Tampereen taidemuseo

 

 

 

Tyko Sallinen

Tampereen taidemuseo
11.9.1999 - 2.1.2000

yko Konstantin Sallinen (1879 - 1955) on keskeinen taiteilija sekä Suomen 1900-luvun taiteen että suomalaisen itseymmärryksen kannalta. Tänä vuonna hänen syntymästään tulee kuluneeksi 120 vuotta, minkä kunniaksi Helsingin kaupungin taidemuseo ja Tampereen taidemuseo toteuttavat yhdessä laajan, lähes 170 teosta käsittävän näyttelyn.

Jo opiskeluaikanaan Sallinen herätti pahennusta käytöksellään ja vuoden 1912 Kevätnäyttelystä lähtien myös teoksillaan, jotka sytyttivät 1910-luvun kuluessa kolme "sotaa Sallisesta". Ensimmäisen jälkimainingeissa Sallinen itsekin toviksi jätti taistelukentän ja siirtyi Michiganin Hancockiin amerikansuomalaisten työväenlehtien Työmiehen ja Lapatossun kuvittajaksi.

  Sallisen 1910-luvun teokset ovat hänen tuotantonsa keskeinen osa, josta käytiin myös kiivaimmat keskustelut. Sekä närkästystä että ihastusta herättivät hänen rajut ja hienostuneet ihmiskuvansa, joiden mallit hän löysi omasta lähiympäristöstään. Erityisen tunnettuja ovat ensimmäistä vaimoa Helmiä esittävät fauvistiset Mirri-maalaukset vuosikymmenen alusta. Samoihin aikoihin Sallinen maalasi myös huikaisevan värisiä maisemia etenkin Karjalasta Sortavalan seuduilta, missä hän perheensä kanssa asui kahteenkin otteeseen. Vuosikymmenen puolivälissä teokset muuttuivat pohtien rakennetuiksi ja tummasävyisiksi Cézannen ja kubismin ihanteiden mukaisesti. Tällä tyylillä Sallinen toteutti suuret kansanelämän ja ekstaasin kuvauksensa Jytkyt ja Hihhulit 1918.
  Uskonnollisen kokemuksen kuvaajana Sallinen onkin intensiteetiltään vertaansa vailla Suomen taidehistoriassa. Myös hänen näkökulmansa laajeneminen on kiehtovaa: lestadiolaisseuroista luterilais-kirkollisille kinkereille, sieltä ortodoksiseen Valamoon ja lopuksi kristinuskon ydinkertomuksiin, Kristuksen syntymään ja kuolemaan.  
  Sallisen persoona ja tuotanto on synnyttänyt ja synnyttää vastakkaisia tulkintoja. Taideyleisölle ja taidekirjoittajille hän on ollut luonnon alkuvoima ja äärimmäisen hienostuksen edustaja, perisuomalainen ja kansainvälinen, proletaari ja aristokraatti, herätyssaarnaaja ja boheemi, raaka ja hellä. Niinpä jokainen sukupolvi tarvitsee oman Sallis-näyttelynsä. Tämä on meidän, ja se on esillä Tampereen taidemuseossa 11.9.1999 - 2.1.2000.

 


 

 

Tampereen arkkitehtiosasto ja kansainväliset opiskelijakilpailut

Tampereen teknillisen korkeakoulun arkkitehtuurin osaston oppilastyönäyttely sisältää palkittuja ehdotuksia kansainvälisistä opiskelijoille suunnatuista kilpailuista. Arkkitehtuurin osasto viettää kuluvan vuoden lokakuussa 30-vuotisjuhliaan. Näyttely on osa juhlavuoden tapahtumia ja esittelee harvinaisen kokoelman oppilastöitä vuosilta 1990 - 1999.

Ainutkertaisiksi työt tekee se, että ne kaikki ovat menestyksellisesti ottaneet osaa kansainvälisiin opiskelijakilpailuihin. Useimmat työt ovat samalla olleet tekijöidensä diplomitöitä.

Kilpailumenestyksen merkittävyyttä korostaa se, että kuhunkin kilpailuun on ottanut osaa satoja kouluja ympäri maailmaa ja parhaimmillaan tuhansia opiskelijoita.

Näyttely käsittää 26 palkittua kilpailuehdotusta 18 eri kilpailusta, joihin on jätetty kansainvälisesti n. 15 000 ehdotusta.

Lisätietoja antaa
TTKK arkkitehtuurin osasto
Harri Hagan
rakennussuunnittelun assistentti
puh. 050 511 07 84

Tampereen taidemuseo
11.9.1999 - 2.1.2000