Tampereen kaupungin Kulttuuripalvelut

Vuoden 2011 näyttelyt

7.5.–5.6.2011 Metsän merkit
Metsän merkit -näyttely

Lastenkulttuurikeskus Rullaan kootussa näyttelyssä voi tutustua Näpsä-käsityökoulun oppilaiden käsitöihin, joiden teemana on Metsä. Tuotteet ja teokset on tuotettu luonnonmateriaaleista. Pienet näyttelyssä kävijät pääsevät harjoittamaan erätaitojaan mm. latoen nuotiopuita kodassa isompien unelmoidessa omia majaprojekteja tulevalle kesälle.

Näyttelyssä voi havainnoida, kuunnella ja haistellakin metsään liittyviä asioita. Rullasta löytyy myös pesäkolo, jonka asukkaasta ei näy jälkeäkään. Millainen otus siellä mahtaa majailla?

Useimmat Näpsän oppilasryhmät ovat käyneet tutustumassa Museokeskus Vapriikin Karhu-näyttelyyn. Kaikkien ikäryhmien opetuskokonaisuuksien teemoina on ollut metsä sekä karhu myyttisenä ja luonnollisena hahmona. Pienimpien opetusohjelmassa aihetta käsiteltiin satujen ja leikin kautta. Kolme karhua -satu johdatteli valmistamaan omalle pehmonallelle sängyn puusta ja paperimassasta, värjäämään lakanat patjan päälle ja huovuttamaan tyynyn ja peiton villasta. Lisäksi muotoiltiin savesta keraamiset puurokupit.

Opinnoissaan pidemmälle ehtineet pohtivat metsän merkityksiä ja siihen liittyviä perinteitä sekä omaa suhdettaan metsään. Talven aikana tutustuttiin metsän eläimiin, kasveihin ja tarustoihin valmistamalla mm. kirjailtuja ja huovutettuja nalleja, reppuja metsäretkille, kasviprässejä sekä kasviaihein kuvioituja tekstiilejä.

Näyttelyn kautta katsojalle välittyy ajatus, jonka mukaan jokainen meistä pystyy tekemään pieniä tekoja luonnon ja vihreämmän ympäristön hyväksi. Käsityöosaaminen peilautuu ympärillämme olevista esineistä, rakennuksista, pukeutumisesta ja siitä, miten kohtelemme ympäristöämme. Lähes kaikki elinympäristömme materiaalit soveltuvat käsitöihin. Käsityön tekemisen kautta mahdollistuu materiaalisen elinympäristön ymmärtäminen, joka ohjaa aikanaan vastuun ottamiseen. Käsityöpajoissa työskentely on käytännön asennekasvatusta kestävän elinkaariajattelun ja arvomaailman rakentajana. Näpsässä rohkaistaan tuomaan yksilölliset havainnot ja kokemukset näkyviksi.

6.8.–18.9.2011 Valon liikahduksia

Oravanpesissä tuikkivat hyvän mielen valot ja Taikajoen jäätiköllä juoksevat revontulet. Entä mistä toukat haaveilevat, ja millainen on kaukainen ystävä? Valon liikahduksia -näyttelyssä tutustutaan muun muassa näihin asioihin ja tutkitaan valoa vähän itsekin. Installaatioissa on esillä lasten töitä valosuunnittelija ja TeM. Maaret Salmisen taidepajoista, jotka liittyvät hänen taiteelliseen väitöstutkimukseensa Teatterikorkeakoulun Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksessa.

Pajat on toteutettu syksystä 2009 alkaen Pirkkalassa Pereen, Kurikankulman ja Kurikansiiven päiväkotiryhmissä sekä Nuolialan koulun esiopetusluokassa Esi C. Pajoihin on liittynyt olennaisesti se, että lapset kehittävät omia tarinoita sekä tutkivat, kokeilevat ja oivaltavat. Työt on saanut viedä kotiin, missä leikki jatkuu vaikkapa taskulampun avulla kotiväen kanssa.

Tarinoinnin lisäksi töissä on pohdittu tunteita sekä tutkittu kokoeroja, struktuuria, kerroksellisuutta, värejä, tilaa kolmiulotteisena ja litteänä, sekä valon avulla luotavia syvyysvaikutelmia ja muuttuvia tunnelmia. Näyttelyn yhteydessä järjestetään työpajoja Lastenkulttuurikeskus Rullassa sekä erikseen sopien päiväkodeissa.

1.10.–13.11.2011 Apinan kodissa, puiden keskellä

Haluaisitko halata taideteosta tai ryömiä apinanleipäpuun sisään kuuntelemaan kenialaista äänimaisemaa? Apinan kodissa, puiden keskellä -tekstiilitaidenäyttely kutsuu lapset ja vähän vanhemmatkin konkreettisesti sisään taidenäyttelyyn. Lapset voivat myös piirtää ja värittää vaikkapa seeproja, kirahveja tai omia mielikuvituseläimiään osaksi näyttelyä.

Apinan kodissa, puiden keskellä on kolmen tekstiilitaiteilijan Lastenkulttuurikeskus Rullaan kokoama yhteisnäyttely. Näyttelyn taiteilijoiden Minna Impiön, Mari Martikaisen ja Maija Eskon töitä yhdistää luontoteeman lisäksi se, että teoksia voi tutkia sekä katselemalla että koskettamalla.

Minna Impiön ja Mari Martikaisen yhteisteos Baobab on toteutettu yhteisötaideteoksena Karinden kylässä Keniassa. Kylän naiset ovat virkanneet 3000 kangaslappua, joista Minna Impiö ja Mari Martikainen ovat koostaneet jopa kolmen metrin korkeuteen nousevan Baobab-puuteoksen. Puun sisällä voi kuunnella puutamaanien, ibisten, aamulintujen, vuohien ja kanojen ääniä. Teoksen äänisuunnittelija on Kaisa Sivonen.

Luontoteema jatkuu Maija Eskon tekstiiliteoksissa. Halattavat tekstiiliteokset liittyvät niin luontoon kuin kulttuuriympäristöönkin. Teoksiin liittyvät lyhyet tekstit paljastavat ajatuksen tekijän antamista merkityksistä ja johdattelevat katsojaa omien kokemusten äärelle.

26.11.2011–8.1.2012 Kun nuuttipukki rekeen nousi
Joulunäyttely Talli

Lastenkulttuurikeskus Rullan vanhan ajan joulunäyttely Kun nuuttipukki rekeen nousi johdattaa lapset jännittävään jouluseikkailuun. Nuuttipukin perinteinen tehtävä on viedä joulu loppiaisena, mutta tänä vuonna hän on liikkeellä aivan liian aikaisin! Ainoa mahdollisuus pelastaa joulu on suorittaa kaikki jouluperinteet mahdollisimman säntillisesti ja oikeassa järjestyksessä.

Rullan vanhan ajan joulunäyttelyssä nähdään joulun tuttu miljöö: tupa, talli, sauna ja rekiretki. Tuvan pöytä on katettu jouluherkuin ja tallissa hirnahtelee hevonen. Saatatpa nähdä vilauksen vanhasta tutustua saunatontustakin! Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen opiskelijat sekä Rullan omat
kädentaitajat.