosta tehdä käsillään ja luovuudesta löytää se oma muoto ja ilmaisu yhteiselle aiheelle. Esillä olevat, ryhmätöinä rakennetut pienoismallit opettavat lapsia suunnittelemaan ja toteuttamaan teoksia yhdessä. Samalla opittiin myös huomioimaan kaikki ryhmän oppilaat.

Näyttely on osa Käsi- ja taideteollisuusliiton ja Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton yhteistä taide- ja muotoilukasvatushanketta, joka puolestaan on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa. Näpsä juhlistaa designin juhlavuotta myös Iloa iholle -teemaviikolla, joka näkyy Rullassa lauantaina 14.4. teemapäivänä. Viikon aikana lapset voivat tulla kuvauttamaan itsensä lempivaatteissaan. Kuvista kootaan Rullaan Lempivaate -näyttely. Design-päivänä järjestetään myös muotoiluun ja suunnitteluun liittyviä työpajoja.

Taito Pirkanmaa ry:n Näpsä-käsityökoulu on Suomen suurin käsityökoulu, joka järjestää laajan oppimäärän mukaista käsityötaiteen perusopetusta.

28.4.–3.6.2012 Koreeta!
Koreeta-näyttely Sara Hilden

Sara Hildén -akatemian värikäs ja mielikuvitusta hivelevä kevätnäyttely keskittyy esittelemään kuvataidekoulun 7–12-vuotiaiden oppilaiden koristautumiseen ja asusteisiin liittyviä
teoksia. Erilaisin tekniikoin toteutetut työt paljastavat lasten ilmiömäisen kekseliäisyyden, innokkuuden ja heittäytymiskyvyn. Näyttelyssä mielikuvitus pääsee valloilleen ja kadonneet ja rikkinäiset lelut voivat löytää paikkansa esimerkiksi taikurin saappaista. Lapset, prinsessat, supersankarihahmot ja eläimet esittäytyvät yllään jotain uusinta uutta, jotain vanhasta tuttua ja jotain omituista. Nuorten suunnittelijoiden töissä uuden ilmeen ovat saaneet niin Saulin ja Jennin edustusasut kuin kevään T-paitamuotikin. Näyttelyvieraat saavat myös itse kokeilla uusia olemuksia hykerryttävissä tintamareskeissa. Ota siis kamera mukaan!

Pukeutuminen, koristautuminen ja muotoilu ovat olleet kuvataidekoulujen teemana Iloa iholle -teemavuoden puitteissa. Koreeta!-näyttelyn lisäksi Sara Hildén -akatemia on osallistunut teemavuoteen pukemalla Tampereen Hämeensillan patsaat yllätyksellisesti. Oletko huomannut?

15.7.–21.10.2012 Pikku Kakkonen Rullassa
Pikku Kakkonen Rullassa

Odotetussa näyttelyssä astutaan suosikkiohjelman lavasteisiin tutussa seurassa! Pikku Kakkonen on koonnut näyttelyksi historiallista ja uudempaakin materiaalia jo useille sukupolville tutun tv-ohjelman taipaleelta. Lastenkulttuurikeskus Rullaan Tampereelle ovat saapuneet Karvakuonot Puskii-laivallaan, Touho nimipäiväonnitteluineen, Maltin ja Valtin kulkupelit sekä Taitosten perheen nukketalo. Lapset kutsutaan esiintymään roolivaatteissa Sirkus Temppulan lavalle, istahtamaan Pikku Kakkosen lavasteen sohvalle ja katselemaan itseään videotykin kuvasta, leikkimään nukketeatteria sukkanukeilla sekä askartelemaan Neppajymykerhon ohjeilla.

Näyttelyssä yhdistyvät niin Pikku Kakkosen kuin Lastenkulttuurikeskus Rullankin arvot, joiden mukaan toiminnalla pyritään tukemaan lapsen kasvua sekä positiivisen minäkuvan muodostumista, innostamaa lasta leikkiin, luovuuteen ja omaan ajatteluun, sekä tarjoamaan myönteisiä ja rohkaisevia kokemuksia kulttuurin parissa.

3.11.2012–20.1.2013 Saareen
Saareen-näyttelyn sukelluskello

Lastenkulttuurikeskus Rullassa puhaltavat merituulet, kun Saareen-kiertonäyttely johdattelee niin lapset kuin aikuisetkin suomalaisten meritarinoiden maailmaan. Saareen on näyttely vedestä, maasta, sanoista, tunteista ja tarinoista. Se on moniaistinen taideseikkailu, joka alkaa veneestä, vie veden alle, sukelluskelloon ja lopulta saareen.

Mitä mietti Uppo-Nalle kelluessaan laineilla? Miltä tuoksuu kalastajan mökissä? Minkälaiset muistot sinut johdattelevat meren äärelle? Näyttely tuo suomalaisten kirjailijoiden saarikertomukset ja tarinat merestä elämyksellisesti koettaviksi. Myyttinen tarustomme elää näyttelyssä kerroksena uusien, tuttujen ja tuntemattomien, jo kerrottujen ja vielä kertomista odottavien tarinoiden joukossa.

Näyttelyn on tuottanut kulttuuritalo Valve, jonka lastenkulttuurin toimintaa rahoitetaan Opetusministeriön Taikalamppu-avustuksella.