5.11.2003

LEHDISTÖTIEDOTE

Tuhannen kengän tarina Vapriikissa

Tervetuloa tiedotustilaisuuteen torstaina 13.11. klo 12 Vapriikkiin

Uusi kenkämuseo avautuu Tampereella 20 vuoden tauon jälkeen. Marraskuun 15. päivä avautuva näyttely on koottu museon 6000 kengän kokoelmasta. Kenkämuseon näyttely koostuu neljästä osastosta. Tehdassalissa kerrotaan kengänteon vaiheet suunnittelijan pöydältä valmiiseen tuotteeseen. Kenkäkoneita käyttävät animaatiohahmot Antti Ahkera ja Ville Väkevä. Valkokankaalta voi seurata työskentelyä kenkätehtaassa 1930-50-luvuilla - vilahtaapa filmillä myös itse Emil Aaltonen, tamperelaisen kenkäteollisuuden perustaja. Tietokoneilla voi pelata Tee kenkä -peliä tai tutkia Tampere - kenkätehtaiden pääkaupunki -tietokantaa. Tamperelaisten kengäntekijöiden tarinakirja kertoo millaista on ollut työskennellä kenkätehtaassa eri vuosikymmeninä. Suutarin saappaissa -osastolla työskentelee suutari Kustaa verstaassaan kynttilän ja suutarinsilmän valossa. Keskiaikaiset patinukset, säätyläisten kengät, kansan tuohivirsut, pieksut ja tallukkaat kertovat suomalaisen kengän historiaa.

Näyttelyn pääosasto on nimeltään Teollisen kengän tarina. Esillä on tuhat kenkää sadan vuoden ajalta kansainvälisestikin merkittävästä teollisen kengän kokoelmasta. Osastolla museovieras kohtaa tutuntuntuisia ja muistoja herättäviä arki-, juhla- ja talvikenkiä sekä myös tuntemattomampia malleja. Tuleville kenkäsuunnittelijoille ja muodin luojille näyttely on aarreaitta. Kenkämuseon näyttely on osa Vapriikin perusnäyttelyä ja kenkään liittyvistä erikoisteemoista avautuu keväällä 2004 Kengän vuodenajat –näyttelysarjasta osa Kevät.

Ajatus Kenkämuseon perustamisesta Tampereelle esitettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1937. Asialla olivat Kenkä- ja nahkamiesten kerhon jäsenet, erityisesti Väinö Huttunen, merkittävän naisten kenkiä valmistaneen tehtaan perustaja. Kenkämuseo-hanke eteni hitaasti aina 60-luvulle saakka, jolloin asialle vihkiytyivät Mikko Westerberg ja Reino Vaala. He puhalsivat projektiin puhtia ja saivat kerätyksi tehtailta edustavan kenkäkokoelman. Tampereen kaupunki lähti hankkeeseen mukaan ja kenkä- ja nahkamuseo sai tilat Tampereen teknillisestä museosta vuonna 1971. Kenkämuseo-osasto oli esillä kymmenen vuotta vuoteen 1982, jolloin tila tarvittiin Kumi-näyttelylle.

Uusi kenkämuseo tekee yhteistyötä Hämeen Ammattikorkeakoulu Wetterhoffin ja Tampereen Ammattiopiston kanssa. Muita yhteistyötahoja ovat Kenkäneuvosto, Muotikaupan liitto, Kenkä- ja nahkamiesten kerho sekä toimivat kenkätehtaat. Näyttely- ja tutkimusyhteistyötä viritellään lisäksi muiden kenkämuseoiden kanssa.

Tiedotustilaisuudessa ovat paikalla Vapriikista museotoimenjohtaja Toimi Jaatinen ja museoamanuenssi Ritva Palo-oja sekä Kenkä- ja nahkamiesten kerhon ammatinvanhin Timo Järveläinen ja näyttelyarkkitehti Taina Väisänen.

Lisätietoja:
museoamanuenssi Ritva Palo-oja puh. 03-31466562 tai 050-5969096

Lehdistökuvat: Pirjetta Jussila puh. 03-31465306 tai 050-3211189

Vapriikki, Veturiaukio 4 (Tampellan alue),Tampere
puh. 03-31466966 Avoinna ti, to-su klo 10-18, ke 11-20, ma suljettu
Tampereen Kaupunki

Museokeskus Vapriikki | Sivu päivitetty: