Aikaisemmat näyttelyt

Takaisin Aiemmat näyttelyt -sivulle

Takaisin 1980- ja 1990 -lukujen näyttelyluetteloon


82. MAALAUS ON TEKEMISEN KUVA
Uutta suomalaista taidetta Sara Hildénin säätiön kokoelmasta

2.5. - 17.8.1997

Sara Hildénin taidemuseon kesänäyttely esitteli yhdentoista suomalaisen taiteilijan tuotantoa 1980- ja 1990-luvuilta. Edustettuina olivat Kari Cavén, Markku Keränen, Markku Kivinen, Leena Luostarinen, Jukka Mäkelä, Tommi Mäkelä, Antti Ojala, Silja Rantanen, Teemu Saukkonen, Marjatta Tapiola ja Hannu Väisänen. Koko museon yläkerran kattavassa näyttelyssä oli esillä yli 100 teosta, valikoima Sara Hildénin säätiön uushankinnoista kahden viimeksi kuluneen vuoden ajalta.

Maalaustaide voi Suomessa hyvin, siitä huolimatta, että kokeellisen uuden taiteen painopiste on viime vuosina näyttävästi ollut uuden teknologian tarjoamissa mahdollisuuksissa sekä erilaisissa installaatiotyyppisissä ratkaisuissa. Maalausta ei ole syytä suppeasti määritellä vain tietyksi tekniikaksi tai materiaaliksi. Esillä olevaan näyttelyyn kuuluikin perinteisten öljyvärimaalausten ja temperamaalausten lisäksi erilaisia piirustuksia ja grafiikkaa sekä puusta rakennettuja teoksia. Yhteinen nimittäjä niille oli "maalaus".

"Maalaus tekemisen kuvana" korostaa taiteilijan asennetta työhönsä. Maalauksella voi olla monenlaisia tehtäviä esimerkiksi uskonnon, politiikan ja arkkitehtuurin palveluksessa; maalaus välittää tietoa ja luo tunnelmaa, maalaus koristaa. Mutta maalaus voi olla myös ja pelkästään tekemisen kuva, ilman muita tavoitteita ja ilman katsojalle suunnattuja viestejä. Abstrakti maalaus on tyypillisesti tekemisen kuva. Tämän näyttelyn maalaukset olivat tekemisen kuvia olematta abstrakteja. Siksi ne ovat mielenkiintoisia. Siksi ne kuuluvat yhteen. Siksi niihin on joskus vaikea suhtautua. Kaikissa esillä olevissa teoksissa oli tietty aihe, usein jopa figuuri.

Museon alakerrassa oli esillä säätiön afrikkalaisia veistoksia sekä teoksia, joissa on nähtävissä primitiivisen taiteen vaikutusta kuten Fernand Légerin, Alberto Magnellin ja Erik Enrothin maalauksia sekä Lucebertin ja Ernst Mether-Borgströmin grafiikkaa.

Näyttelyyn tutustui 8.758 kävijää.