Aikaisemmat näyttelyt

Takaisin Aiemmat näyttelyt -sivulle

Takaisin 1980- ja 1990 -lukujen näyttelyluetteloon


88. SARA HILDÉN JA EUROOPPALAINEN MODERNISMI sekä NELJÄ TAMPERELAISTA: ENROTH, KAIVANTO, KANERVA JA POHJOLA

19.6.1999 - 13.2.2000

Tampereella kesän ja syksyn 1999 kuluessa pidettyjen EU-kokousten aikana Sara Hildénin taidemuseossa oli esillä kaksi näyttelyä. Tavoitteena oli esitellä kokousvieraille sitä eurooppalaista ja alueellista kuvataiteeseen liittyvää kulttuuripääomaa, jonka pysyvä kotipaikka on Tampere ja jota Tampereen kaupunki ylläpitää ja hoitaa. Näyttelyt olivat samalla myös osa Tampereen kaupungin 220-vuotisjuhlan kulttuuritarjontaa.

Museon yläkerrassa oli esillä Sara Hildénin säätiön kokoelmaan kuuluvista teoksista järjestetty näyttely "Sara Hildén ja eurooppalainen modernismi". Se esitteli aikajärjestyksessä eurooppalaisen modernismin historiaa vuodesta 1905 vuoteen 1998. Ripustus toteutettiin siten, että katsoja sai näyttelyä kiertäessään havainnollisen käsityksen kuluneen vuosisadan aikana kuvataiteessa tapahtuneista muutoksista. Samalla se myös kertoi, miten taiteen kerääjä omilla valinnoillaan ja omaa makuaan ja taidekäsitystään toteuttaessaan aktiivisesti vaikuttaa siihen, miltä taiteen historia näyttää. Näyttelyssä oli esimerkkejä 1900-luvun klassikoiden kuten Picasson, Mirón ja Léger'n teoksista aina Enzo Cucchin uusimpiin maalauksiin.

Museon alakerrassa esiteltiin neljä taiteilijaa, Erik Enroth, Kimmo Kaivanto, Raimo Kanerva ja Gunnar Pohjola. Kukin heistä on keskeisesti vaikuttanut tamperelaisen nykytaiteen historian muotoutumiseen.

Vaikka Enroth, Kaivanto, Kanerva ja Pohjola ovatkin tamperelaisen taiteen edustajia ja vaikka heidän teoksissaan onkin tiettyjä aiheita ja teemoja, jotka liittävät heidät kiinteästi tamperelaisuuteen, heidän tuotannossaan on selvästi näkyvissä yhteydet kansainväliseen nykytaiteeseen. Alueellinen näkökohta yhdistyi luontevasti museon yläkerran yleiseurooppalaiseen kokonaiskuvaan. Tämäkin näyttely oli koottu pääasiassa Sara Hildénin säätiön kokoelmaan kuuluvista teoksista, mutta sitä täydennettiin myös muualta lainaksi saaduilla teoksilla.

Näyttelyyn tutustui 13 311 kävijää.