>> Maantieto & historia   Uskonto   Äidinkieli   Matematiikka   Biologia   Kuvaamataito


KIRKOT

Kirkot olivat pitkään ainoita julkisia rakennuksia maaseudulla ja tärkeitä tapaamispaikkoja. Ehtoollisella käynnit merkittiin muistiin, ja jos oli pitkään poissa niiltä, asiasta huomautettiin.

Uskonpuhdistuksen jälkeen etsittiin luterilaisille sopivaa kirkkomallia. Jumalanpalveluksessa saarnasta oli tullut entistä tärkeämpi, ja saarnastuoli piti saada lähelle kuulijoita. Ristin muotoinen kirkko sopi hyvin tähän tarkoitukseen. Sisänurkat viistämällä kirkkoon saatiin lisää tilaa, ja kirkkosali rakennettiin täyteen penkkejä. Suomeen ajatus ristikirkosta tuli Ruotsin kautta Keski- Euroopasta, jossa monet renessanssikirkot olivat ristin muotoisia. Kuitenkin vain Suomessa puukirkot ovat näin suuria ja monin tavoin viistettyjä. Niitä rakennettiin yli sadan vuoden ajan.

Kirkonkelloja soittamalla on kerrottu eri tilaisuuksien alkamisesta ja jopa siitä, oliko haudattava mies, nainen vai lapsi ja minkä ikäinen hän oli. Kellot ovat joko kirkon kellotornissa tai erillisessä kellotapulissa. Tapulit tehtiin hiukan eri mallisiksi eri puolilla Suomea.

Tehtävä 7

Etsi kirjallisuudesta Pirkanmaan ristikirkkoja (n.20) ja ryhmittele ne:
a) Kuinka monessa kirkossa kellotapuli on erikseen, kuinka monessa osa kirkkoa?
b) Kuinka monessa kirkossa sisänurkat on viistetty, kuinka monessa taas ulkonurkat?

Tehtävä 8

Missä sakarassa alttari sijaitsee? Muistele keskiaikaisen kirkon ilmansuuntia, periaate on sama! Missä sakaristo (sakasti) voisi olla ristikirkossa?

© 2004 Tampereen kaupunki
Museotoimi / Pirkanmaan maakuntamuseo